Βάλτε τα βερίκοκα στη διατροφή σας
Το βερίκοκο είναι ένα αγαπημένο φρούτο εποχής, που συνδυάζει τη νοστιμιά και την ευκολία στην κατανάλωση εντός και εκτός σπιτιού.
Έχει λίγες θερμίδες, 47 θερμίδες τα δύο, ενώ η κατανάλωση του καλοκαιρινού αυτού φρούτου, καταπραΰνει- μεταξύ άλλων- συμπτώματα πονοκεφάλου, εντερικής πάθησης, αϋπνίας, φαρυγγίτιδας και ήπια κατάθλιψης, ενώ ταυτόχρονα, προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που προστατεύουν την υγεία μας.
Σε αυτά, περιλαμβάνονται το β-καροτένιο, ένα καροτενοειδές που μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των ματιών, καθώς και για το σχηματισμό της ροδοψίνης, που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση.
Επιπλέον, τα βερίκοκα περιέχουν βιταμίνη C, που εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση κι έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και επιβράδυνση της εκφύλισης ωχράς κηλίδας, που σχετίζεται με την ηλικία.
Τέλος, διαθέτει σημαντική ποσότητα λουτεΐνης, συστατικού που προστατεύει τον αμφιβληστροειδή από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.
Στα διατροφικά πλεονεκτήματα πρέπει να περιληφθεί η βιταμίνη Β3, (νιασίνη), ο σίδηρος, το κάλιο και οι φυτικές ίνες του βερίκοκου, απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Έχει λίγες θερμίδες, 47 θερμίδες τα δύο, ενώ η κατανάλωση του καλοκαιρινού αυτού φρούτου, καταπραΰνει- μεταξύ άλλων- συμπτώματα πονοκεφάλου, εντερικής πάθησης, αϋπνίας, φαρυγγίτιδας και ήπια κατάθλιψης, ενώ ταυτόχρονα, προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που προστατεύουν την υγεία μας.
Σε αυτά, περιλαμβάνονται το β-καροτένιο, ένα καροτενοειδές που μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των ματιών, καθώς και για το σχηματισμό της ροδοψίνης, που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση.
Επιπλέον, τα βερίκοκα περιέχουν βιταμίνη C, που εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση κι έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και επιβράδυνση της εκφύλισης ωχράς κηλίδας, που σχετίζεται με την ηλικία.
Τέλος, διαθέτει σημαντική ποσότητα λουτεΐνης, συστατικού που προστατεύει τον αμφιβληστροειδή από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.
Στα διατροφικά πλεονεκτήματα πρέπει να περιληφθεί η βιταμίνη Β3, (νιασίνη), ο σίδηρος, το κάλιο και οι φυτικές ίνες του βερίκοκου, απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
-Κάνει καλό στην αναιμία: Η περιεκτικότητά του σε σίδηρο (5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης στα 2 βερίκοκα) μπορεί να δράσει βοηθητικά σε όσους πάσχουν από αναιμία. Ακόμη, η μικρή αλλά σημαντική περιεκτικότητα του φρούτου σε χαλκό, βοηθάει το σίδηρο να διατεθεί σε όλο το σώμα.
-Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα: H κυτταρίνη και η πηκτίνη που συναντάμε στα βερίκοκα αποτελούν ήπιας μορφής καθαρτικά και φέρνουν αποτελέσματα σε όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Η κυτταρίνη, συγκεκριμένα, βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου, ενώ η πηκτίνη απορροφά και κατακρατά νερό, συντελώντας έτσι κι αυτή στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
-Βοηθά την πεπτική λειτουργία: Λόγω του ότι παρουσιάζει αλκαλική αντίδραση στο πεπτικό σύστημα, το βερίκοκο μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη πέψη, ενώ εξαιρετικά βοηθητικές είναι και οι φυτικές του ίνες, που βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών διαταραχών. Κάποιοι ειδικοί, μάλιστα, συστήνουν να τρώτε ένα βερίκοκο πριν το φαγητό, για καλύτερα αποτελέσματα.
-Ευεργετεί την όραση: Η έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει κακή νυχτερινή και γενικότερα αποδυναμωμένη όραση, ενώ αντιθέτως η επαρκής λήψη της βιταμίνης (στην οποία είναι πλούσιο το βερίκοκο) μπορεί να διατηρήσει την υγεία της όρασής μας (αποτρέποντας την εμφάνιση εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ή του καταρράκτη στο μέλλον) ή ακόμη και να τη βελτιώσει σε ορισμένες περιπτώσεις.
-Ρίχνει τον πυρετό: Κι όμως! Σε περίπτωση που ο πυρετός σας… χτυπήσει την πόρτα εν μέσω άνοιξης ή καλοκαιριού, το βερίκοκο μπορεί να σας δώσει τη λύση. Πολτοποιήστε μερικά βερίκοκα μαζί με μέλι και νερό και πιείτε το χυμό τους. Θα σας ενυδατώσει, θα σας χαρίσει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα μειώσει τις τοξίνες του σώματος.
-Μειώνει τη χοληστερίνη: Το αρωματικό αυτό φρούτο είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς, καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει την LDL (κακή) χοληστερόλη κι έτσι μας προστατεύει από μελλοντικό έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
-Βελτιώνει την επιδερμίδα: Η βήτα-καροτίνη, και πάλι, γνωστή και ως προβιταμίνη Α που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας, είναι σημαντική και για την υγεία του δέρματός μας. Ο λόγος είναι ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση και την ανάπτυξη ιστών, καταπολεμώντας τα εξανθήματα και βελτιώνοντας την υφή του δέρματος. Μάλιστα, από κάποιους ειδικούς συστήνεται η χρήση των φύλλων της βερικοκιάς: πάρτε το χυμό τους και εφαρμόστε τον σε ηλιακά εγκαύματα, στις φαγούρες, τα εκζέματα κ.ο.κ. για να ανακουφιστείτε.
Βάλτε λοιπόν τα βερίκοκα στο καλάθι σας και απολαύστε ένα ιδιαίτερα γευστικό φρούτο με σημαντικά οφέλη για την υγεία σας.
Επιλέξτε αυτά που είναι πιο σφιχτά και κιτρινωπά, με λίγα λόγια πιο άγουρα, έτσι ώστε να έχετε χρόνο μπροστά σας μέχρι να τα καταναλώσετε.
Αν επιλέξετε τα πιο ώριμα, αφενός θα πρέπει να τα καταναλώσετε άμεσα και αφετέρου να τα προσέξετε κατά τη μετακίνησή τους, καθώς όντας μαλακά μπορούν εύκολα να πιεστούν και να στραπατσαριστούν. Διατηρήστε τα στο ψυγείο για 3-4 ημέρες κι έπειτα καταναλώστε τα.
Post a Comment