#Μαγειρεύουμε_στο_σπίτι: Φρικασέ μανιταριών

Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής ιώσεων και μολύνσεων. Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, μπορεί να προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D, που εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος.
Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, τυρί) και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας. Για να το πετύχετε αυτό προσπαθήστε να περιλαμβάνει το πιάτο σας χρώματα όπως κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και μωβ και άσπρο.

Καταναλώστε τη σωστή ποσότητα τροφίμων με έμφαση στην ποικιλία και στην ποιότητα!
Αφιερώστε χρόνο στη δημιουργική μαγειρική και σε ευφάνταστα, υγιεινά σνακ!
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές συνταγές για τις μέρες που μένουμε στο σπίτι:

Φρικασέ μανιταριών

Το γνωστό σε όλους μας φρικασέ, το φτιάχνουμε σήμερα με μανιτάρια, φρέσκα υλικά και έντονα αρώματα, νόστιμο, εύκολο και θρεπτικό.
Όταν θέλουμε να αποφύγουμε το κρέας είναι ιδανική λύση για ένα λαδερό φαγητό.
Τα μανιτάρια μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας, και το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου νόστιμο αλλά πιο υγιεινό, αφού από τα μανιτάρια θα έχουμε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, χωρίς χοληστερίνη και πιο θρεπτικό με το σπανάκι του.

Υλικά:
100ml. ελαιόλαδο
500γρ. μανιτάρια λευκά σκουπισμένα με ένα βρεγμένο πανάκι και κομμένα σε φέτες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
500γρ. σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο
100ml ζωμό μοσχάρι
100ml λευκό ξηρό κρασί
1κ.γλ. θυμάρι ξερό
1κ.γλ. τσάιβς ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά.
Μόλις μαλακώσουν, πετάμε την σκελίδα του σκόρδου και δυναμώνουμε την φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 5 λεπτά. Προσθέτουμε και το σπανάκι.
Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί λίγο το σπανάκι και ρίχνουμε και το ζωμό μοσχάρι.
Σιγοβράζουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να χυλώσει ο ζωμός, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και το τσάιβς και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.