Βιταμίνη D: Με αυτές τις 15 τροφές θα καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας
Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», είναι… δυσεύρετη
τον χειμώνα, αφού ο καιρός δεν μας επιτρέπει να απολαύσουμε τις ακτίνες
του ήλιου ώστε να τη συνθέσει φυσικά ο οργανισμός μας.
Η διατροφή θεωρείται ότι καλύπτει σε ένα μικρό μόνο ποσοστό τις ανάγκες μας σε βιταμίνη D, ωστόσο τους χειμερινούς μήνες η σημασία της είναι πολύ μεγάλη.
Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη προστατεύει από πληθώρα παθήσεων, από την οστεοπόρωση, την υπέρταση και τον καρκίνο μέχρι την κατάθλιψη και την άνοια, πρέπει να φροντίζουμε να λαμβάνουμε καθημερινά τουλάχιστον 600 IU (800 IU για τα άτομα 70 ετών και άνω).
Παρακάτω θα δείτε 15 τροφές που παρέχουν βιταμίνη D και τις οποίες πρέπει να καταναλώνετε οπωσδήποτε τον χειμώνα!
1. Φρέσκο ψάρι: 425 IU σε ένα φιλέτο σολομό 90 γρ., 547 IU σε ένα φιλέτο σκουμπρί 90 γρ.
2. Συκώτι μοσχαρίσιο: 42 IU σε μερίδα 90 γρ.
3. Κρόκος αυγού: 41 IU σε έναν κρόκο
4. Ψάρι σε κονσέρβα: 154 IU σε μερίδα τόνο 90 γρ., 270 IU σε μερίδα σαρδέλες 100 γρ.
5. Μανιτάρια Σιτάκε: 40 IU ανά φλιτζάνι
6. Γάλα (πλήρες, άπαχο ή με λίγα λιπαρά): 100 IU ανά ποτήρι 240 ml
7. Γιαούρτι: 80-100 IU ανά μερίδα 180 γρ.
8. Γάλα αμυγδάλου: 100 IU ανά ποτήρι 240 ml
9. Πουτίγκα με γάλα: 49-60 IU ανά μισό φλιτζάνι
10. Χυμός πορτοκάλι: 137 IU ανά φλιτζάνι
11. Δημητριακά: 50-100 IU ανά ένα φλιτζάνι
12. Ενισχυμένο τόφου: 80 IU ανά μερίδα 90 γρ.
13. Βρόμη: 150 IU σε μία ατομική μερίδα
14. Τυρί: 40 IU ανά φέτα
15. Eggnog: 123 IU ανά ποτήρι 240 ml
Πηγή: prevention.com
Η διατροφή θεωρείται ότι καλύπτει σε ένα μικρό μόνο ποσοστό τις ανάγκες μας σε βιταμίνη D, ωστόσο τους χειμερινούς μήνες η σημασία της είναι πολύ μεγάλη.
Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη προστατεύει από πληθώρα παθήσεων, από την οστεοπόρωση, την υπέρταση και τον καρκίνο μέχρι την κατάθλιψη και την άνοια, πρέπει να φροντίζουμε να λαμβάνουμε καθημερινά τουλάχιστον 600 IU (800 IU για τα άτομα 70 ετών και άνω).
Παρακάτω θα δείτε 15 τροφές που παρέχουν βιταμίνη D και τις οποίες πρέπει να καταναλώνετε οπωσδήποτε τον χειμώνα!
1. Φρέσκο ψάρι: 425 IU σε ένα φιλέτο σολομό 90 γρ., 547 IU σε ένα φιλέτο σκουμπρί 90 γρ.
2. Συκώτι μοσχαρίσιο: 42 IU σε μερίδα 90 γρ.
3. Κρόκος αυγού: 41 IU σε έναν κρόκο
4. Ψάρι σε κονσέρβα: 154 IU σε μερίδα τόνο 90 γρ., 270 IU σε μερίδα σαρδέλες 100 γρ.
5. Μανιτάρια Σιτάκε: 40 IU ανά φλιτζάνι
6. Γάλα (πλήρες, άπαχο ή με λίγα λιπαρά): 100 IU ανά ποτήρι 240 ml
7. Γιαούρτι: 80-100 IU ανά μερίδα 180 γρ.
8. Γάλα αμυγδάλου: 100 IU ανά ποτήρι 240 ml
9. Πουτίγκα με γάλα: 49-60 IU ανά μισό φλιτζάνι
10. Χυμός πορτοκάλι: 137 IU ανά φλιτζάνι
11. Δημητριακά: 50-100 IU ανά ένα φλιτζάνι
12. Ενισχυμένο τόφου: 80 IU ανά μερίδα 90 γρ.
13. Βρόμη: 150 IU σε μία ατομική μερίδα
14. Τυρί: 40 IU ανά φέτα
15. Eggnog: 123 IU ανά ποτήρι 240 ml
Πηγή: prevention.com
Ακολουθήστε μας
Post a Comment