Έξι αδέλφια, όλοι γιατροί, στη μάχη κατά του κορονοϊού στην Ιταλία

Μία οικογένεια γιατρών την Ιταλία έχει ριχτεί στη μάχη κατά του κορονοϊού, ο οποίος μαστίζει τη γείτονα χώρα.
Έξι αδέλφια – από τα συνολικά έντεκα παιδιά της οικογένειας – ακολούθησαν τα χνάρια του πατέρα τους, ο οποίος δεν βρίσκεται πια εν ζωή, και έγιναν όλοι τους γιατροί.
Η Repubblica παρουσιάζει τους τρεις αυτούς άνδρες και τις τρεις γυναίκες, που έχουν γίνει διάσημοι στη χώρα τους.

The doctors battling in Italy include 6 brothers and sisters in Turin, all in the ER: Davide, Pietro, Emanuele, Barbara, Maria and Alessandra Tizzani. Their father is also a doctor, and the whole family counts 11 sons and daughters.
https://www.lavalsusa.it/giaveno-sei-fratelli-medici-in-trincea-contro-il-coronavirus/ 
Προβολή εικόνας στο Twitter
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Patrick Hopkins
Ο συγγραφέας της οικογένειας

Ο Ντάβιντε Τιτσάνι είναι ο συγγραφέας της οικογένειας, γιατί πέρα από την ιατρική λατρεύει και τις λέξεις.

Είναι 35 χρονών και εργάζεται στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου «Τζοβάνι Μπόσκο» που βρίσκεται στην καρδιά του Τορίνο.

Πριν από λίγες ημέρες ο νεαρός ιταλός γιατρός κατέφυγε στο «Empills», ένα μπλογκ αφιερωμένο στην επείγουσα ιατρική, για να συντάξει ένα «δελτίο πληροφοριών από ένα τυχαίο χαράκωμα μιας εμπόλεμης χώρας».
Ο Ντάβιντε Τιτσάνι αστειευόμενος φιλάει ένα ιατρικό μηχάνημα, το 2014

Στο κείμενό του αναφέρεται καταρχάς στον φόβο που τον διακατέχει σχεδόν διαρκώς πλέον. Αλλά δεν πρόκειται για τον φόβο της μόλυνσης. «Ο δικός μου είναι διαφορετικός. Είναι ο φόβος του να μην είμαι προετοιμασμένος. Να μην είμαι επαρκής».

Τον φόβο της ανεπάρκειας διαδέχεται η «θέληση για παραιτήσεις, απολύσεις και φυγή. Ανακάλυψα την επιθυμία για εγκατάλειψη. Είχε τη μορφή μιας άδειας καρέκλας δίπλα σε έναν ενενηντάχρονο, ο οποίος ψυχορραγούσε».

Γιατροί από… κούνια


Ο Ντάβιντε Τιτσάνι έχει δέκα αδέλφια και αδελφές, πέντε εκ των οποίων είναι επίσης γιατροί με τους τέσσερις να βρίσκονται εδώ και πολλές ημέρες στην πρώτη γραμμή της σκληρής μάχης κατά του θανατηφόρου κορονοϊού στην Ιταλία, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα επείγοντα.

Μόνον ο Εμανουέλε Τιτσάνι κατάφερε να παραμείνει στα μετόπισθεν επειδή είναι καρδιολόγος. Αλλά μόνον για λίγες ημέρες καθώς το τμήμα του μετατράπηκε άρον άρον σε πτέρυγα Covid-19.

Γιατρός ήταν και ο πατέρας τους, ο Πιερλουίτζι Τιτσάνι, αλλά και ο παππούς τους. «Πιθανώς να τους επηρέασε ο αέρας που ανέπνεαν», σημείωσε μιλώντας στην Σάρα Στρίπολι της Repubblica η Ροζίνα Τιτσάνι, η χήρα μητέρα τους, προσπαθώντας να εξηγήσει πώς έξι από τα παιδιά της πείσθηκαν να φορέσουν την ιατρική ποδιά.

«Αλλά εγώ έχω έντεκα παιδιά και ανησυχώ για όλα εξίσου», πρόσθεσε η ηλικιωμένη Ιταλίδα.

«Μεγαλώσαμε με τον μύθο ενός πατέρα ο οποίος έφευγε από το σπίτι το πρωί και γυρνούσε το βράδυ και περνούσε την ημέρα του βοηθώντας τους άλλους, οπότε ήταν αδύνατο για εμένα και τα αδέλφια μου να μην αγαπήσουμε αυτό το επάγγελμα», ανέφερε από την πλευρά του ο Ντάβιντε.
H Μαρία Τιτσάνι, στο μέσον, αγκαλιά με συναδέλφους της, στο νοσοκομείο όπου εργάζεται.
Η Αλεσάντρα, η πιο μικρή από τις γυναίκες της οικογένειας, ηλικίας 38 ετών, είναι παθολόγος με εξειδίκευση στην γηριατρική και εργάζεται στο τμήμα Πρώτων Βοηθειών ενός μικρού νοσοκομείου στην περιφέρεια του Τορίνο.

Η Μπάρμπαρα εργάζεται στο νοσοκομείο του Ρίβολι και σχεδόν καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το τέλος της βάρδιάς της, βγάζει τη μάσκα και τη στολή της, απολυμαίνεται και ντύνεται και παίρνει το αυτοκίνητό της για να επιστρέψει στο σπίτι της όπου την περιμένουν ο σύζυγός της και τα παιδιά της, ηλικίας δέκα και επτά ετών.

Αισθάνεται, όμως, την ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον που μπορεί να αντιληφθεί την κούραση και την αγωνία της και για αυτόν τον λόγο πρώτα επικοινωνεί με τα αδέλφια της.

«Έχουμε ένα chat δικό μας, των αδελφών Τιτσάνι που είμαστε γιατροί μέσω του οποίου ανταλλάσσουμε εντυπώσεις και συμβουλές, περιγράφουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Υπάρχει, όμως, και το διευρυμένο chat, το οικογενειακό. Αυτές τις ημέρες κυριαρχούν ζητήματα διαδικαστικά και διαχειριστικά, όσον αφορά τα παιδιά, τα ψώνια, την απομόνωση», ανέφερε.

Μια οικογένεια στη μάχη κατά του κορονοϊού

Ο 39χρονος Πιέτρο εργάζεται επίσης στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου «Τζοβάνι Μπόσκο» μαζί με τον αδελφό του.

Η 46χρονη αδελφή τους Μαρία βρίσκεται στη πρώτη γραμμή του Ospedale Molinette, μεταμοσχευτικού κέντρου του Τορίνο, το οποίο πολλοί υποστήριζαν αρχικά πως έπρεπε να παραμείνει αμόλυντο από τον κορονaϊό για την πραγματοποίηση δύσκολων χειρουργικών επεμβάσεων.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, αποδείχτηκε εξαιρετικά απαιτητική, ξεπερνώντας όλες τις προβλέψεις, με αποτέλεσμα να στηθούν αμέσως σκηνές της πολιτικής προστασίας στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της αστραπιαίας εξάπλωσης του φονικού ιού στη Βόρεια Ιταλία, η Μαρία εντάχθηκε στο δίκτυο μονάδων υγείας κατά του SARS-CoV-2.
Πώς διατηρούν την επαφή με την κανονική καθημερινότητα

Πριν από δύο ημέρες η Μαρία Τιτσάνι ανάρτησε στο Facebook τη φωτογραφία μιας μικρής σακούλας με γλυκά, δώρο ενός ιστορικού καφέ της πόλης του Τορίνο που θέλησε μέσω αυτής της διακριτικής προσφοράς του να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους.

Η αδελφή της Μπάρμπαρα επέλεξε να αναρτήσει το βίντεο μιας νοσηλεύτριας η οποία άρχισε ξαφνικά να τραγουδά στο τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών το «Imagine» του Τζον Λένον.


Θα μπορούσε να γίνει λόγος για απόπειρες αντίστασης, για προσπάθειες επιβίωσης, όπως επισημαίνει η ιταλίδα δημοσιογράφος, σε μια χώρα που μετρά ήδη περί τους 14.000 νεκρούς.

Η Μπάρμπαρα Τιτσάνι, ωστόσο, θεωρεί πως «απλά προσπαθούμε να μετριάσουμε την μοναξιά που νιώθουν οι ασθενείς που δεν μπορούν να δουν τους συγγενείς τους. Οπότε πήραμε τα τάμπλετ και τους βοηθάμε με τις βιντεοκλήσεις».

Και παραδέχεται πως περισσότερο ανησυχεί για τα παιδιά της. «Ευτυχώς έχουμε ένα μεγάλο σπίτι και κρατάμε τις αποστάσεις ενώ εγώ έχω και το δικό μου μπάνιο. Έτσι ζούμε πλέον και κανένας δεν ξέρει για πόσο ακόμα», παραδέχτηκε στωικά η ιταλίδα γιατρός.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.