#Μαγειρεύουμε_στο_σπίτι: Σαρδέλες πλακί με ντομάτα, θυμάρι και κάππαρη
Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής ιώσεων και μολύνσεων. Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, μπορεί να προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D, που εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος.
Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας.
Καταναλώστε τη σωστή ποσότητα τροφίμων με έμφαση στην ποικιλία και στην ποιότητα!
Αφιερώστε χρόνο στη δημιουργική μαγειρική και σε ευφάνταστα, υγιεινά σνακ!
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές συνταγές:
Από τα νοστιμότερα μαγειρέματα της σαρδέλας!
Πλακί στο φούρνο, με γεύση ελληνική για μεσογειακή διατροφή.
Υλικά για 4 άτομα
1κ. σαρδέλες, καθαρισμένες από τα λέπια, το κεφάλι, τα εντόσθια και καλά πλυμένες
15γρ. θρούμπι ξερό κοπανισμένο
4 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
50γρ. κάππαρη ξαρμυρισμένη
½ μάτσο άνηθο μαζί με τα κοτσάνια
1/3 μάτσο μαϊντανό μαζί με τα κοτσάνια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
30γρ. μουστάρδα
1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
150ml. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα μπολ αλατίζουμε τις σαρδέλες και τις αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
Σε ένα ταψί που ιδανικά να τις χωράει σε μια στρώση, χοντροκόβουμε τα μυρωδικά με το χέρι και τα στρώνουμε στο ταψί.
Προσθέτουμε την κάππαρη, το σκόρδο, τη ντομάτα, πασπαλίζουμε με το θρούμπι και το ξύσμα λεμονιού και στρώνουμε από πάνω τις σαρδέλες την μια δίπλα στην άλλη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι και την μουστάρδα, τα ανακατεύουμε καλά και τα περιχύνουμε από πάνω από τις σαρδέλες.
Ψήνουμε στο φούρνο για 15 – 20 λεπτά.
Αποσύρουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε περιχύνοντας με λίγο ελαιόλαδο.
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος.
Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας.
Καταναλώστε τη σωστή ποσότητα τροφίμων με έμφαση στην ποικιλία και στην ποιότητα!
Αφιερώστε χρόνο στη δημιουργική μαγειρική και σε ευφάνταστα, υγιεινά σνακ!
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές συνταγές:
Σαρδέλες πλακί με ντομάτα, θυμάρι και κάππαρη
Από τα νοστιμότερα μαγειρέματα της σαρδέλας!
Πλακί στο φούρνο, με γεύση ελληνική για μεσογειακή διατροφή.
Υλικά για 4 άτομα
1κ. σαρδέλες, καθαρισμένες από τα λέπια, το κεφάλι, τα εντόσθια και καλά πλυμένες
15γρ. θρούμπι ξερό κοπανισμένο
4 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
50γρ. κάππαρη ξαρμυρισμένη
½ μάτσο άνηθο μαζί με τα κοτσάνια
1/3 μάτσο μαϊντανό μαζί με τα κοτσάνια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
30γρ. μουστάρδα
1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
150ml. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα μπολ αλατίζουμε τις σαρδέλες και τις αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
Σε ένα ταψί που ιδανικά να τις χωράει σε μια στρώση, χοντροκόβουμε τα μυρωδικά με το χέρι και τα στρώνουμε στο ταψί.
Προσθέτουμε την κάππαρη, το σκόρδο, τη ντομάτα, πασπαλίζουμε με το θρούμπι και το ξύσμα λεμονιού και στρώνουμε από πάνω τις σαρδέλες την μια δίπλα στην άλλη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι και την μουστάρδα, τα ανακατεύουμε καλά και τα περιχύνουμε από πάνω από τις σαρδέλες.
Ψήνουμε στο φούρνο για 15 – 20 λεπτά.
Αποσύρουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε περιχύνοντας με λίγο ελαιόλαδο.
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Post a Comment