#Μένουμε_στο_σπίτι_Μαγειρεύουμε_στο_σπίτι: Κροκέτα από ρεβίθι και φάβα με ντιπ από ψητό παντζάρι και ξινόκρεμα

Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής ιώσεων και μολύνσεων. Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, μπορεί να προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D, που εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος.

Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας.

Μείνετε στο σπίτι, λοιπόν, και καταναλώστε τη σωστή ποσότητα τροφίμων με έμφαση στην ποικιλία και στην ποιότητα!
Αφιερώστε χρόνο στη δημιουργική μαγειρική και σε ευφάνταστα, υγιεινά σνακ!
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές συνταγές για τις μέρες που μένουμε στο σπίτι:


Κροκέτα από ρεβίθι και φάβα με ντιπ από ψητό παντζάρι και ξινόκρεμα

Ρεβίθια, φάβα και παντζάρια είναι τα κύρια υλικά της συνταγής μας.
Το αποτέλεσμα, μια τραγανή, γευστικότατη κροκέτα, που μαζί με την ξινόκρεμα που προτείνουμε, δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο σνακ.
Το ρεβίθι είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος, του γάλακτος και της σόγιας. Περιέχει αρκετά αμινοξέα που θεωρούνται απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού διότι μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσω της τροφής. Είναι μια πλούσια φυσική πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες και άλατα, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο.
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη – το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους.

Υλικά
300 γρ. ρεβίθια
300 γρ. φάβα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
6 γρ. κύμινο
3 γρ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
6 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια και τη φάβα σε μπολ με νερό για ένα 24ωρο για να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και τα χτυπάμε στο μούλτι έως ότου γίνουν πουρές. Αδειάζουμε σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι ομογενοποιηθεί το μείγμα. Παγώνουμε στο ψυγείο.
Πλάθουμε, πανάρουμε και τηγανίζουμε (σύμφωνα με τις οδηγίες).

Σάλτσα ψητού παντζαριού

Υλικά

200 γρ. ψητό παντζάρι
200 γρ. γιαούρτι
100 γρ. τυρί κρέμα
20 ml μηλόξιδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Τυλίγουμε τα παντζάρια με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για τουλάχιστον 60 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πολτοποιούμε στο μούλτι. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μπολ και τα ανακατεύουμε με σύρμα χειρός.

Για την ξινόκρεμα

Υλικά
250 γρ. γιαούρτι
30 ml χυμός λεμονιού
10 γρ. τσάιβς
10 γρ. άνηθος ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μπολ και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με σάλτσα ψητού παντζαριού και ξινόκρεμα.

Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.