Τούντας: Θα δούμε ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών


Την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, το σύστημα Υγείας, το ζήτημα των συναθροίσεων αλλά και το πότε θα αρχίσουν να βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα σχολίασαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Γιάννης Κιουμής.
Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωση του το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Τις επόμενες μέρες θα δούμε ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών. Για να αποδώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν, χρειάζεται να περάσουν ακόμα 7-10 μέρες. Όμως αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τα μέτρα αλλά και από την εφαρμογή των μέτρων» σημείωσε.

Γιατί είναι πιο ορμητικό το δεύτερο κύμα

Και συνέχισε: «Ο ιός διαδόθηκε πολύ στην ελληνική κοινωνία. Οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων, αφού καταφέρουμε να τιθασεύσουμε το δεύτερο κύμα, πάλι θα οδηγήσει σε έξαρση. Μέχρι το εμβόλιο θα είμαστε σε κατάσταση ακορντεόν. Θα χαλαρώνουμε τα μέτρα για να αναπνεύσει η οικονομία αλλά πολύ πιθανόν να χρειάζεται να ξανά παίρνουμε αυστηρά μέτρα όταν ξεφεύγουν πάλι οι αριθμοί».

Όπως υπογράμμισε, το δεύτερο κύμα ήρθε πιο ορμητικό εξαιτίας των συναθροίσεων του καλοκαιριού. Σχολιάζοντας δε το ζήτημα πιθανής πορείας για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου ήταν ξεκάθαρος.

«Οποιαδήποτε συνάθροιση γίνεται είναι βόμβα στην προσπάθεια που κάνουμε να γλιτώσουμε ζωές. Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε οποιαδήποτε ζωή συνανθρώπων μας στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων και για να κάνουν κάποιοι επαναστατική γυμναστική» τόνισε.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι σε δέκα μέρες αναμένεται σταθεροποίηση των «σκληρών» δεδομένων της επιδημίας όπως οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι θάνατοι. «Η σταθεροποίηση φαίνεται από τους θανάτους και τους διασωληνωμένους. Όχι από τα κρούσματα. Τα κρούσματα αντανακλούν τον αριθμό των εξετάσεων που γίνονται».

Για το Πολυτεχνείο

Από την πλευρά του, ο κ. Κιουμής, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πορείας για το Πολυτεχνείο, είπε: «Το ιατρικό προσωπικό που μάχεται τον κορονοϊό μια θέση έχει: Παρακαλούμε τον κόσμο να σεβαστεί τον κόσμο τα μέτρα πρόληψης για τη διασπορά του κορονοϊού. Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στους πολιτικούς».

Παράλληλα, τόνισε ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Μάλιστα, στο νοσοκομείο που εργάζεται ο ίδιος, και οι 42 ΜΕΘ για κορονοϊό, είναι κατειλημμένες. «Θα κάνουμε προσπάθεια να ανοίξουμε κρεβάτια. Αλλά αυτό δεν το υπαγορεύουμε εμείς αλλά η κατάσταση των ασθενών. Ώστε να μετακινήσουμε όσους έχουν βελτίωση και να τοποθετήσουμε νέους» σημείωσε.

Ακόμα, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα αεροδιακομιδών από νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας στην Αθήνα, λόγω της πληρότητας των ΜΕΘ στα πρώτα.

Ο καθηγητής παραδέχθηκε ότι πολλοί από τους ασθενείς που εισέρχονται στις ΜΕΘ με κορονοϊό καταλήγουν, δίχως να αναφέρει το ποσοστό της θνητότητας.

Τέλος, υποστήριξε ότι η διαδικασία των μαζικών τεστ σε μια χώρα «μπορεί να αποκαλύψει πολλά κρούσματα και τότε μπορεί να υπάρξει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα. Ας γίνονται και γρήγορα τεστ, όχι μόνο PCR».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.