#Μένουμε_στο_σπίτι_Μαγειρεύουμε_στο_σπίτι: Μαυρομάτικα φασόλια με σέσκουλα και λουκάνικο
Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, μπορεί να προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D, που εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος.
Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας.
Μείνετε στο σπίτι, λοιπόν, και καταναλώστε τη σωστή ποσότητα τροφίμων με έμφαση στην ποικιλία και στην ποιότητα!
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές συνταγές για τις μέρες που μένουμε στο σπίτι:
Αυτό το σαλατοφαγητό είναι νόστιμο και χορταστικό. Το λουκάνικο κάνει τη διαφορά καθώς ανανεώνει και εμπλουτίζει τη γεύση των φασολιών.
Υλικά για τα 4 άτομα
500γρ. φασόλια μαυρομάτικα
60ml. ελαιόλαδο
1κ. σέσκουλα καθαρισμένα και χοντροκομμένα
1 σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πράσο, το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1,5l. Ζωμός λαχανικών (1 κύβος λαχανικών)
400γρ. λουκάνικο με πράσο και πορτοκάλι
120ml. ελαιόλαδο
½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
5γρ. αλάτι
3γρ. πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε κρύο νερό.
Την άλλη μέρα σουρώνουμε τα φασόλια και τα βάζουμε να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών.
Μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη δάφνη και τα λαχανικά εφόσον τα έχουμε καθαρίσει από τις φλούδες τους, εκτός από τα σέσκουλα και το σκόρδο, καθώς και το ελαιόλαδο.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Στην κατσαρόλα θα πρέπει να έχει απομείνει τόσος ζωμός, ώστε το φαγητό μας να μοιάζει με πηχτή σούπα.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου βάζουμε το λουκάνικο κομμένο ροδέλες, σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και ψήνουμε για 10 λεπτά.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα σέσκουλα με το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά, να μαραθούν.
Στην συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα μαυρομάτικα φασόλια, τα σέσκουλα και το λουκάνικο και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο να το σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος.
Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας.
Μείνετε στο σπίτι, λοιπόν, και καταναλώστε τη σωστή ποσότητα τροφίμων με έμφαση στην ποικιλία και στην ποιότητα!
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές συνταγές για τις μέρες που μένουμε στο σπίτι:
Αυτό το σαλατοφαγητό είναι νόστιμο και χορταστικό. Το λουκάνικο κάνει τη διαφορά καθώς ανανεώνει και εμπλουτίζει τη γεύση των φασολιών.
Υλικά για τα 4 άτομα
500γρ. φασόλια μαυρομάτικα
60ml. ελαιόλαδο
1κ. σέσκουλα καθαρισμένα και χοντροκομμένα
1 σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πράσο, το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1,5l. Ζωμός λαχανικών (1 κύβος λαχανικών)
400γρ. λουκάνικο με πράσο και πορτοκάλι
120ml. ελαιόλαδο
½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
5γρ. αλάτι
3γρ. πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε κρύο νερό.
Την άλλη μέρα σουρώνουμε τα φασόλια και τα βάζουμε να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών.
Μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη δάφνη και τα λαχανικά εφόσον τα έχουμε καθαρίσει από τις φλούδες τους, εκτός από τα σέσκουλα και το σκόρδο, καθώς και το ελαιόλαδο.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Στην κατσαρόλα θα πρέπει να έχει απομείνει τόσος ζωμός, ώστε το φαγητό μας να μοιάζει με πηχτή σούπα.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου βάζουμε το λουκάνικο κομμένο ροδέλες, σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και ψήνουμε για 10 λεπτά.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα σέσκουλα με το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά, να μαραθούν.
Στην συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα μαυρομάτικα φασόλια, τα σέσκουλα και το λουκάνικο και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο να το σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Post a Comment