7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας - απόδοση τιμής, στους ανθρώπους που βρίσκονται καθημερινά στην μάχη με τον ιό
Φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στην απόδοση τιμής, στους ανθρώπους που βρίσκονται καθημερινά στην μάχη με τον ιό, τους νοσηλευτές, τις μαίες και τους επισκέπτες υγείας.
Το προσωπικό των νοσοκομείων και μονάδων υγείας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του κοροναϊού, με αυτοθυσία, σεβασμό και υπευθυνότητα, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στην ανθρωπότητα.
«Πολύ απλά, χωρίς αυτούς, δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», τονίζει ο ΠΟΥ.
Εκείνοι, το μόνο που μας ζητάνε είναι να μείνουμε σπίτι, αφήνοντάς τους να κάνουν την δουλειά τους στις ήδη πολύ δύσκολες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πραγματοποιεί δράσεις και καταθέτει συστάσεις για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, όχι μόνο τώρα, αλλά και μετά το τέλος της κρίσης, ενώ η ημέρα αυτή αποτελεί μία ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε στους ηγέτες του κόσμου, τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι άνθρωποι αυτοί, για να διατηρηθεί ο κόσμος υγιής.
Μερικά στοιχεία που αξίζει να γνωρίζουμε :
- Παγκοσμίως, το 70% του υγειονομικού προσωπικού είναι γυναίκες. Μεγάλο μέρος αυτών , είναι νοσηλεύτριες και μαίες.
- Οι νοσηλευτές και οι μαίες έχουν κεντρικό ρόλο στην περίθαλψη των ασθενών, ειδικά κατά την διάρκεια κρίσεων.
- Το παγκόσμιο επίπεδο υγείας μπορεί να είναι υψηλό, μόνο όταν οι υγειονομικές μονάδες είναι πλήρως στελεχωμένες με ικανοποιητικό αριθμό νοσηλευτών και μαιών, που έχουν δεχθεί την κατάλληλη και επαρκή εκπαίδευση και εξειδίκευση για να σταθούν στο ύψος του κρίσιμου ρόλου τους.
- Οι νοσηλευτές και οι μαίες αναπτύσσουν μία ιδιαίτερη σχέση με τους ασθενείς τους που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη. Εκείνοι είναι που έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης της υγείας τους, αλλά γνωρίζουν και τις προσωπικές συνήθειες και τις θρησκευτικές αντιλήψεις τους. Ειδικά, όσον αφορά τις μαίες, η σχέση που αναπτύσσουν με την λεχώνα, είναι κρίσιμη για την ομαλή και τρυφερή μετάβαση από την εγκυμοσύνη στην ζωή με ένα μωρό.
- Οι περισσότερες χώρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα, ώστε να εξασφαλίσουν πως οι νοσηλευτές και οι μαίες εργάζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο αντιμετωπίζονται με απόλυτο σεβασμό για το έργο τους.
Πριν μερικές ημέρες, το μουσείο ανέβασε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τη φωτογραφία «Nurses Working, Novartis – China» την οποία τράβηξε το 2012 η Mary Ellen Mark. Τη συνόδευσε με τη λεζάντα «»Ευχαριστώ» σε όλους τους επαγγελματίες ιατρο-νοσηλευτές και το προσωπικό της πρώτης γραμμής που δουλεύουν 24/7 για να μας έχουν υγιείς και ασφαλείς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».
Ακολούθησε το Whitney Museum με το έργο του 1900 του Edward Hopper «Study of a Nurse and Child Walking in the Park», προσθέτοντας: «Σήμερα, συμπαρατασσόμαστε με την κοινότητα των μουσείων για να ευχαριστήσουμε τους επαγγελματίες ιατρο-νοσηλευτές, τους φροντιστές, τους εργαζόμενους στη συντήρηση των νοσοκομείων και όλους που είναι στην πρώτη γραμμή της κρίσης του COVID-19».
Post a Comment