#Μαγειρεύουμε_στο_σπίτι και απολαμβάνουμε σουτζουκάκια παραδοσιακά

Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής ιώσεων και μολύνσεων. Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, μπορεί να προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D, που εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (πορτοκάλια, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο) στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών (σαρδέλες, σκουμπρί, πέστροφα) και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος.
Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, τυρί) και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας. Για να το πετύχετε αυτό προσπαθήστε να περιλαμβάνει το πιάτο σας χρώματα όπως κόκκινο (π.χ. ντομάτα ή φράουλα), πορτοκαλί (π.χ. καρότο ή πορτοκάλι), κίτρινο (π.χ. κίτρινη πιπεριά ή ανανάς), πράσινο (π.χ. μπρόκολο ή αχλάδι), μπλε και μωβ (π.χ. μελιτζάνα ή βατόμουρα) και άσπρο (π.χ. κουνουπίδι ή μπανάνα).

Καταναλώστε τη σωστή ποσότητα τροφίμων με έμφαση στην ποικιλία και στην ποιότητα!
Αφιερώστε χρόνο στη δημιουργική μαγειρική και σε ευφάνταστα, υγιεινά σνακ!
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές συνταγές για τις μέρες που μένουμε στο σπίτι:

Σουτζουκάκια παραδοσιακά

Το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό από τη Σμύρνη, χορταστικό και πεντανόστιμο!
Ο κιμάς είναι μια πολύ καλή και εύπεπτη πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλά ποσοστά λίπους και χοληστερόλης και πολλές δυνατότητες μαγειρέματος.
Εδώ, σας δίνουμε μια εξαιρετική ιδέα υγιεινής απόλαυσης, με μοσχαρίσιο κιμά και μυρωδικά, που ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους υπερήλικες αποτελεί μια εύληπτη τροφή, η οποία με τα κατάλληλα συνοδευτικά μπορεί να υποστηρίξει τις αυξημένες διατροφικές τους ανάγκες.

Δείτε τη συνταγή:

Υλικά για 4 άτομα

700γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
250γρ. φρυγανιά τριμμένη
100ml. κόκκινο ξηρό κρασί
80ml. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
1/3 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού κύμινο
3γρ. κανέλα σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλεύρι
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα:
60ml. ελαιόλαδο
700γρ. τριμμένη ντομάτα
½ κονσέρβα ντοματάκι πολτοποιημένο
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα:
Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες με 250ml νερό και μόλις το υγρό πάρει βράση, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και τη δάφνη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα με ξεσκέπαστο το σκεύος μας, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μελώσει.

Για τον κιμά:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τη φρυγανιά, το κρασί, το λάδι, το σκόρδο, το κύμινο, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να προκύψει ένα ενιαίο, αφράτο μείγμα.
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια, περίπου 40γρ. το καθένα, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε στο ηλιέλαιο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς τα συνεχώς μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε χαμηλή φωτιά, για 5 – 6 λεπτά, ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους.

Σερβίρουμε με ρύζι, ή ψητά λαχανικά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.