790 νέα κρούσματα - 10 νέοι θάνατοι- 84 διασωληνωμένοι
Ιδιαίτερα αυξημένα παραμένουν τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, με τις νέες μολύνσεις να φτάνουν τις 790.
Από τα νέα κρούσματα, τα 76 συνδέονται με γνωστές συρροές και 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 30782, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.
Ακόμη, 3862 (12.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11724 (38.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Την ίδια ώρα, 84 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 28 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 272 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 574 θανάτους συνολικά στη χώρα. 217 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Σε ισχύ τα νέα μέτρα για δεύτερη μέρα
Tα τελευταία μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ, η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χωρους, αποτελούν κατά κάποιον τρόπο μια «ύστατη προσπάθεια» για να αποφευχθεί ένα δεύτερο καθολικό lockdown.
Για αυτό τον λόγο, κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και ήδη βάζουν στο τραπέζι τα επόμενα μέτρα.
Τι θα γίνει αν δεν φέρουν αποτέλεσμα τα τωρινά μέτρα
Στο συρτάρι παραμένουν μέτρα που αφορούν, μεταξύ άλλων, μπλόκο στις μετακινήσεις των πολιτών εντός της επικράτειας, τη στιγμή που το κεφάλαιο «κλειστά – ανοιχτά σύνορα» ανοίγει στα επόμενα 24ωρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».
Έως τώρα η απαγόρευση ταξιδιών εφαρμόζεται μόνο στις ζώνες που έχουν ενταχθεί στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» (4). Ωστόσο, στο τραπέζι του Μαξίμου βρίσκεται η πρόταση το μέτρο αυτό να μπορεί να τεθεί σε ισχύ και στις περιοχές «Αυξημένης Επιτήρησης» (επίπεδο 3).
Σημειώνεται πως στο επίπεδο 3 βρίσκονται, ενδεικτικά, η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα.
Το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι χαρακτηριστικό, καθώς Θεσσαλονίκη και Σέρρες φέρουν «βαρύ» επιδημιολογικό φορτίο.
Άλλωστε, η έκκληση που απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στους κατοίκους της περιοχής ενόψει των επόμενων εορταστικών ημερών (γιορτή Αγίου Δημητρίου και 28η Οκτωβρίου) είναι ενδεικτική για εκείνα που έρχονται στην περίπτωση που οι πολίτες δεν συμμορφωθούν:
«Χρειάζεται προσοχή στις όποιες μετακινήσεις. Διότι το να μεταφερθεί το ιικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή –είτε αφορά τις όμορες περιοχές είτε οποιαδήποτε ταξίδια– νομίζω θα είναι ολέθριο. Άρα, οπωσδήποτε μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις».
Στο τραπέζι έχουν πέσει, επίσης, εισηγήσεις για περιορισμό των μετακινήσεων για τους άνω των 65 ετών.
Γενικό lockdown στα 2.000 κρούσματα;
Η εργαλειοθήκη που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δεν έχει εξαντληθεί στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και τη «νυχτερινή καραντίνα».
Πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα» λένε πως το επόμενο διάστημα και εφόσον οι αριθμοί συνεχίζουν να μαρτυρούν ότι το επιδημικό κύμα απέχει μακράν από το σημείο εκτόνωσής του, η επιβολή επιπλέον περιορισμών είναι αναπόφευκτη.
Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, εάν τα κρούσματα φθάσουν τα 2.000 καθημερινά, οι εντατικές γεμίσουν και το σύστημα υγείας φτάσει στα όριά του, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενικό lockdown.
Post a Comment