100.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική. Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία. Νέα μέτρα μέσα στην εβδομάδα


Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές, που βλέπουν και τα κρούσματα του κορονοϊού να έχουν πάρει την ανηφόρα. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη η απόφαση για νέα μέτρα ή και ένα ολικό lockdown, μέσα στην εβδομάδα και πριν από τη συνήθη Παρασκευή, όταν ανακοινώνονται νέα μέτρα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ολικό lockdown είχε πέσει ως πρόταση και την προηγούμενη εβδομάδα, υποστηριζόμενη, μάλιστα, από μία ισχυρή πλειοψηφία μέσα στην επιτροπή λοιμωξιολόγων, που έφτασε τους 10 επιστήμονες. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία» δήλωσε άλλωστε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Οι πληροφορίες για νέα μέτρα ακόμη και ολικό lockdown ενισχύονται από την έκρηξη κατά 205% στα λύματα της Αττικής, με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη, να προχωρά στην εκτίμηση ότι τα ενεργά κρούσματα στην Αττική ενδεχομένως να αγγίζουν τα 100.000.

Tα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ, σήμερα, Δευτέρα, είναι επίσης κρίσιμα, καθώς μπορεί τα κρούσματα να είναι τριψήφια, κυρίως λόγω των μειωμένων τεστ που έγιναν λόγω Σαββατοκύριακου, ωστόσο η αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι χαρακτηριστική. Οι διασωληνωμένοι ήταν κατά 14 περισσότεροι σε σχέση με τα στοιχεία του προηγούμενου 24ώρου, φτάνοντας τους 276. Ιδιαίτερα κρίσιμη φαίνεται να είναι και η Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, όταν τα στοιχεία θα είναι πιο ολοκληρωμένα και θα έχουν γίνει και περισσότερα τεστ κατά του κορονοϊού.

Αν σε αυτά στοιχεία προστεθεί και η ανησυχία σχετικά με τη μετάλλαξη τότε, δεν είναι καθόλου η απίθανη η απόφαση για νέα μέτρα. Τα νέα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού και να μπει ένα «φρένο» στη μετάλλαξη είχαν επισημάνει με δηλώσεις τους στο ethnos.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης. Χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης είχε σταθεί στην ανησυχία που επικρατεί για το μεταλλαγμένο στέλεχος και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μας ανησυχεί η μετάλλαξη λόγω της ταχύτητας εξάπλωσής της. Η μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού μπορεί να γεμίσει πολύ πιο γρήγορα τις κλίνες ΜΕΘ από ασθενείς κορονοϊού. Γι' αυτό πρέπει να παρθούν νέα μέτρα». Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, τα δύο μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση άμεσα, για να αποφευχθεί η πολύ πιο γρήγορη εξάπλωση είναι:
  • Τηλεργασία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο 100%
  • Αύξηση των τεστ για τον κορονοϊό
«Από μέρες έχουμε πει για το πόσο γρήγορα δείχνει να γίνεται η διασπορά της μετάλλαξης. Δεν ξέρω αν υποεκτιμούμε το πρόβλημα. Είναι, όμως, ανησυχητικό. Πρέπει να δούμε τα μέτρα. Τα καινούρια δείχνουν ότι έχουν κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο σε κάποιες περιοχές ίσως θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα» είπε επίσης o καθηγητής, Νίκος Τζανάκης.

Αρκουμανέας: Το lockdown παραμένει στο τραπέζι

Σε κάθε περίπτωση το γενικό lockdown είναι πάντα στο τραπέζι και ίσως να μην μπορεί να αποφευχθεί λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού και της ραγδαίας έξαρσής του ακόμη και σε παιδιά. «Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε ε
πιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική» σημείωσε ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά με το ολικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής

Πολλά από τα νοσοκομεία καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ. Σύμφωνα, με την ΠΟΕΔΗΝ, ελάχιστες πλέον είναι οι ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ειδικότερα:
  • ΣΩΤΗΡΙΑ. Ρεκόρ ασθενών σε σύνολο και ΜΕΘ. Νοσηλεύονται συνολικά 283 ασθενείς εκ των οποίων 65 στις ΜΕΘ. Κενές κλίνες ΜΕΘ 19.
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. Νοσηλεύονται 31 ασθενείς στις ΜΕΘ σε 32 κλίνες. Μία κλίνη κενή.
  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. Νοσηλεύονται στις κλινικές 21 ασθενείς στις 27 κλίνες και η ΜΕΘ γεμάτη με 14 ασθενείς.
  • ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΚ. πριν δύο εβδομάδες νοσήλευε 20 ασθενείς. Τώρα νοσηλεύονται 65 ασθενείς με κοροναϊό.
  • ΠΑΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ. Μέχρι πριν δύο εβδομάδες είχε ένα με δύο ασθενείς. Τώρα νοσηλεύει πάνω από 25.
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 11 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύει 43 ασθενείς στις 60 κλίνες που διαθέτει.
  • ΚΑΤ. Στη ΜΕΘ νοσηλεύει 6 ασθενείς στις 7 κλίνες που διαθέτει.
  • ΕΛΠΙΣ. Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 6 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύονται 40 ασθενείς στις 42 κλίνες που διαθέτει.
  • ΝΙΜΙΤΣ. Νοσηλεύει 2 ασθενείς στη ΜΕΘ στις 4 κλίνες που διαθέτει.
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 9 ασθενείς στις 12 κλίνες και στις κλινικές 18 ασθενείς στις 24 κλίνες.
  • ΘΡΙΑΣΙΟ. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 7 ασθενείς στις 12 κλίνες και στις κλινικές νοσηλεύονται περί τους 45 ασθενείς σχεδόν γεμάτες.
  • ΑΤΤΙΚΟΝ. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 10 ασθενείς στις 23 κλίνες και στις κλινικές 50 ασθενείς στις 65 περίπου κλίνες που διαθέτει.
Ρεκόρ ασθενών με κορονοϊό στις ΜΕΘ νοσοκομείων Αττικής.

Στις 205 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν για κορονοϊό στην Αττική οι 161 είναι καλυμμένες. Κενές 44.

Προειδοποιητικό μήνυμα εξέπεμψε και η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείο «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα τονίζοντας ότι «η κάλυψη είναι σχεδόν 100% στους θαλάμου Covid». Στις ΜΕΘ είπε πως τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αλλά ένα μικρό ποσοστό των ασθενών που βρίσκεται στους θαλάμους, που κυμαίνεται από 10% έως 15%, «θα χρειαστούν λογικά μονάδα τις επόμενες ημέρες»

Σύμφωνα με την πρόεδρο των Νοσοκομειακών Ιατρών Ματίνα Παγώνη (MEGA), τα κενά κρεβάτια στην Αττική είναι 34% και στη υπόλοιπη επικράτεια στο 38 με 40%. Η αύξηση, όπως είπε, δεν είναι στις ΜΕΘ, όσο στα απλά περιστατικά covid που νοσηλεύονται στις κλινικές.

Δραματική ήταν η εκτίμηση του καθηγητή υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη (MEGA) πως στο τέλος Μαρτίου οι ΜΕΘ στην Αττική θα έχουν γεμίσει.

Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία», σημείωσε (ΣΚΑΙ) ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέας, προσθέτοντας ότι στους επόμενους μήνες ο εμβολιασμός θα γίνει πιο εντατικός και θα έχουμε λιγότερη πίεση στο σύστημα Υγείας.

Δραματική η εικόνα στα νοσοκομεία της Πάτρας

Η γενική εικόνα στην Πάτρα είναι δραματική και αυτό γιατί πάει πάρα πολύς κόσμος με συμπτώματα και πάρα πολλοί από αυτούς παραμένουν στο νοσοκομείο. Οι κλινικές κορονοϊού στο πανεπιστημιακό του Ρίου έχουν φτάσει στο «κόκκινο».

Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 7 ασθενείς και ο φόβος είναι πως αυτός ο αριθμός μπορεί να ανέβει και άλλο, καθώς πανελλαδικά τα μηνύματα είναι πολύ δυσάρεστα.

Συναγερμός έχει σημάνει και το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας. Ήδη, οι εξωφρενικοί αριθμοί ασθενών με κορονοϊό στην Πάτρα έχουν τις πρώτες παρενέργειες, με τακτικά χειρουργεία να αναβάλλονται το ένα μετά το άλλο.

Όπως επισήμανε ο Στέλιος Τσοχατζής, χειρουργός και αντιπρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, η κατάσταση στα νοσοκομεία «είναι δραματική».

«Τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Μιλάμε για πολύ μεγάλο αριθμό νοσηλευομένων μέσα στα νοσοκομεία».

Ο κ. Τσοχατζής τόνισε ότι πρέπει «να αλλάξει το επιδημιολογικό μοντέλο, αφού αν φτάσει η διασπορά μέσα στα νοσοκομεία, πολύ απλά χάνεται η μπάλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.