#Μένουμε_στο_σπίτι_Μαγειρεύουμε_στο_σπίτι: Κροκέτα πουρέ από μαύρο φασόλι
Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής ιώσεων και μολύνσεων. Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, μπορεί να προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D, που εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (πορτοκάλια, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο) στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών (σαρδέλες, σκουμπρί, πέστροφα) και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος.
Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, τυρί) και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας. Για να το πετύχετε αυτό προσπαθήστε να περιλαμβάνει το πιάτο σας χρώματα όπως κόκκινο (π.χ. ντομάτα ή φράουλα), πορτοκαλί (π.χ. καρότο ή πορτοκάλι), κίτρινο (π.χ. κίτρινη πιπεριά ή ανανάς), πράσινο (π.χ. μπρόκολο ή αχλάδι), μπλε και μωβ (π.χ. μελιτζάνα ή βατόμουρα) και άσπρο (π.χ. κουνουπίδι ή μπανάνα).
Μείνετε στο σπίτι, λοιπόν, και καταναλώστε τη σωστή ποσότητα τροφίμων με έμφαση στην ποικιλία και στην ποιότητα!
Αφιερώστε χρόνο στη δημιουργική μαγειρική και σε ευφάνταστα, υγιεινά σνακ!
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές συνταγές για τις μέρες που μένουμε στο σπίτι:
Κροκέτα πουρέ από μαύρο φασόλι
Οι τραγανές κροκέτες από φασόλια με μια σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης, θα δώσουν άλλη όψη στο νηστήσιμο τραπέζι και όχι μόνο!
Θα εκπλαγείτε με το δέσιμο των γεύσεων και θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με την ιδέα!
Υλικά για τον πουρέ
1 κ. μαύρα φασόλια
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 πράσο
1 φύλλο δάφνης
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα φασόλια στο νερό για 24 ώρες. Σουρώνουμε, τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν βράση τα ξαφρίζουμε, ρίχνουμε τα λαχανικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Στραγγίζουμε τα φασόλια, αφαιρούμε τα λαχανικά και τα χτυπάμε σε μούλτι μέχρι να γίνουν πουρές. Αδειάζουμε τον πουρέ σε μπολ, τον σκεπάζουμε με μεμβράνη και τον βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Για τη γέμιση
1 κ. πουρές φασόλι
60 ml ελαιόλαδο
170 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
30 γρ. τσίλι ψιλοκομμένο
10 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
3 γρ. κύμινο σκόνη
2 γρ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
10 ml χυμός λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι, το τσίλι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε τον πουρέ, τον κόλιανδρο και το λεμόνι, και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Πλάθουμε, πανάρουμε και τηγανίζουμε (σύμφωνα με τις οδηγίες).
Για τη σάλτσα πιπεριά Φλωρίνης
500 γρ ντομάτα κονκασέ
100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
20 γρ. σκόρδο
30 ml κρασί λευκό
100 γρ. ζωμός λαχανικών
450 γρ. πιπεριά Φλωρίνης ψητή χωρίς τη φλοίδα
1 φύλλο δάφνης
20 γρ. βασιλικός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, δάφνη, ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες πιπεριές, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον βασιλικό.
Σερβίρουμε τις κροκέτες και συνοδεύουμε με σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης.
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (πορτοκάλια, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο) στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών (σαρδέλες, σκουμπρί, πέστροφα) και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος.
Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, τυρί) και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας. Για να το πετύχετε αυτό προσπαθήστε να περιλαμβάνει το πιάτο σας χρώματα όπως κόκκινο (π.χ. ντομάτα ή φράουλα), πορτοκαλί (π.χ. καρότο ή πορτοκάλι), κίτρινο (π.χ. κίτρινη πιπεριά ή ανανάς), πράσινο (π.χ. μπρόκολο ή αχλάδι), μπλε και μωβ (π.χ. μελιτζάνα ή βατόμουρα) και άσπρο (π.χ. κουνουπίδι ή μπανάνα).
Μείνετε στο σπίτι, λοιπόν, και καταναλώστε τη σωστή ποσότητα τροφίμων με έμφαση στην ποικιλία και στην ποιότητα!
Αφιερώστε χρόνο στη δημιουργική μαγειρική και σε ευφάνταστα, υγιεινά σνακ!
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές συνταγές για τις μέρες που μένουμε στο σπίτι:
Κροκέτα πουρέ από μαύρο φασόλι
Οι τραγανές κροκέτες από φασόλια με μια σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης, θα δώσουν άλλη όψη στο νηστήσιμο τραπέζι και όχι μόνο!
Θα εκπλαγείτε με το δέσιμο των γεύσεων και θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με την ιδέα!
Υλικά για τον πουρέ
1 κ. μαύρα φασόλια
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 πράσο
1 φύλλο δάφνης
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα φασόλια στο νερό για 24 ώρες. Σουρώνουμε, τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν βράση τα ξαφρίζουμε, ρίχνουμε τα λαχανικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Στραγγίζουμε τα φασόλια, αφαιρούμε τα λαχανικά και τα χτυπάμε σε μούλτι μέχρι να γίνουν πουρές. Αδειάζουμε τον πουρέ σε μπολ, τον σκεπάζουμε με μεμβράνη και τον βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Για τη γέμιση
1 κ. πουρές φασόλι
60 ml ελαιόλαδο
170 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
30 γρ. τσίλι ψιλοκομμένο
10 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
3 γρ. κύμινο σκόνη
2 γρ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
10 ml χυμός λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι, το τσίλι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε τον πουρέ, τον κόλιανδρο και το λεμόνι, και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Πλάθουμε, πανάρουμε και τηγανίζουμε (σύμφωνα με τις οδηγίες).
Για τη σάλτσα πιπεριά Φλωρίνης
500 γρ ντομάτα κονκασέ
100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
20 γρ. σκόρδο
30 ml κρασί λευκό
100 γρ. ζωμός λαχανικών
450 γρ. πιπεριά Φλωρίνης ψητή χωρίς τη φλοίδα
1 φύλλο δάφνης
20 γρ. βασιλικός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, δάφνη, ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες πιπεριές, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον βασιλικό.
Σερβίρουμε τις κροκέτες και συνοδεύουμε με σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης.
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Post a Comment