#Μένουμε_στο_σπίτι_Μαγειρεύουμε_στο_σπίτι: Μαγειρίτσα κλασική και κοκκινιστή. Γευστικότατες και οι δύο!
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές συνταγές για τις μέρες που μένουμε στο σπίτι και σήμερα, λόγω των ημερών μας προτείνει δύο παραλλαγές για γευστικότατη μαγειρίτσα.
Η μαγειρίτσα είναι η παραδοσιακή σούπα που τρώμε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση, και είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας, μετά τη νηστεία της Σαρακοστής.
Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά) και ρύζι.
Το βράδυ της Ανάστασης είναι ουσιαστικά το τέλος της Σαρακοστής, δηλαδή το τέλος της 40ημερης νηστείας από την Καθαρά Δευτέρα. Το πιάτο με την μαγειρίτσα είναι μια πολύ εύστοχη και ήπια επιλογή για το στομάχι, αφού όσοι νήστεψαν το κρέας για σαράντα ημέρες, θα πρέπει να προσέξουν και να ξεκινήσουν σταδιακά την κρεατοφαγία που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες.Οπότε η μαγειρίτσα είναι το φαγητό που προετοιμάζει τον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να μην πέσει κατ’ ευθείαν στα βαθιά, με το αρνί και το κατσίκι της επόμενης μέρας... είναι στην ουσία μια γευστική «γέφυρα» ανάμεσα στην περίοδο της νηστείας και την επιστροφή στην κρεοφαγία.
Υλικά για 8 άτομα
- 1 συκωταριά αρνίσια μεγάλη
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 ματσάκια κρεμμυδάκι φρέσκο
- 2 μαρούλια μεγάλα χοντροκομμένα
- 1 κιλό σέσκουλα χοντροκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
- 1 ποτηράκι μικρό λευκό κρασί
- Αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 3 αυγά
- 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Πλένουμε την συκωταριά και την ζεματίζουμε σε καυτό αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν, ρίχνουμε μέσα τη συκωταριά και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τα μαρούλια και τα σέσκουλα και μόλις μαραθούν βάζουμε νερό μέχρι το ύψος των υλικών μας και λίγο ακόμα.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Κατόπιν, ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε για 15 λεπτά ακόμα τον βρασμό.
Προσθέτουμε τον άνηθο, τον μάραθο και αλατοπιπερώνουμε κλείνοντας την φωτιά.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους και σιγά - σιγά τον χυμό από τα λεμόνια. Μόλις ομογενοποιηθεί, ρίχνουμε με μια κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα μας μέχρι να πάρουν λίγο θερμοκρασία τα αυγά μας.
Στην συνέχεια περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει παντού χωρίς να ανακατέψουμε.
Σερβίρουμε αμέσως.
Μαγειρίτσα εορταστική, κοκκινιστή για την Ανάσταση! Είναι εξαιρετικά νόστιμη!
Υλικά για 4 άτομα
1 κεφαλάκι αρνίσιο (μαζί με το σβέρκο)
1 αρνίσια συκωταριά (από αρνάκι γάλακτος) μαζί με τα εντεράκια
3 κουτ. σούπας βούτυρο
3κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτα
Αλάτι
Πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
Εκτέλεση
Βράζετε το κεφαλάκι σε μπόλικο νερό, ξαφρίζοντάς το ανά τακτά χρονικά διαστήματα και κρατάτε στην άκρη το ζωμό του.
Σε ξεχωριστή κατσαρόλα, ζεματάτε τη συκωταριά και τα εντεράκια για περίπου 10 – 12 λεπτά. Ύστερα στραγγίζετε τη συκωταριά και την κόβετε σε ψιλά κομματάκια. Κάνετε το ίδιο και με τα εντεράκια.
Ζεσταίνετε το βούτυρο, μαζί με το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομματάκια από τη συκωταριά και τα εντεράκια, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε κι αυτά για μερικά λεπτά. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε πρώτα τον ντοματοπολτέ (διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι ζωμό) και ύστερα, το μαϊντανό. Όταν η μαγειρίτσα πάρει βράση, προσθέτετε αρκετό ζωμό μέχρι να σκεπαστούν τελείως τα ψιλοκομμένα εντόσθια και αφήνετε να σιγοβράσει για 50 λεπτά έως 1 ώρα, σε πολύ χαμηλή φωτιά, αλατοπιπερώνοντας και προσθέτοντας και τη δάφνη.
Σβήνετε τη φωτιά όταν η μαγειρίτσα σας γίνει χυλωμένη, παχύρρευστη σούπα. Τη σερβίρετε ζεστή.
Καλή όρεξη και Καλή Ανάσταση!
Η μαγειρίτσα είναι η παραδοσιακή σούπα που τρώμε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση, και είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας, μετά τη νηστεία της Σαρακοστής.
Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά) και ρύζι.
Το βράδυ της Ανάστασης είναι ουσιαστικά το τέλος της Σαρακοστής, δηλαδή το τέλος της 40ημερης νηστείας από την Καθαρά Δευτέρα. Το πιάτο με την μαγειρίτσα είναι μια πολύ εύστοχη και ήπια επιλογή για το στομάχι, αφού όσοι νήστεψαν το κρέας για σαράντα ημέρες, θα πρέπει να προσέξουν και να ξεκινήσουν σταδιακά την κρεατοφαγία που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες.Οπότε η μαγειρίτσα είναι το φαγητό που προετοιμάζει τον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να μην πέσει κατ’ ευθείαν στα βαθιά, με το αρνί και το κατσίκι της επόμενης μέρας... είναι στην ουσία μια γευστική «γέφυρα» ανάμεσα στην περίοδο της νηστείας και την επιστροφή στην κρεοφαγία.
Μαγειρίτσα κλασική
Υλικά για 8 άτομα
- 1 συκωταριά αρνίσια μεγάλη
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 ματσάκια κρεμμυδάκι φρέσκο
- 2 μαρούλια μεγάλα χοντροκομμένα
- 1 κιλό σέσκουλα χοντροκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
- 1 ποτηράκι μικρό λευκό κρασί
- Αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 3 αυγά
- 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Πλένουμε την συκωταριά και την ζεματίζουμε σε καυτό αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν, ρίχνουμε μέσα τη συκωταριά και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τα μαρούλια και τα σέσκουλα και μόλις μαραθούν βάζουμε νερό μέχρι το ύψος των υλικών μας και λίγο ακόμα.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Κατόπιν, ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε για 15 λεπτά ακόμα τον βρασμό.
Προσθέτουμε τον άνηθο, τον μάραθο και αλατοπιπερώνουμε κλείνοντας την φωτιά.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους και σιγά - σιγά τον χυμό από τα λεμόνια. Μόλις ομογενοποιηθεί, ρίχνουμε με μια κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα μας μέχρι να πάρουν λίγο θερμοκρασία τα αυγά μας.
Στην συνέχεια περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει παντού χωρίς να ανακατέψουμε.
Σερβίρουμε αμέσως.
Μαγειρίτσα κοκκινιστή
Υλικά για 4 άτομα
1 κεφαλάκι αρνίσιο (μαζί με το σβέρκο)
1 αρνίσια συκωταριά (από αρνάκι γάλακτος) μαζί με τα εντεράκια
3 κουτ. σούπας βούτυρο
3κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτα
Αλάτι
Πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
Εκτέλεση
Βράζετε το κεφαλάκι σε μπόλικο νερό, ξαφρίζοντάς το ανά τακτά χρονικά διαστήματα και κρατάτε στην άκρη το ζωμό του.
Σε ξεχωριστή κατσαρόλα, ζεματάτε τη συκωταριά και τα εντεράκια για περίπου 10 – 12 λεπτά. Ύστερα στραγγίζετε τη συκωταριά και την κόβετε σε ψιλά κομματάκια. Κάνετε το ίδιο και με τα εντεράκια.
Ζεσταίνετε το βούτυρο, μαζί με το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομματάκια από τη συκωταριά και τα εντεράκια, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε κι αυτά για μερικά λεπτά. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε πρώτα τον ντοματοπολτέ (διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι ζωμό) και ύστερα, το μαϊντανό. Όταν η μαγειρίτσα πάρει βράση, προσθέτετε αρκετό ζωμό μέχρι να σκεπαστούν τελείως τα ψιλοκομμένα εντόσθια και αφήνετε να σιγοβράσει για 50 λεπτά έως 1 ώρα, σε πολύ χαμηλή φωτιά, αλατοπιπερώνοντας και προσθέτοντας και τη δάφνη.
Σβήνετε τη φωτιά όταν η μαγειρίτσα σας γίνει χυλωμένη, παχύρρευστη σούπα. Τη σερβίρετε ζεστή.
Καλή όρεξη και Καλή Ανάσταση!
Post a Comment