Υγιεινές συνταγές από τον σεφ Παναγιώτη Μουτσόπουλο: Πέννες με σπανάκι, σέσκουλα και φέτα
Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής ιώσεων και μολύνσεων. Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, μπορεί να προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D, που εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος.
Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, τυρί) και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας. Για να το πετύχετε αυτό προσπαθήστε να περιλαμβάνει το πιάτο σας χρώματα όπως κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και μωβ και άσπρο.
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές υγιεινές συνταγές:
Το σπανάκι είναι μια τροφή ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες A,B,C, σε φυτικές ίνες, σε σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ.
Μπορεί τα παιδιά να μην το προτιμούν, το έχουν όμως ανάγκη και εδώ σας προτείνουμε να τους το σερβίρετε με ζυμαρικά, που είναι ένα από τα αγαπημένα τους φαγητά.
Ένα πιάτο θρεπτικό, δυναμωτικό και με τέτοιο συνδυασμό γεύσεων, που σίγουρα θα αγαπήσουν!
Υλικά για 4 άτομα
500γρ. πέννες
2 μάτσα σέσκουλα, καθαρισμένα, πλυμένα και χοντροκομμένα
500γρ. σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο και χοντροκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο «ζαράκι»
4 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένο
½ μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
200γρ πικάντικη φέτα χοντροθρυμματισμένη
100ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε νερό και, αφού πάρει μια βράση, προσθέτουμε αλάτι και τα ζυμαρικά μας. Βράζουμε για 5 λεπτά.
Παράλληλα, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά, ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
Ρίχνουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να αχνιστούν για 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους.
Προσθέτουμε τον άνηθο και 500ml νερό, ανακατεύοντας απαλά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
Ρίχνουμε τις μισοβρασμένες πέννες και αλατοπιπερώνουμε ανακατεύοντας και μαγειρεύοντας για 10 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε τη φέτα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αποσύροντάς την από τη φωτιά.
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για περίπου 10 λεπτά και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε!
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος.
Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, τυρί) και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας. Για να το πετύχετε αυτό προσπαθήστε να περιλαμβάνει το πιάτο σας χρώματα όπως κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και μωβ και άσπρο.
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές υγιεινές συνταγές:
Πέννες με σπανάκι, σέσκουλα και φέτα
Το σπανάκι είναι μια τροφή ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες A,B,C, σε φυτικές ίνες, σε σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ.
Μπορεί τα παιδιά να μην το προτιμούν, το έχουν όμως ανάγκη και εδώ σας προτείνουμε να τους το σερβίρετε με ζυμαρικά, που είναι ένα από τα αγαπημένα τους φαγητά.
Ένα πιάτο θρεπτικό, δυναμωτικό και με τέτοιο συνδυασμό γεύσεων, που σίγουρα θα αγαπήσουν!
Υλικά για 4 άτομα
500γρ. πέννες
2 μάτσα σέσκουλα, καθαρισμένα, πλυμένα και χοντροκομμένα
500γρ. σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο και χοντροκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο «ζαράκι»
4 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένο
½ μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
200γρ πικάντικη φέτα χοντροθρυμματισμένη
100ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε νερό και, αφού πάρει μια βράση, προσθέτουμε αλάτι και τα ζυμαρικά μας. Βράζουμε για 5 λεπτά.
Παράλληλα, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά, ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
Ρίχνουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να αχνιστούν για 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους.
Προσθέτουμε τον άνηθο και 500ml νερό, ανακατεύοντας απαλά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
Ρίχνουμε τις μισοβρασμένες πέννες και αλατοπιπερώνουμε ανακατεύοντας και μαγειρεύοντας για 10 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε τη φέτα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αποσύροντάς την από τη φωτιά.
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για περίπου 10 λεπτά και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε!
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Post a Comment