Σε λειτουργία τα πρώτα Κέντρα Υγείας αποκλειστικά για τον κορωνοϊό – Πού βρίσκονται

Διευκρινίσεις για το ποιά Κέντρα Υγείας μπαίνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού, πως θα οργανωθεί η βοήθεια στο σπίτι και πως θα εφαρμόζεται η τηλεσυμβουλευτική, έδωσε στην ΕΡΤ, ο Γ.Γ Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, μετά την ανακοίνωση νωρίτερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Πέτσα των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Όπως ενημέρωσε λειτουργούν ήδη από σήμερα στην Αττική τα Κέντρα Υγείας Αλεξάνδρας, Περιστερίου και Καμινίων, ως Κέντρα Αναφοράς για τον κορονοϊό και αύριο θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας Ραφήνας και Καλυβίων. Σταδιακά η παρέμβαση θα επεκταθεί και στα μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας.

Στόχος είναι, όπως είπε, η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων αναφοράς γι΄αυτό και το μέτρο ξεκίνησε από την Αττική, όπου υπάρχει επιβάρυνση, ενώ επισήμανε ότι τα Κέντρα Υγείας- η πρωτοβάθμια- έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν τα πιο ήπια περιστατικά.

Ο τρόπος που απευθύνεται κάποιος σε κέντρο Υγείας Αναφοράς διευκρίνισε πως δεν αλλάζει. Πρώτα επικοινωνεί με τον οικογενειακό του γιατρό ή με τον ΕΟΔΥ και από εκεί παίρνει κατευθύνσεις.»Δεν θέλουμε να υπάρχει πουθενά συγχρωτισμός στο Σύστημα Υγείας» τόνισε και διευκρίνισε πως θα λειτουργούν βάσει του πρωτοκόλλου που λειτουργούν τα νοσοκομεία αναφοράς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «παίρνουμε ρίσκο» πηγαίνοντας εκεί.

Για το πως θα οργανωθεί η «Βοήθεια στο σπίτι»,διευκρίνισε ότι σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει πιλοτικά μόνο για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό, θα διασυνδεθεί με το ηλεκτρονικό μητρώο καταγραφής κρουσμάτων και σε δεύτερο χρόνο θα ισχύσει για ευπαθείς ομάδες και ύποπτα κρούσματα. Οι ομάδες θα οργανωθούν από τις κατά τόπους υγειονομικές περιφέρειες και θα μπορούν να συμμετέχουν και ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥ , με 30 ευρώ/επίσκεψη.Σε κάθε περίπτωση γιατροί και νοσηλευτές θα έχουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Για την πλατφόρμα τηλεσυμβουλευτικής ενημέρωσε ότι θα αφορά όσους έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό και δεν χρήζουν νοσηλείας. Πρόκειται για ένα πλαίσιο βέλτιστης βοήθειας στο σπίτι, όπως διευκρίνισε, όπου γιατρός θα τον συμβουλεύει και θα παρακολουθεί την πορεία της νόσου κάθε ασθενούς, με τηλεφωνική υποστήριξη ή μέσω τηλεσυμβουλευτικής πλατφόρμας-τύπου skype- που θα συνδεθεί.

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.