#Μαγειρεύουμε_στο_σπίτι: Φακές βελουτέ με ντομάτα, κουρκουμά και κάρδαμο
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές υγιεινές συνταγές.
Φακές βελουτέ με ντομάτα, κουρκουμά και κάρδαμο
Ασυνήθιστος συνδυασμός οι φακές με κουρκουμά και κάρδαμο. Ένα γευστικό πιάτο με πολλά διατροφικά οφέλη.
Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά ως γνωστόν είναι ευεργετικά καθώς προστατεύουν το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες. Ο κουρκουμάς είναι επίσης ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ισοδύναμες της κορτιζόνης, και σαν αποτέλεσμα μειώνει τους πόνους που προέρχονται από ρευματοειδή αρθρίτιδα, καταπραΰνει τα συμπτώματα που προκαλεί η ραγοειδίτιδα ( χρόνια φλεγμονή του ματιού), βελτιώνει την οστεοαρθρίτιδα. Πιθανώς προλαμβάνει τον σχηματισμό πλάκας που μπορεί να φράξει της αρτηρίες.
Το κάρδαμο προέρχεται από ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ, έχει τα ίδια πλεονεκτήματα με το τζίντζερ. Μπορείς, λοιπόν, με το κάρδαμο να καταπολεμήσεις την καούρα, τη ναυτία και τη δυσκοιλιότητα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στην αντιμετώπιση των επιδράσεων των προφλεγμονωδών τροφών. Χάρη στις διουρητικές του ιδιότητες, το κάρδαμο είναι ο ιδανικός σου σύμμαχος στην αποβολή των συσσωρευμένων τοξινών μέσω των ούρων, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει και τα νεφρά. Το κάρδαμο αραιώνει φυσικά το αίμα, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία θρόμβων στις φλέβες ή στις αρτηρίες.
Τελικά, οι φακές με κουρκουμά και κάρδαμο, συγκεντρώνουν πολλά superfoods σε ένα πιάτο.
Υλικά για 4 άτομα
Post a Comment