#Μένουμε_στο_σπίτι_Μαγειρεύουμε_στο_σπίτι: Vegan πιροσκί με πατάτα
Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής ιώσεων και μολύνσεων. Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, μπορεί να προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D, που εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος.
Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας.
Μείνετε στο σπίτι, λοιπόν, και καταναλώστε τη σωστή ποσότητα τροφίμων με έμφαση στην ποικιλία και στην ποιότητα!
Αφιερώστε χρόνο στη δημιουργική μαγειρική και σε ευφάνταστα, υγιεινά σνακ!
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές συνταγές για τις μέρες που μένουμε στο σπίτι:
Υπέροχα σε εμφάνιση, πανεύκολα στην προετοιμασία και καταπληκτικά σε γεύση!
Αν και νηστίσιμα δεν υστερούν καθόλου σε γεύση, σε σχέση με τα μη νηστίσιμα.
Υλικά για 2 άτομα
Ζύμη
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
250ml. γάλα σόγιας ή νερό (χλιαρό)
60γρ. λιωμένη μαργαρίνη vegan
5γρ. ζάχαρη
5γρ. αλάτι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα (30 βαθμούς).
Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε για δυο λεπτά και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε τη λιωμένη μαργαρίνη, το αλεύρι και ζυμώνουμε για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να αποκτήσουμε μια όχι πολύ σφιχτή ζύμη χωρίς να κολάει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε την ζύμη μας με μια ελαφρά βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Γέμιση
3 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους.
10γρ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
100ml. ελαιόλαδο
30ml. λιωμένη μαργαρίνη (vegan)
2γρ. ρίγανη
2γρ. θυμάρι
Αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός της μαργαρίνης και του μαϊντανού και ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 30 λεπτά.
Στη συνέχεα ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα.
Όσο οι πατάτες είναι ζεστές, τις λιώνουμε με ένα πιρούνι, προσθέτουμε την μαργαρίνη, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
Αλευρώνουμε ελαφρά τα χέρια μας, κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη μας (περίπου 50γρ) και τα ανοίγουμε χρησιμοποιώντας το χέρι μας στο μέγεθος του κέντρου της παλάμης μας. Βάζουμε στο κέντρο την γέμιση, την απλώνουμε κατά μήκος και κλείνουμε τα πιροσκί ενώνοντας τις άκρες τους.
Τηγανίζουμε σε μέτριας θερμοκρασίας λάδι μέχρι να πάρουν ένα όμορφο, καφετί, χρυσό χρώμα και όχι να μας μαυρίσουν. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος.
Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας.
Μείνετε στο σπίτι, λοιπόν, και καταναλώστε τη σωστή ποσότητα τροφίμων με έμφαση στην ποικιλία και στην ποιότητα!
Αφιερώστε χρόνο στη δημιουργική μαγειρική και σε ευφάνταστα, υγιεινά σνακ!
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές συνταγές για τις μέρες που μένουμε στο σπίτι:
Vegan πιροσκί με πατάτα
Αν και νηστίσιμα δεν υστερούν καθόλου σε γεύση, σε σχέση με τα μη νηστίσιμα.
Υλικά για 2 άτομα
Ζύμη
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
250ml. γάλα σόγιας ή νερό (χλιαρό)
60γρ. λιωμένη μαργαρίνη vegan
5γρ. ζάχαρη
5γρ. αλάτι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα (30 βαθμούς).
Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε για δυο λεπτά και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε τη λιωμένη μαργαρίνη, το αλεύρι και ζυμώνουμε για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να αποκτήσουμε μια όχι πολύ σφιχτή ζύμη χωρίς να κολάει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε την ζύμη μας με μια ελαφρά βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Γέμιση
3 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους.
10γρ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
100ml. ελαιόλαδο
30ml. λιωμένη μαργαρίνη (vegan)
2γρ. ρίγανη
2γρ. θυμάρι
Αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός της μαργαρίνης και του μαϊντανού και ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 30 λεπτά.
Στη συνέχεα ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα.
Όσο οι πατάτες είναι ζεστές, τις λιώνουμε με ένα πιρούνι, προσθέτουμε την μαργαρίνη, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
Αλευρώνουμε ελαφρά τα χέρια μας, κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη μας (περίπου 50γρ) και τα ανοίγουμε χρησιμοποιώντας το χέρι μας στο μέγεθος του κέντρου της παλάμης μας. Βάζουμε στο κέντρο την γέμιση, την απλώνουμε κατά μήκος και κλείνουμε τα πιροσκί ενώνοντας τις άκρες τους.
Τηγανίζουμε σε μέτριας θερμοκρασίας λάδι μέχρι να πάρουν ένα όμορφο, καφετί, χρυσό χρώμα και όχι να μας μαυρίσουν. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Post a Comment