Περισσότερα από 1.000 τα κρούσματα και σήμερα. Άσχημα νέα και για τη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί σήμερα αναμένεται να είναι και πάλι τετραψήφιος, ωστόσο θα είναι μικρότερος από τα 1.261 της Τρίτης.
Αν και όπως φαίνεται η κατάσταση δεν δείχνει να ξεφεύγει, ωστόσο κυβέρνηση και ειδικοί παραμένουν σε απόλυτη επιφυλακή και στο τραπέζι έχουν πέσει αυστηρά μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ, εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό 3ο κύμα κορονοϊού, πριν αυτό ξεσπάσει.
Στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν τις 21.00 και στην Αττική
«Δεν ήμαστε ακόμα στο σημείο για ένα ολικό lockdown» σημειώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο καθώς η κατάσταση είναι δυναμική. Προς το παρόν θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι την Παρασκευή θα ενταχθούν ακόμα περισσότερες περιοχές στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη ενώ δεν αποκλείεται να ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν τις 21.00 και στην Αττική.
Η μεγαλύτερη ανησυχία προέρχεται από την Αττική, την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στην οποία μόλις χθες εντοπίστηκαν 649 νέα κρούσματα. Μάλιστα η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι το πιο ηχηρό καμπανάκι αυτή την στιγμή και είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες να σημάνει και αύξηση σε νοσηλείες στις ΜΕΘ.
Κικίλιας: Μας ανησυχεί η κατάσταση στην Αττική
Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων έχει θορυβήσει το υπουργείο Υγείας, με τον αρμόδιο υπουργό, Βασίλη Κικίλια, να εκφράζει χθες την ανησυχία του, τονίζοντας πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, συνεχίζουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό.
«Είναι λογικό από τη στιγμή που αίρονται μέτρα η κινητικότητα να οδηγεί σε αυξήσεις των κρουσμάτων. Όμως, πρέπει να το καταλάβουν όλοι, παρά την κούραση των 12 μηνών, ότι ζούμε μέσα σε μία πανδημία, μια τεράστια κρίση δημόσιας υγείας και χάνονται ζωές», τόνισε αρχικά ο υπουργός. «Σίγουρα τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, βλέπουμε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τεράστια πίεση στα συστήματα Υγείας. Υπάρχει τρίτο κύμα στην Ευρώπη» συνέχισε, λέγοντας πως αν η κατάσταση το απαιτήσει, τότε όλα τα σενάρια είναι πιθανά.
«Με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα», σημείωσε ο υπουργός σε ερώτηση για το αν είναι στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 6 το απόγευμα, όπως ισχύει σε άλλες «κόκκινες» περιοχές.
Χρυσοχοϊδης και Χαρδαλιάς την Πέμπτη στην Θεσσαλονίκη
Δεν είναι μόνο η Αττική που ανησυχεί ωστόσο, καθώς και οι άλλες δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, εμφανίζουν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Στην Θεσσαλονίκη μετά από καιρό καταγράφηκε τριψήφιο νούμερο. Συνολικά καταγράφηκαν 126 κρούσματα, με αποτέλεσμα την Πέμπτη να έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη η οποία θα γίνει παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, αλλά και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μετά τον εντοπισμό της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την περιοχή όπου την Πέμπτη θα συζητηθούν όλα τα δεδομένα.
Η Θεσσαλονίκη δείχνει να είναι και πάλι σε ένα κομβικό σημείο στην μάχη κατά της διασποράς του κορονοϊού. Δυστυχώς τα νέα από τα λύματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα όπως ήταν το τελευταίο διάστημα.
Το ιικό φορτίο παρουσιάζει έντονα αυξητική τάση στην πόλη στις τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.
«Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί. Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Όπως εξήγησε, «η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αντανακλά την περίοδο από το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικές δομές και καταστήματα λιανικού εμπορίου», ενώ «προφανώς έχουμε και τις επιπτώσεις από φαινόμενα συνωστισμού στους δρόμους, και συναθροίσεων που έγιναν το προηγούμενο δεκαήμερο».
«Το κρίσιμο σημείο για να μην επαναληφθεί η πορεία του Νοεμβρίου»
Ερωτηθείς αν με βάση την εικόνα που υπάρχει από τις τελευταίες μετρήσεις στα λύματα μπορεί να εκτιμηθεί ενδεχόμενο επανάληψης ενός μοτίβου εκθετικής διασποράς του ιού στην κοινότητα, όπως συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Βρισκόμαστε ακριβώς στο κρίσιμο εκείνο σημείο, όπου θα φανεί αν ως υπεύθυνοι πολίτες διδαχθήκαμε κάτι από τα όσα τραγικά βιώσαμε το φθινόπωρο. Η Πολιτεία με όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της θα αποφασίσει για τα όποια μέτρα κρίνει αναγκαία. Όμως, τα ανακλαστικά που θα δείξουμε ο καθένας ξεχωριστά και ως κοινωνία, τώρα που η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, θα καθορίσουν και το αν θα παραμείνει υπό έλεγχο. Βεβαίως εκτός από τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τους ιούς, τώρα έχουμε να συνυπολογίσουμε και τον απρόβλεπτο παράγοντα των πολύ πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορονοϊού. Γι’ αυτό απαιτείται εγρήγορση από όλους και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, δεν υπάρχει περιθώριο για τον παραμικρό εφησυχασμό».
Σε ό,τι αφορά το σημείο εκκίνησης της αυξητικής καταγραφής του ιικού φορτίου ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ Θοδωρής Καραπάντσιος εξήγησε ότι «παρ’ όλες τις διακυμάνσεις στις μετρήσεις, που παρατηρούσαμε το προηγούμενο διάστημα, από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου φάνηκε μία τάση η οποία επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα 1 Ιανουαρίου, ημέρες κατά τις οποίες ο αριθμός των ανακοινωμένων κρουσμάτων ήταν ακόμη χαμηλά, δείχνοντας τη δυνατότητα της τεχνικής για έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς στην κοινότητα».
«Η ακρίβεια των μετρήσεων στο ημερήσιο δείγμα είναι μεγάλη λόγω του βελτιστοποιημένου πρωτοκόλλου στις διαδικασίες που εφαρμόζονται, καθώς και του μεγάλου αριθμού των επαναλήψεων, από 15 αντιδράσεις μοριακής διερεύνησης για την εκτίμηση του ιιικού φορτίου», διευκρίνισε ο αν. καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Διαγνωστικό Εργαστήριο Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Δόβας.
Προβληματισμός και για την Πάτρα
Έντονος προβληματισμός υπάρχει και στην Πάτρα όπου παρατηρείται άνοδος των κρουσμάτων. Ήταν κάτι που έθεσε και ο κ. Χρυσοχοϊδης στην επίσκεψή του στην περιοχή, που χθες μέτρησε 64 νέα κρούσματα. Ιδιαίτερα προβληματίζει η εστία υπερμετάδοσης κρουσμάτων κορονοϊού από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί 55 θετικοί υγειονομικοί.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αχαΐας, στο νοσοκομείο της Πάτρας έχει εμβολιαστεί μόλις το 44% του υγειονομικού προσωπικού, κοινωνική ομάδα που είχε προτεραιότητα κατά τη διαδικασία εμβολιασμού.
Post a Comment