Κορονοϊός: Πιο αυστηρά τοπικά μέτρα. Στο επίκεντρο η Αττική με έκρηξη κρουσμάτων
Η εκτίναξη των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα οδηγεί σε σκέψεις plan-B στους ειδικούς, με αυστηρότερα τοπικά μέτρα, όπου κριθεί απαραίτητο, ιδίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Σε αυτό το πλαίσιο, αυστηρή προειδοποίηση για τήρηση των μέτρων, αλλά και επαγρύπνιση της πολιτείας έστειλε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας το μεσημέρι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως τον ανησυχεί ιδιαίτερα η Αττική, παραθέτοντας στοιχεία για κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων στην (αύξηση 82% στο Βόρειο Τομέα, 61% στο κέντρο της Αθήνας, 123% στον Δυτικό Τομέα και 62% στην Ανατολική Αττική), ενώ εμφανίστηκε θορυβημένος και για την Αχαΐα και το Λασίθι.
Αναφορικά με την Αττική, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως στην περιφέρεια το RT (δείκτης μεταδοτικότητας) αγγίζει το 1,1, ενώ εκτιμάται πως τα κρούσματα συνολικά στη χώρα ενδέχεται να φτάσουν τις 7.000 με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση.
1.151 κρούσματα κορονοϊού, τα 606 στην Αττική
Είναι ενδεικτικό πως για δεύτερη μέρα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων υπερβαίνει τα 1.000, ενώ το τελευταίο 24ωρο 606 μολύνσεις διαπιστώθηκαν μόνο στην Αττική, εκ των οποίων 209 στο κέντρο της Αθήνας.
Εξάλλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Νίκος Σύψας υποστήριξε πως στο «κόκκινο» βρίσκονται ήδη η Αττική, η Θεσσαλονίκη (όπου μεταβαίνουν εκτάκτως αύριο, Πέμπτη, οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς) και η Πάτρα. Σημείωσε, μάλιστα, πως ειδικά σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα.
Όπως είπε ο κ. Σύψας, περιοχές της Αττικής, όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Παράλληλα, επανέλαβε πως όλα τα μέτρα παραμένουν πάνω στο τραπέζι των ειδικών, καθώς ακόμα και στα σχολεία παρουσιάζονται κρούσματα, γεγονός που δεν τα καθιστά άνοσα, ενώ θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να κλείσει κάποια δραστηριότητα.
Να κλείσουν τα σχολεία προτείνει ο Εξαδάκτυλος
Πιο αυστηρός υπήρξε στην εκτίμησή του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος που μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA κάλεσε σε κλείσιμο των σχολείων.
«Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν θα πρέπει, με δεδομένο ότι έχουμε αυτόν τον καινούργιο ιό που μεταδίδεται ταχύτερα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού», τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, στο διάστημα 14/12 με 2/1 το click away σε συνδυασμό με κομμωτήρια, κυνήγι και ψάρεμα απέδειξαν ότι δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας.
Παγώνη: Τα σχολεία δεν συμβάλουν στην αναζωπύρωση
«Τα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν ότι φταίνε τα σχολεία για την αύξηση των κρουσμάτων. Σίγουρα υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία και θα έχουμε κι άλλα ενδεχομένως, αλλά μέχρι εκεί» δήλωσε από την πλευρά της, η λοιμωξιολόγος Ματίνα Παγώνη, με δηλώσεις της στο Protothema.
«Αν στα σχολεία γίνεται γρήγορα η ιχνηλάτηση και τα τεστ σε μαθητές και δασκάλους, δεν θα υπάρχει πρόβλημα», πρόσθεσε και εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν εκ νέου τα σχολεία.
Άλλωστε και ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στη σχέση κορονοϊού και παιδιών τόνισε: «Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Ωστόσο μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά τους».
Χρυσοχοΐδης: Ίσως πάμε σε τοπικά πιο αυστηρά lockdown
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ερωτηθείς (ΣΚΑΪ 100,3) εάν κρίνει απαραίτητα περισσότερα περιοριστικά μέτρα απάντησε: «Τοπικά ίσως. Σε κάποιες περιοχές. Για παράδειγμα σας λέω την Αχαΐα, την Πάτρα που ήμουν προχθές. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη την παρακολουθούμε πολύ στενά μέρα με τη μέρα, να δούμε τις επόμενες ημέρες πώς θα κινηθούν και αναλόγως θα φανεί αν θα πάρουμε μέτρα - με αναφορά πάντα το συμβούλιο των λοιμωξιολόγων». Ενώ, ο υπ. Προστασίας του Πολίτη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περιορισμό των μετακινήσεων από τις 18:00 και στην Αττική.
Κυβερνητικές πηγές: Δεν είμαστε κοντά σε καθολικό lockdown
Παρόλα αυτά, κυβερνητικά στελέχη, που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, σημειώνουν ότι αυτή τη στιγμή η χώρα δεν είναι κοντά σε ένα καθολικό lockdown, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν καθιστούν αναγκαία την αυστηροποίηση των μέτρων. Ωστόσο, όλα θα κριθούν την Παρασκευή, που θα έχουν και τα στοιχεία της Πέμπτης και θα αποφασίσουν αν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα.
Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι δεν εξετάζεται κλείσιμο των σχολείων, είτε αυτό αφορά στα γυμνάσια και τα λύκεια είτε στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.
Τέλος, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το ωράριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας, ωστόσο δε θεωρείται πιθανό, καθώς έχει πολλές δυσκολίες εφαρμογής σε μια περιοχή όπως η Αττική λόγω της συμφόρησης που θα προκαλούσε στους δρόμους.
Τσιόδρας: Οι μεταλλάξεις κινούνται στο 40% στη χώρα μας
Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε πως θα επικρατήσουν τελικώς οι μεταλλάξεις του ιού οι οποίες κινούνται στο 40% στη χώρα μας και ξεκαθάρισε πως δεν έχει ακόμα τελειώσει η πανδημία. «Ο ιός είναι εδώ, ελπίζουμε για λίγους μήνες, και θα μας πιέσει και άλλο».
Όπως είπε, το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας ήταν διαφορετικό από το πρώτο, καθώς διαπιστώθηκαν και «δικές μας» μεταλλάξεις. «Αν επικρατήσει στην πατρίδα μας το Variant (μετάλλαξη), έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η εκτίμησή του είναι ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε αριθμό τις 7.000 με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση.
Δείτε όλη την ομιλία του Σωτήρη Τσιόδρα στη Βουλή:
Post a Comment