Τσούχτρες: Πώς θα τις αποφύγουμε - Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος
Οι περισσότερες από τις μέδουσες που ζουν στις θάλασσές μας δεν είναι τσούχτρες. Όλες οι μέδουσες τσιμπούν, γιατί όλες έχουν κνιδοκύτταρα που εκκρίνουν τοξικές ουσίες. Των περισσοτέρων όμως το τσίμπημα δεν είναι ενοχλητικό για τον άνθρωπο (κάποιες φορές ούτε γίνεται αντιληπτό) όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τις μέδουσες "γυαλιά".
Αν σας τσιμπήσει κάποια από αυτές, το πιο πιθανό είναι να μην πονέσετε, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες μέδουσες που μπορούν να προκαλέσουν δυνατό πόνο, φαγούρα ή τσούξιμο.
Πώς θα αποφύγουμε το τσίμπημα της μέδουσας:
1. Αν δείτε μια μέδουσα, προσπαθήστε να βγείτε από την θάλασσα χωρίς όμως να κάνετε απότομες κινήσεις.
2. Αν δείτε τσούχτρα έξω από τη θάλασσα μην την ακουμπήσετε! Μπορούν να επιβιώσουν έως και 72 ώρες εκτός θάλασσας.
3. Αν κάνετε καταδύσεις φοράτε στολή από καουτσούκ για μέγιστη προστασία.
Κι αν δεν το αποφύγουμε;
1. Καθαρίστε το σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα με θαλασσινό νερό. Αν χρησιμοποιήσετε νερό της βρύσης, όσα «κεντριά» της μέδουσας δεν έχουν σπάσει, μπορεί να σπάσουν και θα χυθεί περισσότερο δηλητήριο στο σώμα σας.
2. Βάλτε πάγο για να μειώσετε τον πόνο και το οίδημα που σας προκάλεσε το τσίμπημα.
3. Βάλτε μια κορτιζονούχο κρέμα ή λευκό οινόπνευμα ή αμμωνία ή ξύδι στην περιοχή του τσιμπήματος. Στη συνέχεια βάλτε ταλκ και μετά από λίγα λεπτά ξεπλύνετε με νερό.
4. Μπορείτε να βάλετε μια αντιισταμινική αλοιφή ή αν η έκταση του τσιμπήματος είναι μεγάλη πάρτε αντιισταμινικό σε μορφή χαπιού.
Τέλος, αν αναγνωρίσετε αυτά τα συμπτώματα: ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, εμετός, ταχυκαρδία, τότε είστε αλλεργικοί στο τσίμπημα μέδουσας και δεν το γνωρίζετε!
Επισκεφτείτε αμέσως το πλησιέστερο νοσοκομείο!
themaygeias.gr
Post a Comment