#Μαγειρεύουμε_στο_σπίτι: Κοτόπουλο φρικασέ, αυγολέμονο
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές υγιεινές συνταγές.
Σήμερα θα κάνουμε ένα νοστιμότατο φρικασέ με κοτόπουλο και χόρτα. Νοστιμιά που δεν περιγράφεται!
Υλικά γα 4 άτομα
1 μέτριο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1,5κ. διάφορα χόρτα της αρεσκείας σας (σέσκουλα, λάπατα)
1 μάτσο μάραθο
1 μάτσο άνηθο
4 τεμ. πράσο (το λευκό μέρος μόνο)
150ml. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
3 αυγά
Χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι
Κοτόπουλο φρικασέ, αυγολέμονο
Σήμερα θα κάνουμε ένα νοστιμότατο φρικασέ με κοτόπουλο και χόρτα. Νοστιμιά που δεν περιγράφεται!
Υλικά γα 4 άτομα
1 μέτριο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1,5κ. διάφορα χόρτα της αρεσκείας σας (σέσκουλα, λάπατα)
1 μάτσο μάραθο
1 μάτσο άνηθο
4 τεμ. πράσο (το λευκό μέρος μόνο)
150ml. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
3 αυγά
Χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα σκουπίζουμε καλά, τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε για 15 – 20 λεπτά σε σουρωτήρι.
Πλένουμε και κόβουμε σε μικρές ροδέλες τα πράσα. Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε, και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Όπως είναι με τα νερά του πλυσίματος, χωρίς να τα στραγγίξουμε, τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε σιγανή φωτιά.
Σκεπάζουμε με καπάκι και αχνίζουμε τα χόρτα για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να μαραθούν.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.
Πλένουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα σκουπίζουμε καλά, τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε για 15 – 20 λεπτά σε σουρωτήρι.
Πλένουμε και κόβουμε σε μικρές ροδέλες τα πράσα. Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε, και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Όπως είναι με τα νερά του πλυσίματος, χωρίς να τα στραγγίξουμε, τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε σιγανή φωτιά.
Σκεπάζουμε με καπάκι και αχνίζουμε τα χόρτα για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να μαραθούν.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σοτάρουμε καλά και από τις δυο πλευρές, προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει και αυτό ελαφρώς.
Ρίχνουμε ζεστό νερό ώστε σχεδόν να καλύψει τα υλικά και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 40 λεπτά περίπου.
Τότε ρίχνουμε τα χόρτα στην κατσαρόλα με όσα υγρά έχουν αφήσει στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό έτσι ώστε να μισοσκεπάσει και τα χόρτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 – 15 λεπτά.
Αλατίζουμε και αποσύρουμε από την φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα για 2 3- λεπτά, να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε ζεστό νερό ώστε σχεδόν να καλύψει τα υλικά και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 40 λεπτά περίπου.
Τότε ρίχνουμε τα χόρτα στην κατσαρόλα με όσα υγρά έχουν αφήσει στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό έτσι ώστε να μισοσκεπάσει και τα χόρτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 – 15 λεπτά.
Αλατίζουμε και αποσύρουμε από την φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα για 2 3- λεπτά, να αφρατέψουν.
Χτυπώντας προσθέτουμε και το χυμό λεμόνι.
Με την κουτάλα της σούπας ρίχνουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα στο μπολ με τα αυγά, χτυπώντας με έντονες κινήσεις.
Μόλις ρίξουμε περίπου τρεις κουτάλες ζωμό στα αυγά μας και το αυγολέμονο έχει ζεσταθεί, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε μέχρι να ενωθεί το αυγολέμονο με το ζουμί του φαγητού και να γίνει ομοιόμορφη σάλτσα.
Το φρικασέ μας είναι έτοιμο!
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Με την κουτάλα της σούπας ρίχνουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα στο μπολ με τα αυγά, χτυπώντας με έντονες κινήσεις.
Μόλις ρίξουμε περίπου τρεις κουτάλες ζωμό στα αυγά μας και το αυγολέμονο έχει ζεσταθεί, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε μέχρι να ενωθεί το αυγολέμονο με το ζουμί του φαγητού και να γίνει ομοιόμορφη σάλτσα.
Το φρικασέ μας είναι έτοιμο!
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Post a Comment