Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, 4 Φεβρουαρίου


“Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου θα είναι διαφορετική απ’ ότι οι προηγούμενες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού άλλα όμως ιδιαίτερα σημαντική για να αναλογιστούμε για το ποιοι είμαστε και πως μπορούμε να συμμετάσχουμε στη μάχη κατά του καρκίνου.”

Αυτό είναι και το μήνυμα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας μαζί με το “Είμαι … Και Θα…” & “Είμαι… και Θέλω…” τα οποία αντιπροσωπεύουν όλους εμάς που θέλουμε έναν κόσμο καλύτερο και απαλλαγμένο από τον καρκίνο, έναν κόσμο που θα δίνει ίσες ευκαιρίες στους ανθρώπους που αγωνίζονται, που επιβιώνουν. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαριου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου.

Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι πιο συχνοί τύποι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στομάχου και του ήπατος .

Ο καρκίνος είναι μια νόσος για την οποία έχουν ενοχοποιηθεί γενετικοί, λοιμογόνοι αλλά και διάφοροι περιβαλλοντικοί και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κατανάλωση οινοπνεύματος, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.


Με τη λέξη «καρκίνος» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων. Το 2018 σημειώθηκαν περισσότερες από 18 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, από τις οποίες σχεδόν 5 εκατομμύρια αφορούσαν τον μαστό, τον τράχηλο της μήτρας, το παχύ έντερο και τη στοματική κοιλότητα, δηλ. καρκίνους οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν ανακαλυφθεί πρώιμα και να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας την επιβίωση των ασθενών και την ποιότητα ζωής τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, στη χώρα μας, εκτιμάται ότι διαγνώστηκαν το 2018 περίπου 67.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου ήταν 32.000.

Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ένας καρκίνος τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες επιβίωσης. Για ορισμένους τύπους καρκίνου υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και μπορούν να σώσουν τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Στον ασυμπτωματικό πληθυσμό, ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ανάλογα με το φύλο αλλά και την ηλικία, είναι πολύ σημαντικός και έχει ως σκοπό να εντοπίσει τα άτομα με ανωμαλίες που υποδηλώνουν μια προ-καρκινική κατάσταση ή μια πιθανή μελλοντική καρκινική κατάσταση, και να τους παραπέμψει αμέσως για τη διάγνωση και τη θεραπεία. Τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τους συχνούς τύπους καρκίνου.

Πηγές: Υπουργείο Υγείας/ Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.