Ηλίαση: Μην την αγνοείτε!



Με τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με την ηλίαση και την θερμοπληξία, ιδιαίτερα αν συνηθίζουμε την έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες με ακάλυπτο το κεφάλι και τον αυχένα μας.
Η ηλίαση είναι μια διαταραχή που μπορεί να εμφανιστεί μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Τις μεσημβρινές ώρες, που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στην γη, ο κίνδυνος ηλίασης είναι μεγαλύτερος.

Πιο ευαίσθητα είναι άτομα κουρασμένα και υψηλό κίνδυνο διατρέχουν κυρίως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Προκαλείται όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι έντονη και άμεση και οφείλεται στην ευαισθησία που έχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος στην θερμότητα.

Σε αντίθεση με τα ηλιακά εγκαύματα, που προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV), η ηλίαση είναι το αποτέλεσμα των μεγάλων χρονικά κυμάτων του ήλιου που παράγουν θερμότητα, δηλαδή της θερμικής ακτινοβολίας.

Στην περίπτωση της ηλίασης, ο οργανισμός αδυνατεί να ρυθμίσει τη θερμότητά του, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να προκαλείται υψηλή θερμοκρασία σώματος και πυρετός.

Στην ουσία, δηλαδή, πρόκειται για τον πιο κοινό τύπο θερμοπληξίας, ο οποίος συμβαίνει εξαιτίας ενός συνδυασμού αφυδάτωσης και υπερθέρμανσης του σώματος.

Τι προκαλεί την ηλίαση;Το σώμα για να δροσιστεί εκκρίνει ιδρώτα (μηχανισμός ψύξης). Ανάλογα με την υγρασία του αέρα, ο ιδρώτας στο δέρμα μας μπορεί να εξατμίζεται με διαφορετικούς ρυθμούς. Όσο πιο γρήγορα εξατμίζεται ο ιδρώτας, τόσο πιο γρήγορα δροσίζεται το σώμα, ρυθμίζοντας στην ουσία την αρμονική και σωστή θερμοκρασία του.

Αν ο αέρας είναι πολύ υγρός (όπως για παράδειγμα στις τροπικές περιοχές), ο ιδρώτας θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο για να εξατμιστεί, επομένως, δεν είναι σε θέση να κρυώσει γρήγορα το σώμα.

Τα συμπτώματα

Το πρώτο σύμπτωμα που παρατηρείται είναι η ερυθρότητα του δέρματος. Άλλα συμπτώματα είναι ατονία, κόπωση, ζάλη, αδυναμία, κράμπες, σύγχυση, ναυτία, εμετός, λιποθυμία, πονοκέφαλο, εγκεφαλική δυσλειτουργία ή διαταραχές ούρων.

Η ηλίαση μπορεί να είναι ελαφριά, μεσαία ή βαριά.

Στην ελαφριά ηλίαση έχουμε κουδούνισμα στα αυτιά, πονοκέφαλο και ναυτία. Επιπλέον, επιταχύνεται ο καρδιακός παλμός και η αναπνοή και τα μάτια είναι διευρυμένα.

Όταν ηλίαση είναι μέτρια, το άτομο έμφανίζει έντονο πονοκέφαλο, αδυναμία, και πιθανή απώλεια της συνείδησης (μπορεί και να μπερδεύεται ακόμα και με άτομα του περιβάλλοντος του που του είναι οικεία). Μπορεί να έχουμε ναυτία, εμετό, γρήγορη αναπνοή και ταχυπαλμία. Τα ρίγη και η αίσθηση ότι κρυώνει είναι κάτι συνηθισμένο. Συχνό είναι και το αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούνται φουσκάλες στο δέρμα. Υπάρχει γενική κατάπτωση, ίλιγγος, και πυρετός (η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται στους 38-39 βαθμούς Κελσίου.

Σε ακραίες καταστάσεις, η ηλίαση, μπορεί να επηρεάσει επίσης το νευρικό σύστημα, το οποίο ενδεχομένως να προκαλέσει με τη σειρά του άλλα συμπτώματα όπως:

• έλλειψη συντονισμού
• επιληπτικές κρίσεις (σπασμοί)
• νευρικότητα ή άγχος
• προβλήματα κατανόησης ή συνομιλίας
• ψευδαισθήσεις
• απώλεια συνείδησης.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Άτομα υψηλού κινδύνου, εκτός από τα μικρά παιδιά και του ηλικιωμένους, είναι οι παχύσαρκοι, οι υποτασικοί, όσοι υποσιτίζονται, άτομα με κακή φυσική κατάσταση, άτομα που λαμβάνουν χρονίως ορισμένου τύπου φάρμακα, όπως αντιχολινεργικά, αντιισταμινικά, β-αναστολείς κ.α., οι ασκούμενοι και οι πάσχοντες από ορισμένα ιατρικά νοσήματα (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτης, εγκεφαλικά νοσήματα).

Τέσσερις είναι οι βασικές ομάδες υψηλού κινδύνου στην περίπτωση της ηλίασης:
• τα παιδιά κάτω των δύο ετών
• τα υπέργηρα άτομα
• τα άτομα με προβλήματα νεφρού, καρδιάς ή κυκλοφορίας του αίματος
• και τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και χρησιμοποιούν ινσουλίνη.

Ωστόσο, τον υψηλότερο κίνδυνο μεταξύ αυτών των ομάδων τον διατρέχουν τα παιδιά. Τα συμπτώματα εμφανίζονται πιο γρήγορα, είναι πολύ πιο έντονα και γι’ αυτό καλό θα ήταν να μην παραμένουν εκτεθειμένα στον ήλιο για πολύ ώρα. Επίσης, να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό και να πίνετε αρκετό πόσιμο νερό, για να μπορεί το σώμα σας, αλλά ιδιαίτερα των παιδιών, να παραμένει ενυδατωμένο.

Πώς αντιμετωπίζεται η ηλίαση;

Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα, ενώ βρίσκεστε εκτεθειμένοι στο ήλιο ή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, προσπαθήστε να απομακρυνθείτε το συντομότερο δυνατό και να μεταβείτε σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος. Η καλύτερη επιλογή θα ήταν ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο. Αφαιρέστε οποιοδήποτε περιττό είδος ένδυσης (παπούτσια, κάλτσες κ.λπ.) και ξαπλώστε με τα πόδια μερικά εκατοστά ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα. Αν είναι απαραίτητο, πάρτε ένα παυσίπονο για τον πονοκέφαλο. Πιείτε πολύ νερό, ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας να ενυδατωθεί προκειμένου να επαναφέρει τη σωστή θερμοκρασία του.

Αν το παιδί σας έπαθε ηλίαση, πρέπει να το μεταφέρετε σε μέρος με ίσκιο, να του κάνετε ένα δροσερό μπάνιο ή να το δροσίσετε εάν δε μπορεί να κάνει μπάνιο με βρεγμένα πανιά. Χαλαρώστε την ζώνη και αφαιρέστε τα ρούχα του. Αν δεν κάνει εμετό, διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα κιλό νερό και δίνετε να πίνει αργά-αργά (γιατί λόγω του ιδρώτα φεύγει το αλάτι από το σώμα). Μην του δίνετε υγρά εάν το παιδί σας κάνει εμετό ή εάν έχει ναυτία, υπνηλία, μειωμένη εγρήγορση. Αν έχουν εμφανιστεί φουσκάλες, απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον γιατρό.

Να θυμάστε, ότι η ηλίαση είναι μία αρκετά σοβαρή περίπτωση, με επιπτώσεις ακόμα και στα ζωτικά σας όργανα, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Δεν πρέπει, λοιπόν, σε καμία περίπτωση να την αγνοήσετε. Μάλιστα, εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή μεταβείτε στο κοντινότερο νοσοκομείο.
Newsroom themaygeias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.