Covid-19: Μεγάλη ανησυχία στην Αττική μετά τα 82 κρούσματα. Κάτω των 40 τα μισά κρούσματα

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στην Αττική για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, μετά και την τελευταία καταγραφή του ΕΟΔΥ που δείχνει ότι τα κρούσματα του ιού αυξάνονται σταθερά το τελευταίο διάστημα.
Μόνο χθες ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν 82 κρούσματα στην Αττική ενώ ο αριθμός αυτός για τις τελευταίες 11 ημέρες ανέρχεται σε 384.

Παρότι τα περισσότερα κρούσματα αφορούν νέους ανθρώπους, που όπως προκύπτει από την ιχνηλάτηση έχουν επιστρέψει από διακοπές σε νησιά, οι ειδικοί προειδοποιούν πως είναι θέμα χρόνου ο ιός να αρχίσει να μεταδίδεται στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης νέων αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ο χθεσινός απολογισμός ήταν ιδιαίτερα βαρύς, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 196 κρούσματα, μια «ανάσα» από το ρεκόρ των 203 κρουσμάτων που σημειώθηκε πριν από τρεις ημέρες.

Προβληματισμός επικρατεί και για τα κρούσματα τη Θεσσαλονίκη, όπου χθες εντοπίστηκαν 42 κρούσματα.

Η αύξηση των κρουσμάτων και η γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας αναμένεται να συζητηθούν σήμερα κατά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων πριν από το Δεκαπενταύγουστο, με πληροφορίες να αναφέρουν πως σε αυτή τη φάση θα εξεταστεί πλέγμα οριζόντιων μέτρων.

Στους 26 οι διασωληνωμένοι

Από τα 82 κρούσματα της Αττικής, 10 αφορούν στην εστία που έχει εντοπιστεί στον Πόρο και την Τροιζήνα.

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 5.942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.

Από αυτά, τα 1503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 26 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 8 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 53.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε ακόμη έναν καταγεγραμμένο θάνατο και 214 θανάτους συνολικά στη χώρα. 71 (33.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Η διασπορά των κρουσμάτων έχει ως εξής:
  • 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 82 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 10 εκ των οποίων από γνωστή συρροή
  • 42 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Ιωαννίνων
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
Τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων αφορά ανθρώπους κάτω των 40 ετών, κάτι που έχει ρίξει και τον μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που νοσούν. Αρκετά κρούσματα μάλιστα εντοπίστηκαν από ταξιδιώτες που πήγαν στα ελληνικά νησιά για διακοπές και επέστρεψαν ήδη στα αστικά κέντρα.

Προβληματίζει η συμπεριφορά των νέων

Η χαλαρότητα των νέων έχει προβληματίσει την κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους, που από τα τέλη Ιουλίου, προσπαθούν να τονίσουν την ανάγκη να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό δεν φαίνεται να έχει πείσει σημαντική μερίδα και είναι κάτι που προβληματίζει τις αρμόδιες αρχές. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του καθηγητή Βατόπουλου προχθές, που είπε ότι «η νεολαία ούτε έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται», θεωρώντας πως επιδεικνύει αδιαφορία για τα μέτρα.

Χαρακτηριστικό επίσης της ανησυχίας που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα είναι και η ανακοίνωση του ΙΣΑ, με την οποία «καλεί τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη τόσο για την ατομική τους υγεία, όσο και για την ασφάλεια της κοινωνίας, και να συστρατευτούν με υπευθυνότητα στη μάχη ενάντια στον κοινό εχθρό» και «απευθύνει έκκληση, ειδικά στα άτομα νεαρής ηλικίας, να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης καθώς είναι και αυτοί ευάλωτοι στην λοίμωξη και εμφανίζουν σε μεγάλη συχνότητα σοβαρές επιπλοκές».

Σύψας: Δεν τηρούνται τα μέτρα
Από την πλευρά του, ο Νίκος Σύψας σχολίασε την άνοδο των κρουσμάτων στην Αττική, λέγοντας πως το γεγονός πως έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές σε ΜΕΘ από άτομα που δεν είναι ηλικιωμένοι, σε συνδυασμό με την απειθαρχία στα μέτρα, έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.

«Ανησυχητικά είναι τα σημάδια κυρίως στην Αττική που διπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Όπως επίσης είναι ανησυχητικό το μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων που δεν είναι ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει θα σταθεροποιήσουν την κατάσταση και δεν θα έχουμε περαιτέρω άνοδο», είπε αρχικά ο κ. Σύψας και συνέχισε: «Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα πληθυσμού και η έξαρση της επιδημίας σχετίζεται με αυτό. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αρκετά και ενδεχομένως να γίνουν λίγο πιο αυστηρά εν όψει Δεκαπενταύγουστου. Το θέμα δεν είναι όμως να παίρνουμε καινούργια μέτρα, αλλά να τηρούνται τα υπάρχοντα. Και αυτό δεν γίνεται. Δεν τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, υπάρχει χαλαρότητα. Ισως στο τέλος της εβδομάδας πάμε σε νέα μέτρα αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Ανοδος των νοσηλευόμενων λόγω κορονοϊού
Όπως τόνισε ο κ. Σύψας, οι επιστήμονες τους προβληματίζει ιδιαίτερα η αύξηση των περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία. Μέσα στον Αύγουστο έχει παρουσιαστεί σημαντική άνοδος με 162 άτομα να είναι σε νοσοκομεία, έναντι 111 ως το τέλος Ιουλίου, ενώ έχουν διπλασιαστεί οι περιπτώσεις που έχουν διασωληνωθεί σε ΜΕΘ, καθώς έχουν φτάσει τις 26 έναντι 12 στην αρχή του μήνα.

newsroom themaygeias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.