Ογκολογικοί κίνδυνοι, αλλά και ογκολογική ασφάλεια στην αλλαγή φύλου

- Απαραίτητος ο ογκολογικός έλεγχος πριν και μετά την αλλαγή
- Με ερωτηματικά η επίδραση των ορμονών
«Η ιατρικώς καθοδηγούμενη αλλαγή προς το επιθυμητό φύλο του διεμφυλικού συνανθρώπου μας, προσφέρει συχνά ισορροπία στον ψυχισμό του ατόμου, όχι όμως και στον θεράποντα ιατρό. Δεν είναι λίγα τα θέματα που πάντα πρέπει να θέτουν σε εγρήγορση την προσοχή του».

Αυτό επισημαίνει ο  Ειδικός Γυναικολόγος -Ογκολόγος, πιστοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων ( ESGO European Society of Gynaecological Oncology) Δρ. Γιώργος-Μάριος Μακρής,  MD, PhD, MSc, Διευθυντής Γυναικολόγος στην Ευρωκλινική Αθηνών, μιλώντας στην Πελίνα Θεοδοσίου και στο ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, στο πλαίσιο της συζήτησης για το θέμα της αλλαγής φύλου που απασχολεί την επικαιρότητα.
Αναφορικά με την απαραίτητη ορμονοθεραπεία που προηγείται των επεμβάσεων αλλαγής φύλου, αυτή είναι συνήθως ασφαλής, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί το  ενδεχόμενο να εμφανιστούν κακοήθεις νεοπλασίες των (αναπαραγωγικών) οργάνων του γενέθλιου και του νέου φύλου (μαστός, νεόκολπος), οι οποίες δεν αποκλείεται να ευοδώνονται από τη λήψη των ορμονών.
«Παράλληλα όμως», όπως σημειώνει, «υπάρχουν και θετικές πτυχές, γιατί η όποια παθολογία  προέρχεται από τα όργανα του γενέθλιου φύλου που αφαιρούνται, μπορεί να απαλειφθεί στο νέο φύλο. Για παράδειγμα δεν κινδυνεύει από καρκίνο του όρχεως, η ασθενής που έχει υποβληθεί σε ορχεκτομή. Από την άλλη πλευρά όμως, ο δημιουργημένος νέος κόλπος  ο οποίος κατασκευάζεται από δέρμα ή σιγμοειδές, ενδεχόμενα να μεταφέρει την οποιαδήποτε παθολογία αυτών των ιστών, η οποία δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί στο μέλλον, στο νέο πλέον φύλο».
Στην αλλαγή φύλου από το θήλυ στο άρρεν, σύμφωνα με τον ιατρό, μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος του μαστού, μερικές φορές σε υπολειμματικό μαστικό ιστό μετά από αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή. Οι κακοήθειες του κόλπου, της μήτρας και των ωοθηκών (όταν δεν έχει προηγηθεί η αφαίρεσή τους) δεν αποκλείονται, αλλά ευτυχώς είναι σπάνιες. Επιπρόσθετα η τεστοστερόνη μπορεί να μετατραπεί σε οιστρογόνα, με ανάλογες επιδράσεις στο ενδομήτριο.
«Ο τακτικός διεξοδικός ετήσιος ογκολογικός έλεγχος με έμφαση και στις δύο ανατομικές οντότητες του φύλου είναι ανάγκη και δικαίωμα όλων όσων υποβάλλονται στις σχετικές διαδικασίες, με στόχο την προστασία της υγείας τους και την ευκολότερη ψυχολογική προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες», προσθέτει ο Δρ. Μακρής. 

Ακολουθείστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.