Β. Κικίλιας: Μέσα στο 2020 ο ελληνισμός μετρήθηκε στα νοσοκομεία και στα σύνορα. Και βγήκε νικητής
Τη δημιουργία νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και την πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τις εξελίξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και τα σχέδια του υπουργείου για την επόμενη μέρα μετά τη κρίση, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι δέσμευση και προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσα από ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο το οποίο είναι σε εξέλιξη.
Δείτε τι είπε ο Υπουργός Υγείας:
Είναι σχεδόν αδύνατο να περιγράψω με λέξεις το μεγαλείο της προσπάθειας
"Τους τελευταίους μήνες, στα νοσοκομεία μας, συνέβησαν πράγματα για τα οποία είναι δύσκολο να μιλήσουμε με λόγια και ταυτόχρονα αδύνατον να σιωπήσουμε. Είναι σχεδόν αδύνατο να περιγράψω με λέξεις το μεγαλείο της προσπάθειας, του ηρωισμού και του ανθρωπισμού, αλλά παράλληλα θα διέπραττα τεράστια αδικία αν δεν επιχειρούσα να το περιγράψω στο λόγο μου.
Στη μάχη απέναντι στην πρωτοφανή πανδημία του κορονοϊού, συστρατευθήκαμε με όπλα μας την επιστημοσύνη, την αλληλεγγύη, το φιλότιμο και τη φιλοπατρία. Για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, αλλά πρωτίστως τις ευπαθείς ομάδες.
Την επιτυχία μας την πιστώνεται πρωτίστως, το κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Οι ήρωες ιατροί, οι νοσηλευτές, το διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, οι διασώστες και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ.
Οι επιστήμονες και το προσωπικό του ΕΟΔΥ, που έκαναν εξονυχιστική ιχνηλάτηση από το πρώτο κρούσμα.
Επίσης, ισάξιος έπαινος αποδίδεται στους επαγγελματίες υγείας, τους ιδιώτες ιατρούς, τους φαρμακοποιούς, όλους αυτούς που συνέβαλαν τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια.
Την ίδια στιγμή που ισχυρά υγειονομικά συστήματα πλούσιων χωρών δεν άντεξαν την πίεση του κορονοϊού, στην Ελλάδα η έγκαιρη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ανθρώπινη ασπίδα που δημιούργησαν οι Έλληνες – με την υπεύθυνη στάση ατομικής συνείδησης και κοινωνικής ευθύνης που επέδειξαν – έχει αναδείξει τη χώρα μας στο πλέον πετυχημένο παράδειγμα διαχείρισης υγειονομικής κρίσης.
Με το επιχειρησιακό σχέδιο μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποφύγαμε την κόλαση που βιώνει η δυτική Ευρώπη και η βόρεια Αμερική. Πετύχαμε γιατί ήμασταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο και αξιοποιήσαμε όλες τις δυνάμεις του Κράτους και της κοινωνίας.
Κι όλα αυτά, για να διαφυλάξουμε το υπέρτατο αγαθό της Δημόσιας Υγείας, το υπέρτατο αγαθό της ζωής."
Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
"Από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, όταν ο κορονοϊός αφορούσε μόνο την Κίνα, θέσαμε το ΕΣΥ και όλους τους φορείς του Υπουργείου Υγείας σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για τη διαχείριση μιας πιθανής, τότε, κρίσης.
Τον ίδιο μήνα, εκπονήσαμε με τον ΕΟΔΥ ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.
-Ήμασταν και είμαστε από τη πρώτη στιγμή, σε άμεση επαφή με τον ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων.
-Ορίσαμε 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα
-Πραγματοποιήσαμε υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ, πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας
-Εμπιστευθήκαμε τους ειδικούς και ορίσαμε την Επιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τον κ. Τσιόδρα, ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό.
-Οργανώσαμε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο πληροφοριών για το νέο κορονοϊό, με έμφαση στην επιστημονική ανάλυση των δεδομένων και την παροχή οδηγιών προς όλους τους φορείς της χώρας, δημόσιους και ιδιωτικούς, αλλά και προς τους πολίτες.
-Είμαστε σε τακτική επαφή με την κινεζική πρεσβεία – προσωπικά συναντήθηκα με την Κινέζα πρέσβειρα ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου – με την πρεσβεία των Η.Π.Α, με όλους τους συναδέλφους στην Ε.Ε
Όλα αυτά, προτού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χτυπήσει το «καμπανάκι» για τον κίνδυνο του κορονοϊού.
Όλα αυτά προτού σημειωθεί κρούσμα στην Ευρώπη.
Στις 26 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού. Την ίδια μέρα, έπειτα από εντολή του Πρωθυπουργού, ανακοίνωσα την αναβολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων και στις 10 Μαρτίου την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών.
Στις 22 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε γενικό lockdown.
Η Ελλάδα είχε 15 θανάτους, την ίδια στιγμή που γειτονικές μας χώρες, μετρούσαν, δυστυχώς, αρκετές χιλιάδες.
Η πανδημία απέδειξε ότι πολιτική δεν είναι η επικοινωνία και οι μεγαλοστομίες, αλλά η εγγύηση και η διασφάλιση της ζωής των πολιτών. Το μετρήσιμο αποτέλεσμα.
Το σχέδιό μας ξεκινούσε από τις ΜΕΘ."
Τι είπε για τις ΜΕΘ
"Αυξήσαμε τις ΜΕΘ από 565 σε 1017. Φτάσαμε να διαθέτουμε 1017 κλίνες, κλίνες που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές οι 352 ήταν κλίνες COVID, εκ των οποίων οι 349 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας τις οποίες αναβαθμίσαμε σε ΜΕΘ.
Στόχος μας, από τη πρώτη στιγμή, ήταν να υπάρξει δυνατότητα για νοσηλεία πιθανού κρούσματος COVID-19 σε κατάλληλα εξοπλισμένη κλίνη ΜΕΘ, χωρίς τον κίνδυνο να μολυνθούν πάσχοντες από άλλα νοσήματα που νοσηλεύονταν ήδη στις ΜΕΘ.
Αυτό, δηλαδή, που σε άλλες χώρες κόστισε πολλές ζωές και θανάτους σε υγειονομικό προσωπικό, το οποίο μολύνθηκε μέσα στις ΜΕΘ ή γενικότερα στα νοσοκομεία.
Κινηθήκαμε σε τέσσερις άξονες.
- Να χρησιμοποιηθούν κλίνες ΜΕΘ που ήταν ήδη λειτουργικές και μπορούσαν να εκκενωθούν από άλλα περιστατικά, ώστε να διατεθούν στο σύνολό τους για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19.
- Να λειτουργήσουν νέα κρεβάτια ΜΕΘ, που ήταν κλειστά λόγω ελλείψεων σε εξοπλισμό ή προσωπικό.
- Να αναβαθμιστούν για να λειτουργήσουν ως κλίνες ΜΕΘ κάποιες κλίνες ειδικών μονάδων (όπως μονάδων αυξημένης φροντίδας [ΜΑΦ], μονάδων ειδικών λοιμώξεων [ΜΕΛ], θαλάμων αρνητικής πίεσης).
Επιλέχθηκαν κλίνες που ήταν απομονωμένες, οι οποίες εξοπλίστηκαν (με αναπνευστήρες & monitors όπου έλειπαν) και στελεχώθηκαν κατάλληλα, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.
- Να χρησιμοποιηθούν κλίνες στρατιωτικών νοσοκομείων στα οποία μπορούν να νοσηλεύονται πολίτες.
Να χρησιμοποιηθούν κλίνες ιδιωτικών θεραπευτηρίων χωρίς οικονομική επιβάρυνση του πολίτη.
Και θα κάνουμε ό,τι ακόμα χρειαστεί για να αξιοποιήσουμε όσα κρεβάτια μπορούμε.
Στόχος μας να φτάσουμε τις 1200 ΜΕΘ, δηλαδή για πρώτη φορά στην ιστορία του νεότερου ελληνικού Κράτους να είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες.
Έχουμε ως απόλυτη προτεραιότητα τη ζωή των ασθενών. Όλοι μας πιστεύω πως συμφωνούμε στην προτεραιότητα της ζωής.
Η ζωή είναι προϋπόθεση ύπαρξης όλων των άλλων αξιών και είναι εκτός οποιασδήποτε σύγκρισης ή ιεράρχησης.
Φυσικά, χωρίς το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τόσο μεγάλο σχέδιο."
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΜΕΘ
"Στη φιλοσοφία μας, η επόμενη μέρα της κρίσης δεν είναι αύριο, είναι τώρα. Προχωράμε, βάσει σχεδιασμού, στην άμεση κατασκευή νέων ΜΕΘ και στην λειτουργική αναμόρφωση ήδη υπαρχουσών, σε μια σειρά από νοσοκομεία, όπως στο “ΚΑΤ”, “Ευαγγελισμό”, “Σωτηρία”, “Παπανικολάου”, στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας.
Απόφασή μου είναι επιστημονική υπεύθυνη για τη δημιουργία νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να είναι η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» κ. Αναστασία Κοτανίδου, η οποία θα συνεπικουρείται από εξαιρετικούς επιστήμονες."
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
"Ενισχύσαμε το Ε.Σ.Υ. με νέο προσωπικό, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τις 4.000. Χθες ήταν 4.150 – 495 ιατροί, 2085 νοσηλευτικό και 1.570 λοιπό προσωπικό – όταν ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για 2.000. Οι εγκρίσεις ξεπερνούν πια τις 5.000.
Είναι μια ακόμα σαφής απόδειξη, ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δε λογάριασε το κόστος προκειμένου να ενισχύσει σε έμψυχο δυναμικό τις Μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα.
Καλύψαμε πάγιες ελλείψεις του παρελθόντος, ενισχύοντας αποφασιστικά κρίσιμους τομείς του συστήματος υγείας, όπως ο νοσηλευτικός.
Την επόμενη μέρα της κρίσης, είναι δέσμευση της Κυβέρνησής μας πως θα μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι ιατροί."
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΕΣΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
"Η πρωτοφανής αυτή πανδημία ανέτρεψε ιδανικά και πρότυπα ετών, επαναθέτοντας τον ανθρωπισμό στη θέση της καθοδηγητικής ιδέας του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Δεν είναι υπερβολή να πω ότι τους τελευταίους μήνες ζήσαμε μια επανάσταση του ανθρωπισμού και της ευθύνης.
Αλλά σε επίπεδο παρασκηνίου δεν ήταν πάντα έτσι.
Ένα από τα βασικότερα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε αφορά τις δυνατότητες και τον τρόπο πρόσβασης της κάθε χώρας σε προμήθειες ιατροφαρμακευτικών και υγειονομικών υλικών. Ακόμα και τώρα διεξάγεται μια τεράστια διπλωματική και εμπορική μάχη για τις προμήθειες που κάθε χώρα οφείλει να διασφαλίσει για τους πολίτες της.
Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και για κραταιά υγειονομικά συστήματα χωρών με τεράστια οικονομική ισχύ, υπήρξε ζητούμενο η απλή χειρουργική μάσκα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε την τεράστια αυτή πρόκληση με μεγάλη επιτυχία.
Όλοι μαζί, οργανώσαμε μια άνευ προηγουμένου αερογέφυρα προμηθειών, που τόσο μεγάλη ανάγκη είχαν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων μας.
Έγινε μια συντονισμένη δουλειά, εν μέσω παγκόσμιας διαμάχης υλικών και παραδοσιακής γραφειοκρατίας. Το ελληνικό Δημόσιο όμως, κατάφερε να κινηθεί μέσα στην κρίση γρήγορα, οργανωμένα, αποτελεσματικά αλλά κυρίως με διαφάνεια.
865 Φορείς / Οργανισμοί / Ιδιώτες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία δωρεάς, η οποία συνολικά ξεπερνά τα 89 εκ. ευρώ, ενώ 226 Φορείς / Οργανισμοί/ Ιδιώτες έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών ύψους περίπου 8,8 εκ. ευρώ, στις οποίες αναμένουμε να ολοκληρωθούν διαδικασίες."
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 2020
"Έχουμε εκπονήσει μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης από τον προηγούμενο Ιανουάριο. Οι βασικές του γραμμές δεν αλλάζουν. Με την εμπειρία που αποκτήσαμε θα είμαστε ακόμα καλύτεροι.
Πρώτον, περισσότερες ΜΕΘ και ΜΑΦ.
Δεύτερον, νέο προσωπικό στο ΕΣΥ.
Τρίτον, περισσότεροι εμβολιασμοί για H1N1. Το 2019 εμβολιάστηκαν 1.000.000 παραπάνω συμπολίτες μας από το 2018 και φέτος φιλοδοξούμε να πάμε ακόμα καλύτερα.
Τέταρτον, επιμορφωτικά σεμινάρια με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε ιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό.
Πέμπτον, αξιολόγηση διοικήσεων, διευθύνσεων και δομών."
ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
"Η κρίση γεννά ευκαιρίες αλλά και πολλά ερωτήματα.
Υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει για την ανάγκη να υπάρξει μια νέα πολιτική για τη Δημόσια Υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στα περισσότερα κράτη μέλη;
Υπάρχει κανείς που δε θεωρεί επιτακτική την ανάγκη επαναθεμελίωσης, του συστήματος Δημόσιας Υγείας σε στέρεες βάσεις;
Σε όλη την Ευρώπη είδαμε πως τα πιο κραταιά, παραδοσιακά συστήματα υγείας, δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα.
H Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, πρέπει να αναθεωρήσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα συστήματα υγείας.
Στην κάθε χώρα-μέλος πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές έκτακτης ανάγκης και κομμάτι της εθνικής ασφάλειας είναι πλέον και το θέμα της υγειονομικής ασφάλειας.
Και αναφέρομαι σε ένα λειτουργικό back up σύστημα ασφαλείας, που θα ενεργοποιείται σε τέτοιες κρίσεις.
Εμείς πριν την κρίση τρέχαμε ήδη το project «Νοσοκομεία 2020», το οποίο εκ των πραγμάτων πλέον γίνεται εθνικό project.
Θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, έχοντας ως βάση την θωράκιση του ΕΣΥ, η οποία είχε ξεκινήσει από την στιγμή που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την εξουσία και εντάθηκε μέσα στη κρίση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επένδυση στην Δημόσια Υγεία αποδίδει το καλύτερο επιτόκιο.
Η αναβάθμιση του ΕΣΥ δεν μας προσφέρθηκε ως δώρο, ούτε είναι αποτέλεσμα θαύματος. Είναι επίτευγμα για το οποίο είναι περήφανοι όλοι οι Έλληνες.
Μέσα στο 2020 ο ελληνισμός μετρήθηκε στα νοσοκομεία και τα σύνορα.
Και βγήκε νικητής.
Και τις δύο φορές.
Αποδείχθηκε ότι μπορούμε.
Πίστευα και πιστεύω στην αξία του Έλληνα και στη δυναμική του ελληνικού Κράτους, που τόσο αμφισβητήθηκε στα προηγούμενα χρόνια.
Με την συμπαράσταση όλων των εμπλεκομένων και του ελληνικού λαού, θα μετατρέψουμε το υγειονομικό πλεονέκτημα που κατακτήσαμε σε κεκτημένο. Γιατί προϋπόθεση μιας υγιούς και ανθηρής κοινωνίας είναι η Δημόσια Υγεία."
Στόχος μας, από τη πρώτη στιγμή, ήταν να υπάρξει δυνατότητα για νοσηλεία πιθανού κρούσματος COVID-19 σε κατάλληλα εξοπλισμένη κλίνη ΜΕΘ, χωρίς τον κίνδυνο να μολυνθούν πάσχοντες από άλλα νοσήματα που νοσηλεύονταν ήδη στις ΜΕΘ.
Αυτό, δηλαδή, που σε άλλες χώρες κόστισε πολλές ζωές και θανάτους σε υγειονομικό προσωπικό, το οποίο μολύνθηκε μέσα στις ΜΕΘ ή γενικότερα στα νοσοκομεία.
Κινηθήκαμε σε τέσσερις άξονες.
- Να χρησιμοποιηθούν κλίνες ΜΕΘ που ήταν ήδη λειτουργικές και μπορούσαν να εκκενωθούν από άλλα περιστατικά, ώστε να διατεθούν στο σύνολό τους για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19.
- Να λειτουργήσουν νέα κρεβάτια ΜΕΘ, που ήταν κλειστά λόγω ελλείψεων σε εξοπλισμό ή προσωπικό.
- Να αναβαθμιστούν για να λειτουργήσουν ως κλίνες ΜΕΘ κάποιες κλίνες ειδικών μονάδων (όπως μονάδων αυξημένης φροντίδας [ΜΑΦ], μονάδων ειδικών λοιμώξεων [ΜΕΛ], θαλάμων αρνητικής πίεσης).
Επιλέχθηκαν κλίνες που ήταν απομονωμένες, οι οποίες εξοπλίστηκαν (με αναπνευστήρες & monitors όπου έλειπαν) και στελεχώθηκαν κατάλληλα, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.
- Να χρησιμοποιηθούν κλίνες στρατιωτικών νοσοκομείων στα οποία μπορούν να νοσηλεύονται πολίτες.
Να χρησιμοποιηθούν κλίνες ιδιωτικών θεραπευτηρίων χωρίς οικονομική επιβάρυνση του πολίτη.
Και θα κάνουμε ό,τι ακόμα χρειαστεί για να αξιοποιήσουμε όσα κρεβάτια μπορούμε.
Στόχος μας να φτάσουμε τις 1200 ΜΕΘ, δηλαδή για πρώτη φορά στην ιστορία του νεότερου ελληνικού Κράτους να είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες.
Έχουμε ως απόλυτη προτεραιότητα τη ζωή των ασθενών. Όλοι μας πιστεύω πως συμφωνούμε στην προτεραιότητα της ζωής.
Η ζωή είναι προϋπόθεση ύπαρξης όλων των άλλων αξιών και είναι εκτός οποιασδήποτε σύγκρισης ή ιεράρχησης.
Φυσικά, χωρίς το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τόσο μεγάλο σχέδιο."
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΜΕΘ
"Στη φιλοσοφία μας, η επόμενη μέρα της κρίσης δεν είναι αύριο, είναι τώρα. Προχωράμε, βάσει σχεδιασμού, στην άμεση κατασκευή νέων ΜΕΘ και στην λειτουργική αναμόρφωση ήδη υπαρχουσών, σε μια σειρά από νοσοκομεία, όπως στο “ΚΑΤ”, “Ευαγγελισμό”, “Σωτηρία”, “Παπανικολάου”, στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας.
Απόφασή μου είναι επιστημονική υπεύθυνη για τη δημιουργία νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να είναι η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» κ. Αναστασία Κοτανίδου, η οποία θα συνεπικουρείται από εξαιρετικούς επιστήμονες."
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
"Ενισχύσαμε το Ε.Σ.Υ. με νέο προσωπικό, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τις 4.000. Χθες ήταν 4.150 – 495 ιατροί, 2085 νοσηλευτικό και 1.570 λοιπό προσωπικό – όταν ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για 2.000. Οι εγκρίσεις ξεπερνούν πια τις 5.000.
Είναι μια ακόμα σαφής απόδειξη, ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δε λογάριασε το κόστος προκειμένου να ενισχύσει σε έμψυχο δυναμικό τις Μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα.
Καλύψαμε πάγιες ελλείψεις του παρελθόντος, ενισχύοντας αποφασιστικά κρίσιμους τομείς του συστήματος υγείας, όπως ο νοσηλευτικός.
Την επόμενη μέρα της κρίσης, είναι δέσμευση της Κυβέρνησής μας πως θα μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι ιατροί."
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΕΣΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
"Η πρωτοφανής αυτή πανδημία ανέτρεψε ιδανικά και πρότυπα ετών, επαναθέτοντας τον ανθρωπισμό στη θέση της καθοδηγητικής ιδέας του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Δεν είναι υπερβολή να πω ότι τους τελευταίους μήνες ζήσαμε μια επανάσταση του ανθρωπισμού και της ευθύνης.
Αλλά σε επίπεδο παρασκηνίου δεν ήταν πάντα έτσι.
Ένα από τα βασικότερα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε αφορά τις δυνατότητες και τον τρόπο πρόσβασης της κάθε χώρας σε προμήθειες ιατροφαρμακευτικών και υγειονομικών υλικών. Ακόμα και τώρα διεξάγεται μια τεράστια διπλωματική και εμπορική μάχη για τις προμήθειες που κάθε χώρα οφείλει να διασφαλίσει για τους πολίτες της.
Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και για κραταιά υγειονομικά συστήματα χωρών με τεράστια οικονομική ισχύ, υπήρξε ζητούμενο η απλή χειρουργική μάσκα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε την τεράστια αυτή πρόκληση με μεγάλη επιτυχία.
Όλοι μαζί, οργανώσαμε μια άνευ προηγουμένου αερογέφυρα προμηθειών, που τόσο μεγάλη ανάγκη είχαν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων μας.
Έγινε μια συντονισμένη δουλειά, εν μέσω παγκόσμιας διαμάχης υλικών και παραδοσιακής γραφειοκρατίας. Το ελληνικό Δημόσιο όμως, κατάφερε να κινηθεί μέσα στην κρίση γρήγορα, οργανωμένα, αποτελεσματικά αλλά κυρίως με διαφάνεια.
865 Φορείς / Οργανισμοί / Ιδιώτες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία δωρεάς, η οποία συνολικά ξεπερνά τα 89 εκ. ευρώ, ενώ 226 Φορείς / Οργανισμοί/ Ιδιώτες έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών ύψους περίπου 8,8 εκ. ευρώ, στις οποίες αναμένουμε να ολοκληρωθούν διαδικασίες."
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 2020
"Έχουμε εκπονήσει μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης από τον προηγούμενο Ιανουάριο. Οι βασικές του γραμμές δεν αλλάζουν. Με την εμπειρία που αποκτήσαμε θα είμαστε ακόμα καλύτεροι.
Πρώτον, περισσότερες ΜΕΘ και ΜΑΦ.
Δεύτερον, νέο προσωπικό στο ΕΣΥ.
Τρίτον, περισσότεροι εμβολιασμοί για H1N1. Το 2019 εμβολιάστηκαν 1.000.000 παραπάνω συμπολίτες μας από το 2018 και φέτος φιλοδοξούμε να πάμε ακόμα καλύτερα.
Τέταρτον, επιμορφωτικά σεμινάρια με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε ιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό.
Πέμπτον, αξιολόγηση διοικήσεων, διευθύνσεων και δομών."
ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
"Η κρίση γεννά ευκαιρίες αλλά και πολλά ερωτήματα.
Υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει για την ανάγκη να υπάρξει μια νέα πολιτική για τη Δημόσια Υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στα περισσότερα κράτη μέλη;
Υπάρχει κανείς που δε θεωρεί επιτακτική την ανάγκη επαναθεμελίωσης, του συστήματος Δημόσιας Υγείας σε στέρεες βάσεις;
Σε όλη την Ευρώπη είδαμε πως τα πιο κραταιά, παραδοσιακά συστήματα υγείας, δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα.
H Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, πρέπει να αναθεωρήσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα συστήματα υγείας.
Στην κάθε χώρα-μέλος πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές έκτακτης ανάγκης και κομμάτι της εθνικής ασφάλειας είναι πλέον και το θέμα της υγειονομικής ασφάλειας.
Και αναφέρομαι σε ένα λειτουργικό back up σύστημα ασφαλείας, που θα ενεργοποιείται σε τέτοιες κρίσεις.
Εμείς πριν την κρίση τρέχαμε ήδη το project «Νοσοκομεία 2020», το οποίο εκ των πραγμάτων πλέον γίνεται εθνικό project.
Θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, έχοντας ως βάση την θωράκιση του ΕΣΥ, η οποία είχε ξεκινήσει από την στιγμή που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την εξουσία και εντάθηκε μέσα στη κρίση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επένδυση στην Δημόσια Υγεία αποδίδει το καλύτερο επιτόκιο.
Η αναβάθμιση του ΕΣΥ δεν μας προσφέρθηκε ως δώρο, ούτε είναι αποτέλεσμα θαύματος. Είναι επίτευγμα για το οποίο είναι περήφανοι όλοι οι Έλληνες.
Μέσα στο 2020 ο ελληνισμός μετρήθηκε στα νοσοκομεία και τα σύνορα.
Και βγήκε νικητής.
Και τις δύο φορές.
Αποδείχθηκε ότι μπορούμε.
Πίστευα και πιστεύω στην αξία του Έλληνα και στη δυναμική του ελληνικού Κράτους, που τόσο αμφισβητήθηκε στα προηγούμενα χρόνια.
Με την συμπαράσταση όλων των εμπλεκομένων και του ελληνικού λαού, θα μετατρέψουμε το υγειονομικό πλεονέκτημα που κατακτήσαμε σε κεκτημένο. Γιατί προϋπόθεση μιας υγιούς και ανθηρής κοινωνίας είναι η Δημόσια Υγεία."
NEWSROOM themaygeias.gr
Post a Comment