Τσιόδρας: Ξεκινά στην Ελλάδα η θεραπεία με πλάσμα - Πώς θα γίνει η χορήγηση αντισωμάτων
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως ξεκινά στην Ελλάδα η δοκιμή της θεραπείας έναντι του κορονοϊού με χρήση πλάσματος από ιαθέντες πρώην νοσούντες Covid-19.
Ο λοιμωξιολόγος έκανε αναφορά στην μέθοδο αυτή, για την οποία έχουν γραφτεί αρκετά δημοσιεύματα στο εξωτερικό, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας τη Μεγάλη Δευτέρα.
Όπως εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, η θεραπεία βασίζεται στην χρήση πλάσματος από το αίμα ασθενών που ανάρρωσαν πλήρως από τον κορονοϊό.
Όπως είπε, το πλάσμα θα χορηγείται σε σοβαρά ασθενείς, αφού συλλεχθεί από δότες που νόσησαν, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί στον κορονοϊό για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Τόνισε βέβαια πως δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής στην καταπολέμηση του κορονοϊού. «Αν αποδειχτεί αποτελεσματική θα είναι ένα ακόμη θετικό όπλο» δήλωσε ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας.
Κινέζοι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης και της κινεζικής εταιρείας China National Biotec Group Company Ltd της Γουχάν, πραγματοποίησαν στις αρχές του Απριλίου μια παρόμοια θεραπευτική αγωγή με πλάσμα, η οποία φαίνεται πως είχε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Τον γενικό συντονισμό θα έχει Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, ενώ θα καταρτιστεί λίστα εθελοντών οι οποίοι έχουν διαπιστωθεί εργαστηριακά ότι είναι αρνητικοί για δύο εβδομάδες μετά τη νόσησή τους. Όπως είπε ο κ.Τσιόδρας «αν αποδειχθεί αποτελεσματική η θεραπεία με αντισώματα θα είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των γιατρών».
Μάλιστα σύμφωνα με όσα είπε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, "έχουμε εργαστεί εντατικά με συναδέλφους για να ξεκινήσουμε άμεσα την συμπληρωματική θεραπεία."
«Η λήψη πλάσματος θα γίνει από όσους έχουν νοσήσει είτε έχουν εκτεθεί στον ιό και δεν έχουν νοσήσει και σήμερα είναι καλά. Το πλάσμα θα δοθεί σε όσους νοσούν και θα μπορούσε να βοηθήσει συμπληρωματικά την βελτίωση της κατάστασής τους».
Ως προς την διαδικασία, αυτή θα ξεκινήσει, όπως είπε ο κ. Δημόπουλος, «μόλις έχουμε και τις τυπικές εγκρίσεις και θα είναι άτομα από τη βάση δεδομένων του ΕΟΔΥ. Θα απευθυνθούμε σε εθελοντές δότες σε μια απλή και χωρίς επιπλοκές διαδικασία».
Κατά τον κ. Δημόπουλο, «είναι πολύ σημαντικο να ξέρουμε ότι αυτό το πλάσμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «τράπεζα πλάσματος» και να δοθεί και το φθινόπωρο εάν και εφόσον υπάρξει ανάγκη. Τα συμπεράσματα αυτής της μεθόδου θα τα έχουμε σε δυο μήνες».
Post a Comment