Επηρεάζει ο κορονοϊός την ανδρική γονιμότητα; Νέα μελέτη προκαλεί διχογνωμία
Τα σοβαρά κρούσματα κορονοϊού μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος, επομένως και την γονιμότητά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Reproduction.
«Η μελέτη προσφέρει τα πρώτα μέχρι σήμερα απευθείας στοιχεία ότι η μόλυνση με Covid-19 επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος και την ανδρική ικανότητα αναπαραγωγής», αναφέρει η μελέτη.
Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα της μελέτης αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από επιστήμονες που δεν συμμετείχαν σε αυτήν.
«Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή η ερμηνεία αυτών των στοιχείων», λέει ο καθηγητής ανδρολογίας στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, Άλαν Πάσεϊ, τονίζοντας ότι τα συμπεράσματα δείχνουν μόνο συσχετισμό μεταξύ Covid και γονιμότητας και όχι σημαντικές βλάβες, όπως διατείνονται οι συγγραφείς της.
«Το να αρρωστήσει κανείς από έναν οποιοδήποτε ιό, όπως της γρίπης, μπορεί προσωρινά να μειώσει (ακόμη και να εκμηδενίσει) τον αριθμό των σπερματοζωαρίων για λίγες εβδομάδες ή και μήνες. Αυτό δυσχεραίνει τη διαπίστωση κατά πόσο αυτές οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν στην μελέτη αυτή οφείλονται ειδικά στην Covid και όχι στο γεγονός ότι κάποιος είναι άρρωστος», προσθέτει ο σύμβουλος στην αναπαραγωγική ενδοκρινολογία και ανδρολογία στο Imperial College London, δρ Channa Jayasena.
Επιπλέον, «είναι απαραίτητο να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για παρουσία του ιού στο σπέρμα καθώς και κανένα στοιχείο ότι αυτός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σπέρματος», λέει η Άλισον Μέρντοχ, από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ.
Η μελέτη είχε ως δείγμα 105 γόνιμους άνδρες χωρίς Covid-19 και 84 γόνιμους άνδρες με Covid-19 και επί 60 ημέρες ανέλυε την ποιότητα του σπέρματός τους ανά 10ήμερο.
Σε σχέση με τους υγιείς, το σπέρμα των ασθενών ανδρών εμφάνισε σημαντική αύξηση σε φλεγμονές και οξειδωτικό στρες. Η συγκέντρωση, η κινητικότητα και το σχήμα του σπέρματος επηρεάστηκαν επίσης αρνητικά από τον ιό, ενώ όσο πιο σοβαρά νοσούσε κάποιος, τόσο περισσότερο επηρεαζόταν η ποιότητα του σπέρματος.
«Αυτές οι επιδράσεις στα σπερματοζωάρια σχετίζονται με χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος και μειωμένο δυναμικό γονιμότητας. Αν και αυτά τα αποτελέσματα τείνουν να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, παρέμειναν σημαντικά και ασυνήθιστα υψηλότερα στους ασθενείς με COVID-19 και το μέγεθος αυτών των αλλαγών σχετίζεται επίσης με ασθένειες σοβαρότητα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Behzad Hajizadeh Maleki, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν στην Έσση της Γερμανίας.
«Από την έναρξη της πανδημίας, υπήρξε μια κατανοητή (αλλά θεωρητική) ανησυχία σχετικά με το εάν αυτός ο κορονοϊός μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στη γονιμότητα των ανδρών που μολύνθηκαν», δηλώνει ο Πάσεϊ.
Αφού εξέτασε περίπου 14 μελέτες που δημοσιεύθηκαν σχετικά με το θέμα, ο καθηγητής είπε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οποιαδήποτε μετρήσιμη επίδραση του κορονοϊού στην ανδρική γονιμότητα ήταν πιθανώς μόνο μικρή και προσωρινή».
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, πρόσθεσε, θα μπορούσαν να οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως η χρήση φαρμάκων για τη θεραπεία του ιού, τους οποίους οι συγγραφείς αναγνώρισαν επίσης στη μελέτη.
«Επομένως, το μόνο που βλέπω σε αυτό το σύνολο δεδομένων είναι πιθανές διαφορές στην ποιότητα του σπέρματος μεταξύ ανδρών που είναι άρρωστοι με εμπύρετη ασθένεια (πυρετός) και εκείνων που ήταν καλά. Γνωρίζουμε ήδη ότι μια εμπύρετη ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος, ανεξάρτητα από το τι την προκάλεσε», είπε ο Πασέι.
Η Sheena Lewis, μια ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ στην Ιρλανδία, μοιράστηκε παρόμοιες σκέψεις: «Οι ανησυχίες μου είναι ότι οι άνδρες με Covid είχαν σημαντικά υψηλότερο σωματικό βάρος και έκαναν μια σειρά από θεραπευτικές θεραπείες. Ξέρουμε ότι η παχυσαρκία από μόνη της μειώνει την ποιότητα του σπέρματος. Το ίδιο μπορεί να κάνουν και οι θεραπείες κατά της Covid, παρά η ίδια η ασθένεια».
Με βάση όλα τα παραπάνω, οι επιστήμονες συμφωνούν για την ανάγκη περαιτέρω μελετών πάνω στο θέμα.
Does Covid-19 impact male fertility? Experts urge caution about new evidence, by Sandee LaMotte, CNN
Post a Comment