«Μαγικός καθρέφτης» ανιχνεύει τα συμπτώματα των καρδιαγγειακών παθήσεων
«Όταν κοιτάζω τον καθρέφτη, ο καθρέφτης κοιτάζει εμένα. Πρόκειται για μια πρωτότυπη, έξυπνη συσκευή που ανιχνεύει τα συμπτώματα των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια διεθνής ομάδα ερευνητών έκανε την παρουσίαση στην Πίζα» δήλωσε ο δημοσιογράφος Ντένις Λοκτιέρ.
Η ανακλαστική επιφάνεια αυτού του καθρέφτη επιτρέπει στο χρήστη να αλληλεπιδρά με τον υπολογιστή. Το σύστημα του περιλαμβάνει πολυφασματικές κάμερες, σαρωτές 3D καθώς και έναν αναλυτή αναπνοής. Το σύστημα αναγνώρισης προσώπου αναγνωρίζει αυτόματα το χρήστη.
«Αυτό που βλέπετε είναι ένας «Σοφός καθρέφτης». Ένας μαγικός ή μάλλον έξυπνος καθρέφτης που διαθέτει αισθητήρες. Αναλύει τα σημάδια του προσώπου και αξιολογεί την κατάσταση ευεξίας του ατόμου που έχει μπροστά του» υποστηρίζει η Σάρα Κολαντόνιο, ερευνήτρια στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και συντονίστρια του έργου Semeoticons.
«Μια υπεριώδης ακτίνα θα προσδιορίσει τις ουσίες στο εσωτερικό του δέρματος που σχετίζονται με τον διαβήτη. Για περίπου 20 δευτερόλεπτα, παίρνει φωτογραφίες για να μελετήσει τις μικρο-κινήσεις του προσώπου που δείχνουν το επίπεδο του στρες. Αυτή η δέσμη φωτός, επιτρέπει στο σύστημα να μελετήσει άλλους δείκτες του δέρματος που σχετίζονται με τη χοληστερόλη» υποστηρίζει η Βερόνικα Τσιάρα Ζουκάλα, ερευνήτρια στον τομέα της βιοϊατρικής μηχανικής.
«Στο τέλος της συλλογής δεδομένων, το σύστημα ενσωματώνει όλες τις παραμέτρους του προσώπου στον «δείκτη ευεξίας. Αυτός ο δείκτης μας δείχνει το μέγεθος του κινδύνου σχετικά με τα καρδιο-μεταβολικά νοσήματα» υποστηρίζει η Σάρα Κολαντόνιο, ερευνήτρια στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και συντονίστρια του έργου Semeoticons.
Οι επιστήμονες που εργάζονται σε αυτό το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα χρησιμοποίησαν εθελοντές, αλλά και τον πλέον σύγχρονο διαγνωστικό εξοπλισμό, για να βελτιώσουν τους αλγόριθμους που εντοπίζουν δείκτες και ενδείξεις διαφόρων ασθενειών.
«Αυτοί οι εθελοντές έλαβαν μέρος σε κλινικές μετρήσεις.
Θερμιδομέτρηση, μετρήσεις σύνθεσης του σώματος, κλινικές δοκιμές αλλά και σε μετρήσεις των καρδιο-μεταβολικών παραμέτρων.
Ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε μετρήσεις χρησιμοποιώντας τον καθρέφτη, όπως πολυφασματικές εικόνες προσώπου, ανακατασκευή 3D και συναισθηματική ανάλυση» σύμφωνα με τον Γιουζέπε Κοπίνι, ερευνητής στον τομέα της βιοϊατρικής και επιστημονικός υπεύθυνος της Semeoticons.
Μέχρι σήμερα έχουν σχεδιαστεί τρία πλήρως λειτουργικά πρωτότυπα. Όμως πριν ο ‘‘σοφός καθρέφτης’‘ κυκλοφορήσει στην αγορά, οι προγραμματιστές του θα ήθελαν να είναι πιο προσιτός και λιγότερο εύθραυστος.
«Αυτή η συσκευή είναι τεχνικά πολύ περίπλοκη, αφού διαθέτει μεγάλο αριθμό καμερών. Έξι κάμερες στην κορυφή και δύο στο κάτω μέρος. Οπότε το κόστος είναι υψηλό. Σκεφτόμαστε να σχεδιάσουμε νέα υπο-προϊόντα με λιγότερες λειτουργίες, που όμως θα εξακολουθούν να δίνουν στον χρήστη τα απαραίτητα δεδομένα. Όμως θα έχουν μικρότερο μέγεθος και θα κοστίζουν λιγότερο» ξεκαθαρίζει η Μέτριξελι Τζινέμο Γκαρθία, διευθύνουσα σύμβουλος της DRACO Systems.
Τρεις κλινικές δοκιμές στη Γαλλία και την Ιταλία έδειξαν ότι οι μετρήσεις του καθρέφτη δεν απέχουν από τις μετρήσεις των συμβατικών διαγνωστικών μεθόδων.
«Το πλεονέκτημα αυτού του μέσου είναι ότι δεν παρέχει πληροφορίες μόνο για πιθανό κίνδυνο σχετικά με ένα καρδιακό επεισόδιο. Παράλληλα προτείνει έναν καλύτερο τρόπο ζωής. που περιλαμβάνει σωστή διατροφή, σωματική άσκηση, αλλά και την αποφυγή επιβλαβών συνηθειών όπως το κάπνισμα» δήλωσε η Μαρία Αουρόρα Μοράλες, καρδιολόγος και κλινική συντονίστρια της Semeoticons.
Ακολουθείστε μας
Post a Comment