Κοκαΐνη και κρακ: Η χρήση, οι δράσεις, οι κίνδυνοι και η αντιμετώπισή τους

Η κοκαΐνη είναι ένα επικίνδυνο, λευκού χρώματος ναρκωτικό, το οποίο εξάγεται από τα φύλλα του θάμνου κόκα. 

Προκαλεί ισχυρή ψυχική εξάρτηση και γι' αυτό όταν κάποιος δοκιμάσει την κοκαΐνη δεν μπορεί στη συνέχεια να ελέγξει ή να προβλέψει το βαθμό εξάρτησης που θα του προκληθεί.
 

Το κρακ είναι ναρκωτική ουσία, παράγωγο της κοκαΐνης, προκαλεί έντονο εθισμό στο χρήστη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάπνισμα.

Ο αριθμός των νέων που χρησιμοποιούν την κοκαΐνη σήμερα παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση. Παράλληλα σημειώνεται αύξηση στον αριθμό των νέων που πεθαίνουν λόγω κοκαΐνης.
 

Ένας βασικός παράγοντας που συνέβαλε στο θλιβερό αυτό γεγονός, είναι ότι στο παράνομο εμπόριο η τιμή της κοκαΐνης παρουσιάζει μείωση της τάξης του 45%.

Επιπρόσθετα έχει λανθασμένα επικρατήσει η άποψη ότι η κοκαΐνη είναι ένα ήπιο ναρκωτικό χωρίς κινδύνους. Αυτό είναι λανθασμένο και πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκαλεί στη σωματική και ψυχική υγεία.

Οι τρόποι με τους οποίους χρησιμοποιείται η κοκαΐνη περιλαμβάνουν την ενδοφλέβια χορήγηση, την εισπνοή από το ρουθούνι της μύτης και το κάπνισμα.

Όταν η κοκαΐνη εισάγεται στο ρουθούνι διαμέσου της εισπνοής, απορροφάται από τους ιστούς της μύτης και περνά εύκολα στην κυκλοφορία του αίματος.

Όταν κάποιος καπνίσει την κοκαΐνη, ο καπνός της εισάγεται μέσα στους πνεύμονες και από εκεί περνά πολύ γρήγορα και εύκολα μέσα στην κυκλοφορία του αίματος. Η κοκαΐνη περνά μέσα στο αίμα μέσω καπνίσματος τόσο γρήγορα όσο και όταν δίνεται με ενδοφλέβιο τρόπο.

Η κοκαΐνη είναι πολύ επικίνδυνη με οποιονδήποτε τρόπο χρησιμοποιηθεί. Φαίνεται όμως ότι ο εθισμός που προκαλεί, αναπτύσσεται γρηγορότερα όταν η ουσία λαμβάνεται μέσω καπνίσματος (κρακ) παρά όταν γίνεται από το ρουθούνι της μύτης.

Το κάπνισμα της κοκαΐνης (κρακ) επιτρέπει σε εξαιρετικά ψηλές ποσότητες της ουσίας αυτής να φτάσουν πολύ γρήγορα στον εγκέφαλο. Γι' αυτό προκαλεί άμεσα ένα πολύ έντονο αίσθημα ψηλής ευφορίας.

Οι χρήστες της κοκαΐνης που την χρησιμοποιούν με τον ενδοφλέβιο τρόπο, κινδυνεύουν να μολυνθούν ή να μεταδώσουν τον ιό HIV και να προσβληθούν από το AIDS.

Η κοκαΐνη είναι μια πολύ ισχυρή διεγερτική ουσία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Παρεμβαίνει στο μεταβολισμό της ντοπαμίνης που είναι μια χημική ουσία που εμπλέκεται στο σύστημα του εγκεφάλου που μας κάνει να νιώθουμε ικανοποίηση.

Σε κλινικό επίπεδο η κοκαΐνη προκαλεί συστολή των περιφερειακών αγγείων του αίματος, διαστολή της κόρης του ματιού, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ταχυκαρδία και ψηλή πίεση. Επίσης δημιουργείται μια κατάσταση ευφορίας που περιλαμβάνει υπερδιέγερση, μείωση της κούρασης και διαύγεια πνεύματος.

Η διάρκεια των αισθημάτων ευφορίας που προκαλεί η κοκαΐνη εξαρτάται από τον τρόπο χορήγησης της. Ο τρόπος χορήγησης της επηρεάζει την ταχύτητα απορρόφησής της. Όσο πιο γρήγορα απορροφάται τόσο πιο γρήγορα δημιουργεί ένα έντονα ψηλό αίσθημα ευφορίας και ικανοποίησης. Όμως όσο πιο γρήγορη είναι η απορρόφηση τόσο πιο μικρή είναι η διάρκεια της δράσης της.

Τα αισθήματα ευφορίας διαρκούν από 15 έως 30 λεπτά μετά από την εισπνοή της κοκαΐνης από το ρουθούνι ενώ διαρκεί μόνο από 5 έως 10 λεπτά μετά από το κάπνισμά της.

Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι με την παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη χρήση της κοκαΐνης, μειώνεται η διάρκεια της δράσης της και της διέγερσης που προκαλεί . Δημιουργείται γρήγορα μια κατάσταση ανθεκτικότητας και οι εθισμένοι χρήστες επιζητούν να νιώσουν εκείνο που ένιωσαν τη πρώτη φορά χωρίς να το καταφέρνουν. Οδηγούνται έτσι στο να παίρνουν ψηλότερη δόση.

Τα αισθήματα ευφορίας, ικανοποίησης και ενδυνάμωσης που προκαλεί η κοκαΐνη είναι τόσο δυνατά που προκαλούν στο χρήστη μια ισχυρή εξάρτηση παρά το γεγονός ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα υγείας και επιζήμιες κοινωνικές συνέπειες.

Μερικοί χρήστες της ουσίας αυτής αναφέρουν ότι νιώθουν αισθήματα ανησυχίας, νευρικότητας, ερεθιστικότητας και αγωνίας.

Επίσης σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επέλθει ξαφνικός θάνατος κατά την πρώτη χρήση της κοκαΐνης. Ο ξαφνικός αυτός θάνατος μπορεί να συμβεί και μεταγενέστερα σε οποιαδήποτε στιγμή κατά την οποία λαμβάνεται η ουσία αυτή. Είναι αδύνατον να προβλεφθεί εκ των προτέρων πια άτομα είναι περισσότερο επιρρεπή για να υποστούν ξαφνικό θάνατο.

Οι ψηλές δόσεις και η παρατεταμένη χρήση της κοκαΐνης μπορεί να προκαλέσουν παράνοια. Το κάπνισμα του κρακ, μπορεί να προκαλέσει μια ιδιαίτερα επιθετική παρανοϊκή συμπεριφορά.

Όταν οι χρήστες προσπαθήσουν να διακόψουν τη χρήση της πολύ συχνά παθαίνουν κατάθλιψη. Αυτό τους οδηγεί στο να ξαναπάρουν κοκαΐνη για να ξεφύγουν από την κατάθλιψη αυτή.

Η εισπνοή της κοκαΐνης από το ρουθούνι για μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να προκαλέσει εξελκώσεις στις βλεννογόνους της μύτης και να προκαλέσει βλάβες στο διάφραγμα μέχρι σημείου που να το καταστρέψει.

Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη χρήση της κοκαΐνης οφείλονται σε καρδιακές ανακοπές ή σε σπασμούς που ακολουθούνται από αναπνευστική ανακοπή. Πολλοί χρήστες της κοκαΐνης δεν γνωρίζουν τις τοξικές επιδράσεις της στην καρδιά.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των νέων που παρουσιάζουν προβλήματα καρδιάς και ψηλής πίεσης λόγω κοκαΐνης, αυξάνεται. Η συστηματική και παρατεταμένη χρήση της λόγω εθισμού, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Σε στατιστικές που αφορούν τμήματα επειγόντων περιστατικών φαίνεται ότι ο 1 στους 3 νέους κάτω των 30 ετών που εξετάζεται για πόνους στο στήθος είναι χρήστης κοκαΐνης που έχει υποστεί πρόβλημα καρδιάς.

Ένας πολύ μεγάλος και σημαντικός κίνδυνος προκύπτει όταν λαμβάνεται ταυτόχρονα η κοκαΐνη μαζί με αλκοόλ. Γίνεται μέσα στο συκώτι μια χημική αντίδραση μεταξύ των δύο αυτών ουσιών και παράγεται μια τρίτη η κοκαεθυλένη.

Η κοκαεθυλένη ενδυναμώνει τη δράση της κοκαΐνης με αποτέλεσμα να δημιουργεί περισσότερη ευφορία αλλά πιθανόν να αυξάνει ταυτόχρονα και τον κίνδυνο ξαφνικού θανάτου.

Το γεγονός ότι η χρήση της κοκαΐνης έχει ξαπλωθεί πάρα πολύ, έχει ανησυχήσει έντονα τις αρχές διεθνώς. Έχουν κατά τα τελευταία χρόνια γίνει πολλές προσπάθειες να βρεθούν φάρμακα που να μειώνουν ή να σταματούν την δράση της κοκαΐνης.

Επίσης γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν φάρμακα που θα μπορούν να μειώνουν την ακατάσχετη επιθυμία που νιώθουν για την ουσία αυτή εθισμένοι χρήστες. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή φάρμακα τα οποία αξιολογούνται μέσα στα πλαίσια θεραπευτικών δοκιμών για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Εκτός από τα φάρμακα, χρειάζονται και άλλες μορφές θεραπευτικής παρέμβασης σε ψυχολογικό επίπεδο.

Για τον κάθε χρήστη ξεχωριστά πρέπει εξατομικευμένα να προσφέρεται η αναγκαία και καταλληλότερη θεραπευτική υποστήριξη η οποία είναι καίριας σημασίας για την επιτυχή αντιμετώπιση της μάστιγας αυτής.


πηγή 

Ακολουθήστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False
   

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.