Υγιεινές συνταγές από τον σεφ Παναγιώτη Μουτσόπουλο: Γλυκιά κολοκυθόπιτα
Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής ιώσεων και μολύνσεων. Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, μπορεί να προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D, που εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος.
Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας.
Καταναλώστε, λοιπόν, τη σωστή ποσότητα τροφίμων με έμφαση στην ποικιλία και στην ποιότητα!
Αφιερώστε χρόνο στη δημιουργική μαγειρική και σε ευφάνταστα, υγιεινά σνακ!
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές υγιεινές συνταγές:
Γλυκιά κολοκυθόπιτα
Η γευστική και αρωματική κίτρινη κολοκύθα γίνεται πολύ νόστιμη γλυκιά πίτα. Θα την αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι και θα ξετρελάνει και τον πιο απαιτητικό καλεσμένο σας!
Η ελληνική παραδοσιακή πίτα στο τραπέζι σας, ιδανική για επιδόρπιο, αλλά και για κυρίως γεύμα!
Υλικά για 10 άτομα
2 πακετάκια φύλλο για πίτα, χωριάτικο (του εμπορίου)
1,5κιλό ψίχα από κολοκύθα κίτρινη
100γρ. ρύζι καρολίνα
200γρ. ζάχαρη
200γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
100γρ. σταφίδες (μαύρες ή ξανθές)
5γρ. τριμμένη κανέλα
1 πρέζα γαρίφαλο
150ml ελαιόλαδο
Ζάχαρη άχνη και κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Τρίβετε την ψίχα της κολοκύθας στο χοντρό τρίφτη.
Την αφήνετε σε ένα σουρωτήρι μέχρι να αρχίσουν να φεύγουν τα υγρά της. Τη στραγγίζετε καλά με τα χέρια και την τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ.
Ανακατεύετε την ψίχα κολοκύθας με το ρύζι, τις σταφίδες, τη ζάχαρη, τα καρύδια, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Στρώνετε σε λαδωμένο ταψί 4 φύλλα σε σχήμα σταυρού έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες τους.
Αλείφετε τα φύλλα με ελαιόλαδο και στρώνετε άλλα δύο φύλλα στο κέντρο του ταψιού αλειμμένα με λάδι και αυτά.
Χωρίζετε τη γέμιση στα τρία. Σκορπίζετε το 1/3 πάνω από τα στρωμένα φύλλα και στρώνετε άλλο ένα φύλλο από πάνω. Το αλείφετε με λάδι και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία άλλες δυο φορές.
Στρώνετε το προτελευταίο φύλλο από πάνω, το αλείφετε με λάδι και φέρνετε από πάνω τα φύλλα που εξέχουν από τις άκρες του ταψιού.
Βρέχετε τις άκρες λίγο με νερό για να μην σπάσουν.
Στρώνετε το τελευταίο φύλλο από πάνω και σπρώχνετε τις άκρες μέσα και από κάτω, από τις άκρες του ταψιού.
Αλείφετε από πάνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να πάρει χρώμα και να «στεγνώσει» η γέμιση.
Αφήνετε να κρυώσει και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Post a Comment