1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα ΑIDS, ημέρα μνήμης και απολογισμού. «Παγκόσμια αλληλεγγύη, Κοινή ευθύνη»


Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως από το 1988 ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, της «πανδημίας» που στιγμάτισε την γενιά του 1980 και ειδικά τους ομοφυλόφιλους άνδρες και τα άτομα με εξαρτήσεις που χρησιμοποιούν σύριγγες.
Σήμερα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σχεδόν τον νικήσαμε καθώς οι νέες θεραπείες, όταν ληφθούν νωρίς και σωστά, μειώνουν στο ελάχιστο το ιικό φορτίο και καθιστούν τον φορέα του ιού HIV έναν υγιή άνθρωπο που απέχει πολύ από το να αναπτύξει AIDS.

Η νέα αντιρετροϊκή αγωγή με την προσθήκη στη θεραπευτική φαρέτρα νέων φαρμάκων και η μεγάλη αύξηση του προσδόκιμου ζωής (που αγγίζει για τους περισσότερους τα φυσιολογικά επίπεδα του μέσου υγιούς πληθυσμού), έδωσε ουσιαστικά σε έναν εφιάλτη που στοίχισε την ζωή σε διάσημους και άσημους ανά την υφήλιο τα πρώτα χρόνια από την εμφάνιση της νόσου.

Η προληπτική χρήση των αντιρετροϊκών φαρμάκων περιλαμβάνει την προφύλαξη μετά την έκθεση (post-exposure prophylaxis – PEP), την προφύλαξη προ της έκθεσης (pre-exposure prophylaxis – PrEP) και την έγκαιρη θεραπεία της HIV λοίμωξης πολύ γρήγορα μετά την μόλυνση (Treatment as prevention -TasP).

Η μετά την έκθεση προφύλαξη (PEP) συνιστάται μετά από μια επικίνδυνη επαγγελματική ή σεξουαλική έκθεση. Η PEP θα πρέπει να ξεκινήσει εντός 72 ωρών με ένα σχήμα 28-ημερών που περιέχει FTC/TDF και είτε έναν ενισχυμένο αναστολέα πρωτεάσης είτε έναν αναστολέα ιντεγκράσης. Η προ της έκθεσης προφύλαξη (PrEP ) χρησιμοποιώντας καθημερινά από του στόματος FTC/TDF έχει αποδειχθεί σε μεγάλες μελέτες ασφαλής και αποτελεσματική για την μείωση της μετάδοσης του ιού HIV μεταξύ σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων.

Διαβάστε επίσης:
Γώγος: Μετά τις γιορτές το άνοιγμα για δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια


Πώς μεταδίδεται ο ιός HIV

Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή η από κοινού χρήση αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο ή ακόμα η γέννηση παιδιού από οροθετική μητέρα όπως επίσης και η μετάγγιση μολυσμένου αίματος (που δεν συμβαίνει στις μέρες μας), είναι οι βασικοί τρόποι μετάδοσης.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω χειραψίας, αγκαλιάς, φιλιού, μέσω των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, από την κοινή χρήση οικιακών σκευών, ούτε μέσω του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, ή του νερού.

«Παγκόσμια αλληλεγγύη, Κοινή ευθύνη»

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS με τίτλο «Παγκόσμια αλληλεγγύη, Κοινή ευθύνη», μας θυμίζει τον αντίκτυπο των πανδημιών στη ζωή μας και πώς πρέπει να ενωθούμε για να επιβιώσουμε.

«Η Παγκόσμια Ημέρα του AIDS 2020 δεν θα μοιάζει με καμία άλλη. Το COVID-19 απειλεί την πρόοδο που έχει σημειώσει ο κόσμος στην υγεία και την ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των κερδών που έχουμε σημειώσει κατά του HIV. Όπως όλες οι επιδημίες, διευρύνει τις ανισότητες που υπήρχαν ήδη. Ανισότητα των φύλων, φυλετικές ανισότητες, κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Γινόμαστε ένας πιο άνισος κόσμος.

Είμαι περήφανη που τον τελευταίο χρόνο το κίνημα για τον ιό HIV κινητοποιήθηκε για να υπερασπιστεί την πρόοδό μας, για να προστατεύσει τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV και άλλες ευάλωτες ομάδες και για να ωθήσει τον κορονοϊό πίσω», επισημαίνει μεταξύ άλλων η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNAIDS και Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Winnie Byanyima.

                                            

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΥ, από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περί τα 75 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό HIV και πάνω από 32 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2018). Το 2018, 37,9 εκατ. άνθρωποι είναι φορείς του ιού HIV.

Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους
  • 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον HIV παγκοσμίως.
  • 80 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί και περίπου 40 εκατ. πέθαναν.
  • 75% μόνο των φορέων γνωρίζει την κατάστασή του.
  • 2030 είναι το έτος- σταθμός που έχουν δεσμευτεί οι κυβερνήσεις για την ανάσχεση της μετάδοσης του ιού.
  • 105.200 άνθρωποι ζουν μόνο στη Μεγάλη Βρετανία με HIV.
  • 15.109 οροθετικά άτομα ζουν σήμερα στην Ελλάδα με το 82% να είναι άνδρες.
  • 690.000 πέθαναν από aids μόνο μέσα στο 2019.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2020, έχουν καταγραφεί στον ΕΟΔΥ 18.574 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,61% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 4.414 έχουν εμφανίσει AIDS και 11.044 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 3.078.

Τους πρώτους δέκα μήνες του 2020 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 471 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης (4,4 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 367 (77,92%) αφορούσαν σε άνδρες (περιλαμβάνονται και 2 διεμφυλικά άτομα) και τα 104 (22,08%) σε γυναίκες. Οι νέες διαγνώσεις HIV ανά 100.000 πληθυσμού για το δεκάμηνο του 2020, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των 10 προηγούμενων ετών.


Το 2020, όπως αναφέρει το sansimera.gr, τα περισσότερα περιστατικά που διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ αφορούσαν σε άτομα που μολύνθηκαν μέσω της απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής, κυρίως μεταξύ ανδρών. Ειδικότερα, το πρώτο δεκάμηνο του συγκεκριμένου έτους το 42,04% (ν=198) των νέων HIV διαγνώσεων αφορούσε σε άνδρες που είχαν απροφύλακτες σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), ενώ το 19,75% (ν=93) μολύνθηκε μέσω απροφύλακτης ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (HETERO). Η χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών (PWID) δηλώθηκε ως πιθανός τρόπος μόλυνσης για το 11,46% (ν=54) των νέων περιστατικών. Επίσης, κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2020 δηλώθηκαν 2 περιστατικά κάθετης μετάδοσης του ιού, οι μητέρες των οποίων προέρχονται από την Υποσαχάριο Αφρική (το ένα παιδί γεννήθηκε στην Υποσαχάριο Αφρική το 2018 και διαγνώστηκε με HIV στη χώρα μας το 2020).

Διαχρονικά, οι νέες διαγνώσεις HIV αφορούν στην πλειοψηφία τους σε άτομα ελληνικής εθνικότητας. Από το 2012 σημειώνεται μια σταδιακή μείωση των νέων περιστατικών HIV ελληνικής εθνικότητας (από 751 το δεκάμηνο του 2012 σε 276 το δεκάμηνο του 2020), κάτι που συμβαδίζει με την τάση που έχει παρατηρηθεί στο σύνολο των ετήσιων νέων διαγνώσεων. Οι νέες διαγνώσεις ατόμων αλλοδαπής εθνικότητας ελαττώνονται από το 2012 έως το 2015 (από 234 το δεκάμηνο του 2012 σε 128 το δεκάμηνο του 2015), ενώ από το 2016 μέχρι το 2019 (από 133 το δεκάμηνο του 2016 σε 233 το δεκάμηνο του 2019) καταγράφεται μια αύξηση. Το 2020 ο αριθμός των νέων διαγνώσεων φαίνεται να μειώνεται τόσο στα άτομα ελληνικής όσο και στα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας. Από το 2017, η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων αλλοδαπής εθνικότητας, επί του συνόλου των νέων διαγνώσεων, αφορά σε άτομα προερχόμενα από την Υποσαχάριο Αφρική (από 10,16% το δεκάμηνο του 2017 σε 20,51% το 2019 και 15,71% το 2020).

Συμπερασματικά, στην Ελλάδα, οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται στην απροφύλακτη σεξουαλική επαφή, κυρίως μεταξύ ανδρών. Η μείωση που παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις HIV κατά το δεκάμηνο του 2020 θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας λόγω SARSCoV-2, η οποία ενδεχομένως να περιόρισε την πρόσβαση στον διαγνωστικό έλεγχο για HIV. Η εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων θα είναι εφικτή, αφού ολοκληρωθεί η αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.