Πρώην διευθυντής υπηρεσίας ΗΠΑ: Καθαιρέθηκα γιατί εναντιώθηκα στην γενικευμένη χρήση χλωροκίνης

Ο Μπράιτ διηύθυνε ως πριν από λίγο καιρό την Αρχή Βιοϊατρικής Προχωρημένης Έρευνας και Ανάπτυξης (Biomedical Advanced Research and Development Authority, BARDA), που συμπράττει με δύο εταιρείες οι οποίες αναπτύσσουν εμβόλια για την πρόληψη της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο SARS-CoV-2.
Ο πρώην διευθυντής αμερικανικής δημόσιας υπηρεσίας καθ’ ύλην αρμόδιας για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, ο Ρικ Μπράιτ, έκρινε χθες Τετάρτη ότι απομακρύνθηκε από τη θέση για πολιτικούς λόγους, επειδή εναντιώθηκε στην ευρεία χρήση χλωροκίνης, ανθελονοσιακού φαρμάκου που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε διαφημίσει επανειλημμένα, μιλώντας για «θείο δώρο» που ίσως «αλλάξει το παιγνίδι».

Ο Μπράιτ διηύθυνε ως πριν από λίγο καιρό την Αρχή Βιοϊατρικής Προχωρημένης Έρευνας και Ανάπτυξης (Biomedical Advanced Research and Development Authority, BARDA), που συμπράττει με δύο εταιρείες οι οποίες αναπτύσσουν εμβόλια για την πρόληψη της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο SARS-CoV-2. Απομακρύνθηκε από το αξίωμα και μετατέθηκε σε κατώτερη θέση στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Stat.
«Θεωρώ ότι η μετάθεσή μου οφειλόταν στο γεγονός πως επέμενα η κυβέρνηση να επενδύσει τα δισεκατομμύρια δολάρια που διέθεσε το Κογκρέσο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία σε λύσεις ασφαλείς, επιστημονικά ελεγμένες, και όχι σε φάρμακα, εμβόλια και άλλες τεχνολογίες η αποτελεσματικότητα των οποίων δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά», τόνισε ο Ρικ Μπράιτ σε γραπτή τοποθέτησή του που δημοσίευσε η εφημερίδα The New York Times χθες Τετάρτη.

Ο Μπράιτ, ειδικός στα εμβόλια, είχε αναλάβει επικεφαλής της BARDA το 2016, προτού αναλάβει ο Τραμπ την προεδρία.
«Τοποθετούμαι δημόσια διότι πιστεύω ότι για να πολεμήσουμε αυτόν τον θανατηφόρο ιό, πρέπει να μας καθοδηγεί η επιστήμη — όχι η πολιτική, ούτε η ευνοιοκρατία», ανέφερε στο κείμενο.

Αφηγείται πως εναντιώθηκε σε ηγετικά στελέχη του υπουργείου Υγείας, διορισμένα από τον πρόεδρο, ως προς τη χρήση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, παλιών ανθελονοσιακών φαρμάκων που έχουν χρησιμοποιηθεί από γιατρούς για την αντιμετώπιση της COVID-19 διεθνώς, χωρίς όμως να έχουν γίνει ακόμη κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν πως πράγματι έχουν αποτέλεσμα, και παρά τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών.
«Συγκεκριμένα, και αντίθετα προς τις ασύνετες οδηγίες» από την πολιτική ηγεσία, «περιόρισα τη γενικευμένη χρήση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, που προωθούσε η κυβέρνηση σαν πανάκεια, παρότι δεν είχε καμία επιστημονική απόδειξη», τόνισε ο Ρικ Μπράιτ.

Έκρινε ότι απομακρύνθηκε από τη θέση διότι περιόρισε τη χρήση των σκευασμάτων αυτών μόνο σε ορισμένους ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία, υπό ιατρική επίβλεψη, και αντιστάθηκε στην ευρεία εμπορική διάθεσή του στον γενικό πληθυσμό.

Η αμερικανική κυβέρνηση εντέλει συναίνεσε τα φάρμακα αυτά να χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία.
Εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για την μετάθεσή του εν μέσω της πανδημίας, ο Μπράιτ σημείωσε ότι θα ζητήσει από τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Υγείας να ερευνήσει τον «τρόπο με τον οποίο αυτή η κυβέρνηση πολιτικοποίησε» το έργο της BARDA και «άσκησε πίεση σε εμένα και άλλους» επιστήμονες, προκειμένου να θησαυρίσουν «εταιρίες με πολιτικές διασυνδέσεις».

Την Τρίτη, μια επιτροπή αμερικανών ειδικών υπό την αιγίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας συνέστησε στους γιατρούς να αποφεύγουν τη χορήγηση του συνδυασμού της υδροξυχλωροκίνης και της αζιθρομυκίνης, ενός αντιβιοτικού.
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήριζε τη χλωροκίνη «θείο δώρο» τον Μάρτιο, αλλά τελευταία αποφεύγει να αναφερθεί στο φάρμακο αυτό, καθώς οι επιστήμονες που τον συμβουλεύουν είναι επιφυλακτικοί, ειδικά ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Αντιμετώπιση των Μολυσματικών Ασθενειών.

Ερωτηθείς για την μετάθεση του Μπράιτ την Τρίτη, ο Τραμπ απάντησε πως δεν τον γνωρίζει. «Δεν έχω ακούσει καν το όνομά του. Λοιπόν, κάποιος λέει ότι τον έδιωξαν από μια δουλειά. Ίσως τον έδιωξαν, ίσως όχι. Πρέπει να ακούσετε και την άλλη πλευρά», απάντησε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.