#Μένουμε_στο_σπίτι_Μαγειρεύουμε_στο_σπίτι: Κρύα σούπα γκασπάτσιο

Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής ιώσεων και μολύνσεων. Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, μπορεί να προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D, που εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος.

Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας.

Μείνετε στο σπίτι, λοιπόν, και καταναλώστε τη σωστή ποσότητα τροφίμων με έμφαση στην ποικιλία και στην ποιότητα!
Αφιερώστε χρόνο στη δημιουργική μαγειρική και σε ευφάνταστα, υγιεινά σνακ!
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές συνταγές για τις μέρες που μένουμε στο σπίτι:
Κρύα σούπα γκασπάτσιο

Το γκασπάτσιο είναι μια κλασική κρύα ντοματόσουπα.
Είναι μια σούπα αναζωογονητική, γεμάτη καλοκαιρινά αρώματα και ξαφνιάζει όσους πιστεύουν ότι σούπα είναι μόνο κάτι που βράζει. Κι αν την πει κανείς σούπα – σαλάτα θα έχει απόλυτο δίκιο αφού στην ουσία πολτοποιούμε τα υλικά μιας καλοκαιρινής σαλάτας.
Είναι ένα αγροτικό πιάτο της Ανδαλουσίας που αξιοποιεί στο έπακρο φτωχικά υλικά.
Υλικά για 2 άτομα
4 ώριμες ντομάτες
1 αγγούρι
½ κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
1 πιπεριά Φλωρίνης
½ πράσινη πιπεριά
100ml. χυμός ντομάτας
100γρ. μπαγιάτικο ψωμί (μόνο την ψίχα)
80ml. ελαιόλαδο
20γρ. κέτσαπ
250ml. νερό
15ml. ξύδι
3γρ. ρίγανη
5γρ. αλάτι
3γρ. πιπέρι
5γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση
Πλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά μας και καθαρίζουμε εξωτερικά το αγγούρι.
Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε και την ψίχα του ψωμιού σε μικρά κομματάκια και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για 3 ώρες ανακατεύοντας τακτικά.
Στην συνέχεια μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μπλέντερ και το χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά καλά.
Σερβίρουμε σε πιάτο και γαρνίρουμε με λίγα ψιλοκομμένα λαχανικά από αυτά που βάλαμε στο μίγμα και ελαιόλαδο.

Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.