Β. Κοντοζαμάνης: Σε λίγες ημέρες το ΕΣΥ κατάφερε όσα δεν μπορούσε για χρόνια
Οι πρώτες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού εγκρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, με προγραμματισμό να ψηφιστούν το μεσημέρι της Πέμπτης από την Ολομέλεια.
Υπέρ του νομοσχεδίου στο οποίο έχουν περιληφθεί οι 3 ΠΝΠ τάχθηκε η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισε το ΚΚΕ.
Β. Κοντοζαμάνης: Σε λίγες ημέρες το ΕΣΥ κατάφερε όσα δεν μπορούσε για χρόνια
«Είναι σημαντικό η εθνική αντιπροσωπεία να πει "ναι" ομόθυμα στα μέτρα της κυβέρνησης», είπε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και προσέθεσε ότι «η μάχη που δίνουμε αυτή τη ώρα είναι μάχη όλων» επισημαίνοντας όμως ότι η ατομική ευθύνη θα κρίνει το αποτέλεσμα της μάχης. «Έχουμε δρόμο ακόμα και πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και τόνισε ότι «σε λίγες ημέρες το ΕΣΥ κατάφερε όσα δεν είχαν γίνει για χρόνια».
Προσλήψεις
«Μέσα σε λίγες ημέρες το ΕΣΥ κατάφερε να λειτουργήσει 75 νέες κλίνες ΜΕΘ. Μέσα λίγες ημέρες το ΕΣΥ κατάφερε να εγκρίνει περισσότερες από 4.200 προσλήψεις, επικουρικού ιατρικού και λοιπού προσωπικού και αυτή τη στιγμή περισσότερες από 2.000 θέσεις έχουν ήδη πληρωθεί. Το έχουμε πει ως ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι σταδιακά θα είμαστε σε θέση, τις θέσεις του επικουρικού προσωπικού να τις μετατρέψουμε σε θέσεις Επιμελητών Β, σε μόνιμες θέσεις, δηλαδή, του ΕΣΥ που τόσο τις έχει ανάγκη», είπε ο υφυπουργός Υγείας και επισήμανε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι το νοσηλευτικό προσωπικό, το επικουρικό, θα παραμείνει στη θέση του και μετά την κρίση.
Ο υφυπουργός ανέφερε εξάλλου ότι:
- προχωρά η διαδικασία κρίσεως και διορισμού των 950 θέσεων Επιμελητών Β στο ΕΣΥ, ενώ υποψήφιοι που δεν υπηρετούν σήμερα ως επικουρικοί θα μπορέσουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ ως επικουρικό προσωπικό.
- προχωρά η αύξηση του ορίου για τις υπερωρίες στα νοσοκομεία από το 9% στο 15% για τους επόμενους 4 μήνες ώστε να ανταμειφθούν εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης.
Αναλώσιμα και εξοπλισμός
Αναφερόμενος στα αναλώσιμα και τον εξοπλισμό του ΕΣΥ, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης εξήρε, εκ προοιμίου, την ανταπόκριση των απλών πολιτών, οργανισμών, ιδιωτών, φορέων και επισήμανε ότι έχει συγκεντρωθεί τεράστιο ποσό που θα αξιοποιηθεί για την αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού και για την αγορά νέου, υπό την επίβλεψη επιτροπής με άτομα εγνωσμένου κύρους που θα αποφασίζει για τη διαχείριση αυτών των δωρεών.
Για τις κατά παρέκκλιση διαδικασίες, ο υφυπουργός εξήγησε ότι αφορούν «μόνο την επίσπευση των διαδικασιών» και «όλα γίνονται υπό πλήρη διαφάνεια». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι προκηρύσσονται με δημόσια πρόσκληση όλοι οι διαγωνισμοί. «Βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο πόλεμο. Τα υλικά δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Αυτή τη στιγμή εφοδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις δομές, προκειμένου να προστατεύσουμε, με μέσα ατομικής προστασίας, το προσωπικό και τον κόσμο που προσέρχεται. Όμως αυτός ο εφοδιασμός πρέπει να γίνεται με φειδώ και προσεκτικά και αυτό κάνουμε», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και προσέθεσε ότι σήμερα η Πολιτεία φέρνει υλικό στη χώρα, «ναυλώνει πτήσεις, ελληνικά αεροπλάνα πηγαίνουν στην Κίνα. Επιπλέον εξοπλισμός έρχεται με δωρεά είτε κυβερνήσεων είτε ιδιωτών. Όλα αυτά είναι πληρωμένα από δωρεές. Η ελληνική αεροπορική εταιρεία έχει διαθέσει αεροπλάνα και τα Ελληνικά Πετρέλαια καλύπτουν το κόστος της μετάβασης στην Κίνα». Είπε ακόμη ότι «οι δωρεές που γίνονται αυτή την ώρα θα μας εξασφαλίσουν επάρκεια σε εξοπλισμό και υλικά».
Οι επιτάξεις ΜΕΘ
Για το ζήτημα των επιτάξεων ΜΕΘ και τις συμφωνίες της κυβέρνησης με ιδιωτικές κλινικές, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι οι ΠΝΠ σαφώς και προβλέπουν επιτάξεις και αναλόγως πως θα εξελιχθεί η νόσος η Πολιτεία θα προβεί στις επιτάξεις αυτές. «Κάνουμε μια συμφωνία στην αρχή της κρίσης προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή νοσηλεία και των συμπολιτών που δεν πάσχουν από κορονοϊό», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και επανέλαβε ότι τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια τα οποία σήμερα εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία δεν περιέχουν το κόστος μισθοδοσίας.
Εργαστηριακά τεστ
«Κανένας συμπολίτης μας δεν έχει πληρώσει μέχρι σήμερα τεστ για τον κορονοϊό ούτε πρόκειται να πληρώσει, εφόσον πηγαίνει σε μια δημόσια δομή», είπε ενώ σε ό,τι αφορά στα ιδιωτικά εργαστήρια, υπογράμμισε ότι τα συμβεβλημένα πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια θα καλύπτουν, χωρίς συμμετοχή, όποιον εμπίπτει στην κατηγορία εκείνων που πρέπει να κάνουν το τεστ. Στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δοθούν τα στοιχεία πόσα τεστ έχουν γίνει ως σήμερα, ο υφυπουργός είπε πως έχουν γίνει όσα τεστ πρέπει και υπάρχει επάρκεια αντιδραστηρίων και τεστ.
«Η χώρα έχει ακολουθήσει συγκεκριμένη στρατηγική σε ό,τι αφορά πότε πρέπει να γίνονται. Η επιτροπή λοιμωξιολόγων κάνει τις εισηγήσεις. Ακόμη και τα ταχεία τεστ έχουμε πει ότι αξιολογούνται πώς θα χρησιμοποιηθούν. Δεν έχουμε αρνηθεί σε κανένα που πρέπει να κάνει το τεστ», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και υπογράμμισε ότι «σημασία έχει να βλέπουμε τον αριθμό των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και σε αυτό το σημείο πάμε πολύ καλά». Υπενθύμισε επίσης ότι το υπουργείο Υγείας ρίχνει στη μάχη και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.
«Υπάρχει σχέδιο. Το έχουμε αποδείξει. Ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου, αυτό το σχέδιο θα εκτυλίσσεται. Στο σχέδιο αυτό θα συμμετέχουν όλοι οι γιατροί, όλο το προσωπικό. Το ΕΣΥ αποτελείται τόσο από το κρατικό σύστημα υγείας όσο και από τις ιδιωτικές δομές. Κανένας δεν περισσεύει. Όταν χρειαστεί θα κληθούμε όλοι να δώσουμε αυτή τη μάχη που δίνουμε αυτόν τον καιρό», είπε ο υφυπουργός Υγείας και τόνισε ότι νέα θεραπευτικά σχήματα και νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα που παίρνουν την έγκριση των ειδικών εφαρμόζονται στη χώρα η οποία έχει εξασφαλίσει να γίνεται η παραγωγή των φαρμάκων που χρειάζονται και αυτή τη στιγμή έχουν απαγορευτεί οι εξαγωγές των εν λόγω φαρμάκων και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Απ. Βεσυρόπουλος: Η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες με στόχο να κρατήσει ζωντανή την πραγματική οικονομία
«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι συνέπειες, όχι μόνο στην εθνική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία είναι τεράστιες. Το μέγεθος τους δεν μπορεί ακόμα να αποτιμηθεί και θα εξαρτηθεί από το χρονικό εύρος κατά το οποίο θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι αναγκαίοι περιορισμοί για την παγκόσμια υγεία», είπε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και τόνισε ότι η κυβέρνηση έλαβε έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα για να περιορίσει την μετάδοση της νόσου και στην συντριπτική πλειονότητα οι πολίτες έδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης. Καθώς όμως ανεστάλη η λειτουργία των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες με στόχο να κρατήσει ζωντανή την πραγματική οικονομία, να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
«Ουσιαστικά αξιοποιήσαμε και θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε όλα τα περιθώρια που υπάρχουν», είπε ο υφυπουργός και τόνισε ότι στόχος των μέτρων είναι να ανακουφίσουν επιχειρήσεις και πολίτες μέχρι η χώρα να επανέλθει στην κανονικότητα. Διαβεβαίωσε επίσης ότι συνεχώς επανεκτιμάται η κατάσταση και τα δεδομένα για την επικαιροποίηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας.
ΝΔ: Περιορίστηκε η διασπορά με γενναίες και έγκαιρες αποφάσεις
Ο εισηγητής της ΝΔ Ευάγγελος Λιάκος υπογράμμισε ότι απαιτούνται γενναίες και έγκαιρες αποφάσεις διότι η επιδημική κρίση αφορά ανθρώπινες ζωές και είναι εν εξελίξει.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στα αριθμητικά στοιχεία, κρούσματα και νεκρούς, για να επισημάνει ότι μέχρι στιγμής, η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη διότι η κυβέρνηση έδρασε παραδειγματικά έγκαιρα στη βάση των οδηγιών των επιστημόνων.
Ως προς το κόστος επισήμανε ότι οφείλουμε να ενεργήσουμε τάχιστα για να το περιορίσουμε όσο το δυνατό περισσότερο και για να περιοριστεί το κόστος στην οικονομία. Ανέφερε ενδεικτικά ότι οι ΠΝΠ προβλέπουν μέτρα περιορισμού της διάδοσης της νόσου, αναφέρθηκε στα μέτρα για το ιατρικό προσωπικό (έκτακτο προσωπικό) και τις ΜΕΘ (αναγκαστική διάθεση) και εξήρε τη στάση των πολιτών που στη συντριπτική πλειονότητα κατανόησαν ότι πρέπει να μείνουν σπίτι τους για την περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Ειδική αναφορά έκανε ο εισηγητής της ΝΔ στην οικονομική αρωγή των πληγέντων και τις ρυθμίσεις για τις διευκολύνσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων. Αναφέρθηκε στα έκτακτα και προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας, στις άδειες ειδικού σκοπού με επιμερισμό του κόστους σε κράτος και εργοδότη.
ΣΥΡΙΖΑ: «Αντί να χτίζετε οχυρωματικά μέτρα στην οικονομία, την οδηγείτε στην κατηφόρα»
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς που δήλωσε ότι το κόμμα του τηρεί επιφύλαξη για την τελική του στάση στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας που καλείται να υποστεί τις πιέσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυσή του, ενίσχυση πραγματική, όπως τόνισε, ώστε να αντέξουν τα νοσοκομεία. «Πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να γίνει καθαρό ότι είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», είπε και τόνισε ότι «υπάρχει ζήτημα επάρκειας μέσων και απαιτείται κεντρική και οργανωμένη διάθεσή τους».
Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα επιβλέπει τις κατά παρέκκλιση διαδικασίες αναθέσεων, διότι απαιτείται διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, όπως για παράδειγμα στην τιμολόγηση των κλινών ΜΕΘ και στην διανομή των κονδυλίων για την προβολή των κοινωνικών μηνυμάτων από τα ΜΜΕ που θα έπρεπε να είναι δωρεάν. «Μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε ότι ο κόσμος κλείνει τα μάτια σε περιπτώσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος», είπε ο Νίκος Παππάς.
Ειδική αναφορά έκανε στα οικονομικά μέτρα αρωγής, σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση υστερούν σε σχέση με τα ποσά που διαθέτουν άλλες χώρες σε σχέση με το ΑΕΠ.
«Οδηγείτε την οικονομία σε καθίζηση με σκοπιμότητα», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προβλέποντας ότι έρχεται ντόμινο αρνητικών συνεπειών, και στα εργασιακά και στους εργοδότες, και τόνισε ότι πρέπει να είναι προϋπόθεση, για τη στήριξη των επιχειρήσεων, η μη αναστολή εργασίας. «Αντί να χτίζετε οχυρωματικά μέτρα στην οικονομία, την οδηγείτε στην κατηφόρα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Κίνημα Αλλαγής: Απαιτείται νέο σχέδιο Μάρσαλ, μην υποστείλει τη σημαία ο κ. Μητσοτάκης
Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς, που δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει "ναι" στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε συντονισμένα και έγκαιρα και υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημικής κρίσης αποτελεί εθνικό στόχο. Δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μπει σε κριτική πλειοδοσίας αλλά θα τηρήσει εποικοδομητική στάση και θα υποβάλλει προτάσεις, διότι πρέπει να συμβάλλουν όλοι στη βελτίωση των μέτρων ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να βγούμε όσο το δυνατό πιο αλώβητοι.
«Σημείο αμφιλεγόμενο» χαρακτήρισε ο βουλευτής το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει να περιοριστούν τα τεστ μόνο σε ύποπτα κρούσματα. Ο κ. Πουλάς ζήτησε ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει και πριν την πανδημία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αποδυναμωθούν οι δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τις μετακινήσεις προσωπικού. Ο ειδικός αγορητής έκανε αναφορά σε «ανορθολογική κατανομή χρημάτων», την ίδια ώρα που οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε μέσα και υγειονομικό υλικό. Ιδίως για την αναγκαστική διάθεση κλινών ΜΕΘ, επισήμανε ότι ο ΕΟΠΥΥ έσπευσε να συνάψει συμβάσεις με διπλάσιο κόστος από ότι πριν την επιδημική κρίση.
«Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας που επλήγη την περίοδο των μνημονίων», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής που τόνισε ότι πλέον πρέπει να αναθεωρηθούν οι όποιες σκέψεις ιδιωτικοποίησής του.
Ως προς το οικονομικό κόστος υπογράμμισε ότι πλέον απαιτείται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να μην υποστείλει τη σημαία στις κινήσεις-πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στην Ευρώπη και προειδοποίησε ότι απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τη στήριξη του τουριστικού τομέα.
Κριτική άσκησε ο βουλευτής για τη δαπάνη προβολής ενημερωτικών κοινωνικών μηνυμάτων, σημειώνοντας ότι «έχει προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα».
ΚΚΕ: Όργιο ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, με κυβερνητικό καπέλο
Στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, αναφέρθηκε ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι πλέον ήρθαν στην επιφάνεια όλες οι ελλείψεις που καρκινοβατούσαν στο δημόσιο σύστημα υγείας και δημιουργήθηκαν εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Ο Γιώργος Λαμπρούλης, χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης και μέτρα που σαρώνουν δικαιώματα, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει κατά του σχεδίου νόμου. Ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι το επιχείρημα της ατομικής ευθύνης, με τον τρόπο που αναδεικνύεται, επιχειρεί να συγκαλύψει τις ευθύνες του αστικού κράτους το οποίο όφειλε να βρίσκεται σε ετοιμότητα για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, με μόνιμους στρατιώτες, τους γιατρούς, και με όπλα, τα μέσα δηλαδή για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κατήγγειλε επίσης ότι «ο ιδιωτικός τομέας επιχειρεί να κερδοσκοπήσει από την κρίση και όχι μόνο δεν υπηρετεί το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά συνεχίσει να το αρμέγει».
Ο Γιώργος Λαμπρούλης επισήμανε ότι συνολικά τα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή και κάποια είναι και επικίνδυνα, όπως σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά με την αναστολή των συμβάσεων και μείωση μισθών. Ιδίως για τα εργασιακά προειδοποίησε ότι τα μέτρα φορτώνονται και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων και είπε ότι συνιστούν ομολογία αποτυχίας οι δηλώσεις του κ. Βρούτση για τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας τον μήνα Μάρτιο. Προέβλεψε δε ότι «έρχεται όργιο ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, με κυβερνητικό καπέλο». Ο κ. Λαμπρούλης αναφερόμενος στο επίδομα των 800 ευρώ και τις διευκολύνσεις είπε ότι είναι το «τυρί στη φάκα» για όσα έρχονται το επόμενο διάστημα για τους εργαζόμενους.
Ελληνική Λύση: Αναλυτικά στοιχεία για τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα υγείας
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος ζήτησε στοιχεία για τις ΜΕΘ που χρησιμοποιεί το Δημόσιο, στην παρούσα φάση, και το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο. Ζήτησε επίσης στοιχεία ξεχωριστά για κάθε όμιλο υγείας και ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ως προς τον τρόπο που συμβάλλουν στην επιδημική κρίση.
Για τα μέσα για τα οποία έχει ανάγκη το ΕΣΥ ζήτησε να δοθεί τελεσίγραφο στον ΣΕΒ για την κατασκευή τους, όπως έκαναν και οι ΗΠΑ. Ζήτησε επιθετική πολιτική για τη διενέργεια των τεστ ανίχνευσης του ιού και της διάθεσης ΜΕΘ
Ο βουλευτής επισήμανε ότι στον τομέα του προσφυγικού διαπιστώνεται πως δεν τηρούνται τα μέτρα για την αποτροπή του συνωστισμού για τον περιορισμό τής διασποράς.
Ειδική αναφορά έκανε για τα μέτρα κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας και κάλεσε την κυβέρνηση να τα επανεξετάσει ενδεχομένως υιοθετώντας μέτρα περιορισμού εντός και εκτός των εκκλησιών, αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόζονται στα σούπερ μάρκετ διότι η Εκκλησία είναι ανάγκη και διέξοδος για πολλούς πιστούς σε αυτές τις δύσκολες ώρες.
Ως προς τα οικονομικά μέτρα, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης ζήτησε πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επισήμανε ότι απαιτείται αλλαγή του οικονομικού μοντέλου που δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό. Ο κ. Βιλιάρδος χαρακτήρισε «σκάνδαλο», που πρέπει να διευκρινισθεί, τη χρηματοδότηση για τα κοινωνικά μηνύματα στα ΜΜΕ.
ΜέΡΑ25: Απαιτείται στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, αν και χαρακτήρισε εύλογες κάποιες από τις απαγορεύσεις για να «λυθούν τα χέρια του κράτους», δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί το ΕΣΥ ώστε να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις. Η κ. Μπακαδήμα, είπε ότι καθυστέρησαν κρίσιμα μέτρα και υπογράμμισε ότι πρέπει οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλονται στο τεστ του κορονοϊού, όπως έχει πει και ο ΠΟΥ.
Αναφερόμενη στα μέτρα αναστολής υποχρεώσεων (φορολογικών-ασφαλιστικών) είπε ότι μετακυλίεται το πρόβλημα και προέβλεψε μεγάλη ύφεση και ανατροπές στα εργασιακά κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει στρατηγικό σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας, επαναφέροντας το αίτημα του Γιάνη Βαρουφάκη για σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών για την εκπόνηση εθνικού στρατηγικού σχεδίου.
Υπογράμμισε επίσης ότι το ΜέΡΑ25 θα παρακολουθεί στενά όλες τις αποφάσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην ολιγωρία να στηριχθεί αποτελεσματικά το ΕΣΥ. Δεν γίνεται με μετακινήσεις προσωπικού να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες και σε προσωπικό και σε μέσα», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25. Ζήτησε επίσης εξηγήσεις για τα 11 εκατομμύρια που έχουν δεσμευτεί για την ενημερωτική εκστρατεία.
Τροπολογίες
Στο νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για την «άμεση ένταξη του συνόλου του προσωπικού των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), του προσωπικού των Νομικών Προσώπων του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και του προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα». Τροπολογία κατέθεσε επίσης και για τη μισθολογική εξομοίωση των γιατρών της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕΜΥ ΑΕ με τον λοιπό δημόσιο τομέα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Κ.Β.
Β. Κοντοζαμάνης: Σε λίγες ημέρες το ΕΣΥ κατάφερε όσα δεν μπορούσε για χρόνια
«Είναι σημαντικό η εθνική αντιπροσωπεία να πει "ναι" ομόθυμα στα μέτρα της κυβέρνησης», είπε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και προσέθεσε ότι «η μάχη που δίνουμε αυτή τη ώρα είναι μάχη όλων» επισημαίνοντας όμως ότι η ατομική ευθύνη θα κρίνει το αποτέλεσμα της μάχης. «Έχουμε δρόμο ακόμα και πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και τόνισε ότι «σε λίγες ημέρες το ΕΣΥ κατάφερε όσα δεν είχαν γίνει για χρόνια».
Προσλήψεις
«Μέσα σε λίγες ημέρες το ΕΣΥ κατάφερε να λειτουργήσει 75 νέες κλίνες ΜΕΘ. Μέσα λίγες ημέρες το ΕΣΥ κατάφερε να εγκρίνει περισσότερες από 4.200 προσλήψεις, επικουρικού ιατρικού και λοιπού προσωπικού και αυτή τη στιγμή περισσότερες από 2.000 θέσεις έχουν ήδη πληρωθεί. Το έχουμε πει ως ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι σταδιακά θα είμαστε σε θέση, τις θέσεις του επικουρικού προσωπικού να τις μετατρέψουμε σε θέσεις Επιμελητών Β, σε μόνιμες θέσεις, δηλαδή, του ΕΣΥ που τόσο τις έχει ανάγκη», είπε ο υφυπουργός Υγείας και επισήμανε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι το νοσηλευτικό προσωπικό, το επικουρικό, θα παραμείνει στη θέση του και μετά την κρίση.
Ο υφυπουργός ανέφερε εξάλλου ότι:
- προχωρά η διαδικασία κρίσεως και διορισμού των 950 θέσεων Επιμελητών Β στο ΕΣΥ, ενώ υποψήφιοι που δεν υπηρετούν σήμερα ως επικουρικοί θα μπορέσουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ ως επικουρικό προσωπικό.
- προχωρά η αύξηση του ορίου για τις υπερωρίες στα νοσοκομεία από το 9% στο 15% για τους επόμενους 4 μήνες ώστε να ανταμειφθούν εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης.
Αναλώσιμα και εξοπλισμός
Αναφερόμενος στα αναλώσιμα και τον εξοπλισμό του ΕΣΥ, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης εξήρε, εκ προοιμίου, την ανταπόκριση των απλών πολιτών, οργανισμών, ιδιωτών, φορέων και επισήμανε ότι έχει συγκεντρωθεί τεράστιο ποσό που θα αξιοποιηθεί για την αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού και για την αγορά νέου, υπό την επίβλεψη επιτροπής με άτομα εγνωσμένου κύρους που θα αποφασίζει για τη διαχείριση αυτών των δωρεών.
Για τις κατά παρέκκλιση διαδικασίες, ο υφυπουργός εξήγησε ότι αφορούν «μόνο την επίσπευση των διαδικασιών» και «όλα γίνονται υπό πλήρη διαφάνεια». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι προκηρύσσονται με δημόσια πρόσκληση όλοι οι διαγωνισμοί. «Βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο πόλεμο. Τα υλικά δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Αυτή τη στιγμή εφοδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις δομές, προκειμένου να προστατεύσουμε, με μέσα ατομικής προστασίας, το προσωπικό και τον κόσμο που προσέρχεται. Όμως αυτός ο εφοδιασμός πρέπει να γίνεται με φειδώ και προσεκτικά και αυτό κάνουμε», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και προσέθεσε ότι σήμερα η Πολιτεία φέρνει υλικό στη χώρα, «ναυλώνει πτήσεις, ελληνικά αεροπλάνα πηγαίνουν στην Κίνα. Επιπλέον εξοπλισμός έρχεται με δωρεά είτε κυβερνήσεων είτε ιδιωτών. Όλα αυτά είναι πληρωμένα από δωρεές. Η ελληνική αεροπορική εταιρεία έχει διαθέσει αεροπλάνα και τα Ελληνικά Πετρέλαια καλύπτουν το κόστος της μετάβασης στην Κίνα». Είπε ακόμη ότι «οι δωρεές που γίνονται αυτή την ώρα θα μας εξασφαλίσουν επάρκεια σε εξοπλισμό και υλικά».
Οι επιτάξεις ΜΕΘ
Για το ζήτημα των επιτάξεων ΜΕΘ και τις συμφωνίες της κυβέρνησης με ιδιωτικές κλινικές, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι οι ΠΝΠ σαφώς και προβλέπουν επιτάξεις και αναλόγως πως θα εξελιχθεί η νόσος η Πολιτεία θα προβεί στις επιτάξεις αυτές. «Κάνουμε μια συμφωνία στην αρχή της κρίσης προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή νοσηλεία και των συμπολιτών που δεν πάσχουν από κορονοϊό», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και επανέλαβε ότι τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια τα οποία σήμερα εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία δεν περιέχουν το κόστος μισθοδοσίας.
Εργαστηριακά τεστ
«Κανένας συμπολίτης μας δεν έχει πληρώσει μέχρι σήμερα τεστ για τον κορονοϊό ούτε πρόκειται να πληρώσει, εφόσον πηγαίνει σε μια δημόσια δομή», είπε ενώ σε ό,τι αφορά στα ιδιωτικά εργαστήρια, υπογράμμισε ότι τα συμβεβλημένα πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια θα καλύπτουν, χωρίς συμμετοχή, όποιον εμπίπτει στην κατηγορία εκείνων που πρέπει να κάνουν το τεστ. Στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δοθούν τα στοιχεία πόσα τεστ έχουν γίνει ως σήμερα, ο υφυπουργός είπε πως έχουν γίνει όσα τεστ πρέπει και υπάρχει επάρκεια αντιδραστηρίων και τεστ.
«Η χώρα έχει ακολουθήσει συγκεκριμένη στρατηγική σε ό,τι αφορά πότε πρέπει να γίνονται. Η επιτροπή λοιμωξιολόγων κάνει τις εισηγήσεις. Ακόμη και τα ταχεία τεστ έχουμε πει ότι αξιολογούνται πώς θα χρησιμοποιηθούν. Δεν έχουμε αρνηθεί σε κανένα που πρέπει να κάνει το τεστ», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και υπογράμμισε ότι «σημασία έχει να βλέπουμε τον αριθμό των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και σε αυτό το σημείο πάμε πολύ καλά». Υπενθύμισε επίσης ότι το υπουργείο Υγείας ρίχνει στη μάχη και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.
«Υπάρχει σχέδιο. Το έχουμε αποδείξει. Ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου, αυτό το σχέδιο θα εκτυλίσσεται. Στο σχέδιο αυτό θα συμμετέχουν όλοι οι γιατροί, όλο το προσωπικό. Το ΕΣΥ αποτελείται τόσο από το κρατικό σύστημα υγείας όσο και από τις ιδιωτικές δομές. Κανένας δεν περισσεύει. Όταν χρειαστεί θα κληθούμε όλοι να δώσουμε αυτή τη μάχη που δίνουμε αυτόν τον καιρό», είπε ο υφυπουργός Υγείας και τόνισε ότι νέα θεραπευτικά σχήματα και νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα που παίρνουν την έγκριση των ειδικών εφαρμόζονται στη χώρα η οποία έχει εξασφαλίσει να γίνεται η παραγωγή των φαρμάκων που χρειάζονται και αυτή τη στιγμή έχουν απαγορευτεί οι εξαγωγές των εν λόγω φαρμάκων και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Απ. Βεσυρόπουλος: Η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες με στόχο να κρατήσει ζωντανή την πραγματική οικονομία
«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι συνέπειες, όχι μόνο στην εθνική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία είναι τεράστιες. Το μέγεθος τους δεν μπορεί ακόμα να αποτιμηθεί και θα εξαρτηθεί από το χρονικό εύρος κατά το οποίο θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι αναγκαίοι περιορισμοί για την παγκόσμια υγεία», είπε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και τόνισε ότι η κυβέρνηση έλαβε έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα για να περιορίσει την μετάδοση της νόσου και στην συντριπτική πλειονότητα οι πολίτες έδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης. Καθώς όμως ανεστάλη η λειτουργία των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες με στόχο να κρατήσει ζωντανή την πραγματική οικονομία, να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
«Ουσιαστικά αξιοποιήσαμε και θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε όλα τα περιθώρια που υπάρχουν», είπε ο υφυπουργός και τόνισε ότι στόχος των μέτρων είναι να ανακουφίσουν επιχειρήσεις και πολίτες μέχρι η χώρα να επανέλθει στην κανονικότητα. Διαβεβαίωσε επίσης ότι συνεχώς επανεκτιμάται η κατάσταση και τα δεδομένα για την επικαιροποίηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας.
ΝΔ: Περιορίστηκε η διασπορά με γενναίες και έγκαιρες αποφάσεις
Ο εισηγητής της ΝΔ Ευάγγελος Λιάκος υπογράμμισε ότι απαιτούνται γενναίες και έγκαιρες αποφάσεις διότι η επιδημική κρίση αφορά ανθρώπινες ζωές και είναι εν εξελίξει.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στα αριθμητικά στοιχεία, κρούσματα και νεκρούς, για να επισημάνει ότι μέχρι στιγμής, η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη διότι η κυβέρνηση έδρασε παραδειγματικά έγκαιρα στη βάση των οδηγιών των επιστημόνων.
Ως προς το κόστος επισήμανε ότι οφείλουμε να ενεργήσουμε τάχιστα για να το περιορίσουμε όσο το δυνατό περισσότερο και για να περιοριστεί το κόστος στην οικονομία. Ανέφερε ενδεικτικά ότι οι ΠΝΠ προβλέπουν μέτρα περιορισμού της διάδοσης της νόσου, αναφέρθηκε στα μέτρα για το ιατρικό προσωπικό (έκτακτο προσωπικό) και τις ΜΕΘ (αναγκαστική διάθεση) και εξήρε τη στάση των πολιτών που στη συντριπτική πλειονότητα κατανόησαν ότι πρέπει να μείνουν σπίτι τους για την περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Ειδική αναφορά έκανε ο εισηγητής της ΝΔ στην οικονομική αρωγή των πληγέντων και τις ρυθμίσεις για τις διευκολύνσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων. Αναφέρθηκε στα έκτακτα και προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας, στις άδειες ειδικού σκοπού με επιμερισμό του κόστους σε κράτος και εργοδότη.
ΣΥΡΙΖΑ: «Αντί να χτίζετε οχυρωματικά μέτρα στην οικονομία, την οδηγείτε στην κατηφόρα»
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς που δήλωσε ότι το κόμμα του τηρεί επιφύλαξη για την τελική του στάση στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας που καλείται να υποστεί τις πιέσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυσή του, ενίσχυση πραγματική, όπως τόνισε, ώστε να αντέξουν τα νοσοκομεία. «Πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να γίνει καθαρό ότι είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», είπε και τόνισε ότι «υπάρχει ζήτημα επάρκειας μέσων και απαιτείται κεντρική και οργανωμένη διάθεσή τους».
Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα επιβλέπει τις κατά παρέκκλιση διαδικασίες αναθέσεων, διότι απαιτείται διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, όπως για παράδειγμα στην τιμολόγηση των κλινών ΜΕΘ και στην διανομή των κονδυλίων για την προβολή των κοινωνικών μηνυμάτων από τα ΜΜΕ που θα έπρεπε να είναι δωρεάν. «Μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε ότι ο κόσμος κλείνει τα μάτια σε περιπτώσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος», είπε ο Νίκος Παππάς.
Ειδική αναφορά έκανε στα οικονομικά μέτρα αρωγής, σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση υστερούν σε σχέση με τα ποσά που διαθέτουν άλλες χώρες σε σχέση με το ΑΕΠ.
«Οδηγείτε την οικονομία σε καθίζηση με σκοπιμότητα», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προβλέποντας ότι έρχεται ντόμινο αρνητικών συνεπειών, και στα εργασιακά και στους εργοδότες, και τόνισε ότι πρέπει να είναι προϋπόθεση, για τη στήριξη των επιχειρήσεων, η μη αναστολή εργασίας. «Αντί να χτίζετε οχυρωματικά μέτρα στην οικονομία, την οδηγείτε στην κατηφόρα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Κίνημα Αλλαγής: Απαιτείται νέο σχέδιο Μάρσαλ, μην υποστείλει τη σημαία ο κ. Μητσοτάκης
Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς, που δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει "ναι" στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε συντονισμένα και έγκαιρα και υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημικής κρίσης αποτελεί εθνικό στόχο. Δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μπει σε κριτική πλειοδοσίας αλλά θα τηρήσει εποικοδομητική στάση και θα υποβάλλει προτάσεις, διότι πρέπει να συμβάλλουν όλοι στη βελτίωση των μέτρων ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να βγούμε όσο το δυνατό πιο αλώβητοι.
«Σημείο αμφιλεγόμενο» χαρακτήρισε ο βουλευτής το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει να περιοριστούν τα τεστ μόνο σε ύποπτα κρούσματα. Ο κ. Πουλάς ζήτησε ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει και πριν την πανδημία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αποδυναμωθούν οι δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τις μετακινήσεις προσωπικού. Ο ειδικός αγορητής έκανε αναφορά σε «ανορθολογική κατανομή χρημάτων», την ίδια ώρα που οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε μέσα και υγειονομικό υλικό. Ιδίως για την αναγκαστική διάθεση κλινών ΜΕΘ, επισήμανε ότι ο ΕΟΠΥΥ έσπευσε να συνάψει συμβάσεις με διπλάσιο κόστος από ότι πριν την επιδημική κρίση.
«Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας που επλήγη την περίοδο των μνημονίων», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής που τόνισε ότι πλέον πρέπει να αναθεωρηθούν οι όποιες σκέψεις ιδιωτικοποίησής του.
Ως προς το οικονομικό κόστος υπογράμμισε ότι πλέον απαιτείται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να μην υποστείλει τη σημαία στις κινήσεις-πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στην Ευρώπη και προειδοποίησε ότι απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τη στήριξη του τουριστικού τομέα.
Κριτική άσκησε ο βουλευτής για τη δαπάνη προβολής ενημερωτικών κοινωνικών μηνυμάτων, σημειώνοντας ότι «έχει προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα».
ΚΚΕ: Όργιο ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, με κυβερνητικό καπέλο
Στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, αναφέρθηκε ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι πλέον ήρθαν στην επιφάνεια όλες οι ελλείψεις που καρκινοβατούσαν στο δημόσιο σύστημα υγείας και δημιουργήθηκαν εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Ο Γιώργος Λαμπρούλης, χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης και μέτρα που σαρώνουν δικαιώματα, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει κατά του σχεδίου νόμου. Ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι το επιχείρημα της ατομικής ευθύνης, με τον τρόπο που αναδεικνύεται, επιχειρεί να συγκαλύψει τις ευθύνες του αστικού κράτους το οποίο όφειλε να βρίσκεται σε ετοιμότητα για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, με μόνιμους στρατιώτες, τους γιατρούς, και με όπλα, τα μέσα δηλαδή για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κατήγγειλε επίσης ότι «ο ιδιωτικός τομέας επιχειρεί να κερδοσκοπήσει από την κρίση και όχι μόνο δεν υπηρετεί το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά συνεχίσει να το αρμέγει».
Ο Γιώργος Λαμπρούλης επισήμανε ότι συνολικά τα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή και κάποια είναι και επικίνδυνα, όπως σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά με την αναστολή των συμβάσεων και μείωση μισθών. Ιδίως για τα εργασιακά προειδοποίησε ότι τα μέτρα φορτώνονται και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων και είπε ότι συνιστούν ομολογία αποτυχίας οι δηλώσεις του κ. Βρούτση για τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας τον μήνα Μάρτιο. Προέβλεψε δε ότι «έρχεται όργιο ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, με κυβερνητικό καπέλο». Ο κ. Λαμπρούλης αναφερόμενος στο επίδομα των 800 ευρώ και τις διευκολύνσεις είπε ότι είναι το «τυρί στη φάκα» για όσα έρχονται το επόμενο διάστημα για τους εργαζόμενους.
Ελληνική Λύση: Αναλυτικά στοιχεία για τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα υγείας
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος ζήτησε στοιχεία για τις ΜΕΘ που χρησιμοποιεί το Δημόσιο, στην παρούσα φάση, και το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο. Ζήτησε επίσης στοιχεία ξεχωριστά για κάθε όμιλο υγείας και ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ως προς τον τρόπο που συμβάλλουν στην επιδημική κρίση.
Για τα μέσα για τα οποία έχει ανάγκη το ΕΣΥ ζήτησε να δοθεί τελεσίγραφο στον ΣΕΒ για την κατασκευή τους, όπως έκαναν και οι ΗΠΑ. Ζήτησε επιθετική πολιτική για τη διενέργεια των τεστ ανίχνευσης του ιού και της διάθεσης ΜΕΘ
Ο βουλευτής επισήμανε ότι στον τομέα του προσφυγικού διαπιστώνεται πως δεν τηρούνται τα μέτρα για την αποτροπή του συνωστισμού για τον περιορισμό τής διασποράς.
Ειδική αναφορά έκανε για τα μέτρα κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας και κάλεσε την κυβέρνηση να τα επανεξετάσει ενδεχομένως υιοθετώντας μέτρα περιορισμού εντός και εκτός των εκκλησιών, αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόζονται στα σούπερ μάρκετ διότι η Εκκλησία είναι ανάγκη και διέξοδος για πολλούς πιστούς σε αυτές τις δύσκολες ώρες.
Ως προς τα οικονομικά μέτρα, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης ζήτησε πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επισήμανε ότι απαιτείται αλλαγή του οικονομικού μοντέλου που δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό. Ο κ. Βιλιάρδος χαρακτήρισε «σκάνδαλο», που πρέπει να διευκρινισθεί, τη χρηματοδότηση για τα κοινωνικά μηνύματα στα ΜΜΕ.
ΜέΡΑ25: Απαιτείται στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, αν και χαρακτήρισε εύλογες κάποιες από τις απαγορεύσεις για να «λυθούν τα χέρια του κράτους», δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί το ΕΣΥ ώστε να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις. Η κ. Μπακαδήμα, είπε ότι καθυστέρησαν κρίσιμα μέτρα και υπογράμμισε ότι πρέπει οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλονται στο τεστ του κορονοϊού, όπως έχει πει και ο ΠΟΥ.
Αναφερόμενη στα μέτρα αναστολής υποχρεώσεων (φορολογικών-ασφαλιστικών) είπε ότι μετακυλίεται το πρόβλημα και προέβλεψε μεγάλη ύφεση και ανατροπές στα εργασιακά κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει στρατηγικό σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας, επαναφέροντας το αίτημα του Γιάνη Βαρουφάκη για σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών για την εκπόνηση εθνικού στρατηγικού σχεδίου.
Υπογράμμισε επίσης ότι το ΜέΡΑ25 θα παρακολουθεί στενά όλες τις αποφάσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην ολιγωρία να στηριχθεί αποτελεσματικά το ΕΣΥ. Δεν γίνεται με μετακινήσεις προσωπικού να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες και σε προσωπικό και σε μέσα», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25. Ζήτησε επίσης εξηγήσεις για τα 11 εκατομμύρια που έχουν δεσμευτεί για την ενημερωτική εκστρατεία.
Τροπολογίες
Στο νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για την «άμεση ένταξη του συνόλου του προσωπικού των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), του προσωπικού των Νομικών Προσώπων του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και του προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα». Τροπολογία κατέθεσε επίσης και για τη μισθολογική εξομοίωση των γιατρών της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕΜΥ ΑΕ με τον λοιπό δημόσιο τομέα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Κ.Β.
Post a Comment