Ποιες τροφές περιέχουν «κρυμμένη» ζάχαρη και θέλουν προσοχή
Το να αποφεύγετε απλά τα γλυκά, ή τις τροφές που ξέρετε ήδη ότι είναι γλυκές, δεν αρκεί.
Αν έχετε αυξημένο σάκχαρο, ή αν έχετε διαβήτη, ή αν για οποιοδήποτε λόγο θέλετε να περιορίσετε την ζάχαρη στην διατροφή σας, τότε πρέπει να γνωρίζετε και τις ακόλουθες τροφές, οι οποίες περιέχουν αρκετή ζάχαρη και ας μην είναι γλυκιές.
- Σάλτσες: Μπορεί να είναι αλμυρές και όχι γλυκές, αλλά πολλές σάλτσες περιέχουν 6-12 γραμμάρια ζάχαρης ανά μισό φλιτζάνι! Αυτή είναι η ίδια ποσότητα που θα παίρνατε από ένα μπισκότο με κομματάκια σοκολάτας. Οι ντομάτες περιέχουν έτσι κι αλλιώς φυσικά σάκχαρα, τα οποία φτάνουν τα περίπου 5 γραμμάρια ανά ½ φλιτζάνι. Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 7 γραμμάρια είναι πρόσθετα. Για να τα αποφύγετε, φτιάξτε δικές σας συνταγές σάλτσας, χρησιμοποιώντας φρέσκες ντομάτες.
- Μπάρες δημητριακών: Ελέγξτε καλά την συσκευασία τους για συστατικά όπως το σιρόπι καλαμποκιού, η μαύρη ζάχαρη, το μέλι, το σιρόπι καφέ ζάχαρης, η δεξτρόζη και η φρουκτόζη. Μερικές μπάρες, μάλιστα, έχουν επικάλυψη γιαουρτιού, ή σοκολάτας, ή κομματάκια σοκολάτας. Όλα αυτά εκτοξέυουν την περιεκτικότητα ζάχαρης στις μπάρες δημητριακών στα 8-12 γραμμάρια ανά μερίδα Όταν αγοράζετε μπάρες, αναζητήστε αυτές που περιέχουν κάτω από 5% ζάχαρη ή καλύτερα φτιάξτε δικές σας μπάρες με τα αγαπημένα σας υλικά..
- Ντρέσινγκ σαλάτας: Τα πιο γλυκά ντρέσινγκ μπορεί να έχουν 5-7 γραμμάρια ζάχαρης σε μόλις δύο κουταλιές σάλτσας.
- Δημητριακά για πρωινό: Ακόμα και τα πιο “υγιεινά” (με βρώμη, καλαμπόκι και πίτουρο) περιέχουν 10-20 γραμμάρια ζάχαρη ανά κούπα. Μην κοιτάτε τι αναγράφουν με μεγάλα γράμματα τα κουτιά δημητριακών. Πάντα να ελέγχετε τις πληροφορίες με τα συστατικά τους.
- Κομπόστες φρούτων: Περιέχουν περίπου 40 γραμμάρια ζάχαρης ανά μία κούπα σερβιρίσματος. Ακόμα και αν στραγγίσετε τα φρούτα από το σιρόπι, μένουν τουλάχιστον 15 γραμμάρια ζάχαρης ανά κούπα.
- Γιαούρτι: Τα περισσότερα γιαούρτια με γεύσεις, είναι πολύ πλούσια σε ζάχαρη, ειδικά όσα είναι χαμηλά σε λιπαρά ή περιέχουν μίγμα φρούτων με σιρόπι. Πολλά από αυτά περιέχουν έως και 25 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή περισσότερη από ένα ντόνατ. Αποφεύγετε τα γιαούρτια με γεύσεις και φρούτα και προτιμήστε το σκέτο ελληνικό γιαούρτι, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε φρούτα, ξηρούς καρπούς ή ένα κουταλάκι μέλι.
- Χυμοί φρούτων: Κάθε φορά που αγοράζετε χυμούς φρούτων ή άλλα προϊόντα με βάση τα φρούτα, μην ξεχνάτε να τσεκάρετε τις ετικέτες, καθώς πολλά από αυτά περιέχουν όση ζάχαρη περιέχει και ένα κουτί αναψυκτικό. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τα φρούτα, είναι να τα φάτε ολόκληρα ή να πιείτε τον χυμό που θα φτιάξετε μόνοι σας. Έτσι παίρνετε και τις πολύτιμες φυτικές ίνες, οι οποίες χάνονται κατά την επεξεργασία των φρούτων.
- Αλείμματα: Πολλά αλείμματα που φτιάχνονται από ξηρούς καρπούς, όπως το φυστικοβούτυρο, περιέχουν ζάχαρη, μέλι ή σιρόπι από ζαχαροκάλαμο. Προσπαθήστε τα προϊόντα που καταναλώνετε να περιέχουν μόνο ξηρούς καρπούς και αλάτι.
- Αλλαντικά: Πολλά συσκευασμένα αλλαντικά περιέχουν μέλι, δεξτρόζη, σιρόπι καλαμποκιού ή μαλτοδεξτρίνη, όλα μορφές πρόσθετων σακχάρων. Περιέχουν επίσης πολλά τεχνητά χρώματα, αρώματα και συντηρητικά, όπως νιτρώδη, νιτρικά και βενζοϊκό νάτριο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα ευθύνονται για το σχηματισμό καρκινογόνων χημικών ουσιών. Αναζητήστε αλλαντικά που δεν περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα ή απλά κόψτε σε λεπτές φέτες το κρέας ή το κοτόπουλο για να είστε σίγουροι ότι δεν τρώτε όλα αυτά τα συντηρητικά.
ΠΗΓΗ: http://www.webmd.com
Post a Comment