Τζανάκης: Τρίτο κύμα στην Αττική. Πάνω από 1.300 τα ημερήσια κρούσματα
Τα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα είναι πολύ περισσότερα από όσα καταγράφει ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τον καθηγητή
Στην επιδημιολογική κατάσταση του κορονοϊού στη χώρα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο καθηγητής τόνισε πως τα ημερήσια κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από όσα καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ, υπολογίζοντάς τα σε περισσότερα από 1.300 ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, το τρίτο κύμα στην Αττική κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη ξεκινήσει.
Ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως σύμφωνα με το προγνωστικό του μοντέλο το τρίτο κύμα στην Αττική θα έφτανε μετά τις 15 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να «χτυπά» ήδη τη συγκεκριμένη περιφέρεια ενώ σημείωσε πως οι πληροφορίες που έχει είναι πως αυξάνονται οι νοσηλείες ασθενών με Covid. Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης σχολίασε και το ζήτημα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, που εντοπίστηκε σε διάκονο στη Θεσσαλονίκη και έχει σημάνει συναγερμό στην περιοχή, τονίζοντας πως η Εκκλησία θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι ιερείς έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού.
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία με τη σειρά της συμφώνησε πως τα κρούσματα του κορονοϊού είναι όντως περισσότερα από όσα καταγράφονται καθημερινά, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να διενεργούνται πιο πολλά τεστ. Η κυρία Παγώνη αναφέρθηκε στη λειτουργία δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, σημειώνοντας πως καλώς άνοιξαν και πως καλώς πάρθηκε η απόφαση να επαναλειτουργήσουν Γυμνάσια και Λύκεια, εφόσον τα δεδομένα αυτή τη στιγμή το επιτρέπουν. Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα που καταγράφονται ήδη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε πως ήταν αναμενόμενο και πως είναι ελεγχόμενο. Τέλος, η Ματίνα Παγώνη σημείωσε πως ο Φεβρουάριος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας και πως αυτές τις ημέρες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
«Έκρηξη» με 80 μεταλλαγμένα κρούσματα σε Αττική, 174 στην Ελλάδα
Εκρηκτική είναι η άνοδος των νέων κρουσμάτων από τη μετάλλαξη του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, καταγράφονται 107 νέα κρούσματα της μετάλλαξης από την Μεγάλη Βρετανία και 1 από την Νότια Αφρική, ενώ πλέον στην Ελλάδα φτάνουν συνολικά τα 174 μεταλλαγμένα κρούσματα.
Ειδικότερα, στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά:
- 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK)
- 1 δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa)
- 80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία)
- 14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα)
- 11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)
- 1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)
- 1 από την Πιερία (από την κοινότητα)
Ζαφειρόπουλος: Μπαίνουμε σε πανδημία μεταλλάξεων
Δραματική έκκληση προς την ελληνική κοινωνία σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, τη νέα αύξηση των κρουσμάτων και κυρίως τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα από τις μεταλλάξεις του αρχικού στελέχους covid-19 κάνει μέσα από τη συνέντευξη του στο ethnos.gr o Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος. Να σημειωθεί πως το Eργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης είναι εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τον covid-19. Ήταν από τα πρώτα που ήταν σε θέση να ανιχνεύσει τον κορονοϊό στην αρχή της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020 και το πρώτο που από το Ιανουάριο εντόπισε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, τη μετάλλαξη του ιού της Αγγλίας.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Ζαφειρόπουλο δε βρισκόμαστε μπροστά σε μία απλή έξαρση της πανδημίας ή σε τρίτο κύμα αλλά σε μία νέα φάση της πανδημίας που χρειάζεται εξαιρετικά προσεκτική αντιμετώπιση. Η εμφάνιση στην χώρα μας νέων στελεχών του COVID, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθιστά απαραίτητη την επανασχεδίαση των μέτρων προσωπικής προφύλαξης και περιορισμού της διασποράς στην κοινότητα. Είναι σίγουρο ότι θα απαιτηθούν αυστηρότερα μέτρα από αυτά που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα αν θέλουμε να αποφύγουμε καταστάσεις σαν αυτές που ήδη βιώσαμε στην Θεσσαλονίκη και αλλού.
«Τα καλά νέα είναι πως τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσαμε μέχρι σήμερα, πέτυχαν να μειώσουν σημαντικά την διασπορά του αρχικού στελέχους covid-19. Ειδικά στην Κρήτη ανιχνεύονται πλέον ελάχιστα κρούσματα με το αρχικό στέλεχος. Τα άσχημα νέα όμως είναι ότι, μετά την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που ξεκίνησε τα Χριστούγεννα, τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται ξανά και ότι πλειοψηφία των θετικών κρουσμάτων πλέον αφορούν περιστατικά ύποπτα για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Αγγλίας. Το γεγονός που εξηγεί και την ανάγκη ριζικής επανεξέτασης των μέτρων που προανέφερα αφού, αν και ήταν αποτελεσματικά εναντίον του αρχικού, δεν φαίνεται να λειτουργούν απέναντι στο βρετανικό στέλεχος».
Ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος τονίζει πως η μάχη με τις μεταλλάξεις είναι και το μεγάλο στοίχημα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας: «Οι μεταλλάξεις είναι η νομοτελειακή εξέλιξη κάθε ιού και όσο δεν κλείνουμε τον κύκλο της πανδημίας είμαστε εκτεθειμένοι στους κινδύνους των μεταλλάξεων. Η δημιουργία μεταλλάξεων είναι στην φύση του συγκεκριμένου ιού και παράγονται συνεχώς και με τυχαίο τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στον ίδιο ασθενή ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί πολλές φορές παράγοντας μια ποικιλία στελεχών. Οι περισσότερες μεταλλάξεις λειτουργούν σε βάρος του ιού παράγοντας στελέχη που σταδιακά εξαφανίζονται. Κάποιες, λίγες, του δίνουν πλεονέκτημα επιβίωσης (π.χ. αυξημένη μεταδοτικότητα) και αυτές επιλέγονται και ενισχύουν την παρουσία τους στον πληθυσμό.
Στις διεθνείς βάσεις δεδομένων έχουν αναφερθεί πάνω από 2000 διαφορετικά μεταλλαγμένα στελέχη του ιού αλλά αυτά που τελικά τείνουν να επικρατήσουν είναι τα στελέχη της Αγγλίας, της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας. Η επιστημονική κοινότητα πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς τις μεταλλάξεις του ιού και φυσικά να προσαρμόζει αναλόγως την στρατηγική αντιμετώπισης και την σχεδίαση των εμβολίων. Ο ατέρμονος αυτός κύκλος μπορεί να σπάσει μόνο εάν περιοριστεί δραστικά η διασπορά του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μόνο με τον ταχύτατο εμβολιασμό των πληθυσμών πριν ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος μετάλλαξης. Την τρέχουσα περίοδο 3 από τα εμβόλια που έχουν ανακοινωθεί καλύπτουν και τα τρία βασικά στελέχη του ιού αλλά κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για πόσο ακόμα θα συμβαίνει αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πρόγραμμα εμβολιασμών είναι απαραίτητο να προχωρήσει ταχύτατα όχι μόνο σε εθνική αλλά σε παγκόσμια κλίμακα».
Post a Comment