Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορονοϊό με Κικίλια, Χαρδαλιά, Τσιόδρα


Λίγη ώρα μετά την δήλωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ότι θα εισηγηθεί ολικό lockdown συγκαλείται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κορονοϊό.
Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο πρωθυπουργός για τις 13.30 στο 
Μέγαρο Μαξίμου για να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Στην έκτακτη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα μίλησε για σύντομο αλλά ολικό lockdown στην Αττική, όπως εκείνο του περασμένου Μαρτίου.

«Θα εισηγηθώ καθολικό lockdown στην Αττική» δήλωσε ο Βασίλη Κικίλιας μιλώντας το πρωί της Τρίτης (09.02.2021) στο OPEN. Όλα θα κριθούν από τα κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία. Σημείωσε βέβαια ότι «πάντα η επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό, όταν συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου».

«Επί 11 μήνες δίνουμε μια άνιση μάχη με τον κορονοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο. Δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό, το οποίο προστάζει η ανάγκη. Άρα λοιπόν, η δική μου εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια -θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ- και η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Όπως τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, δεδομένου ότι το σύστημα υγείας δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, σε περίπτωση που τα δεδομένα που θα έχουμε σήμερα (09.02.2021) είναι ανησυχητικά, τότε η εισήγησή του θα είναι ένα «σύντομο, ολικό lockdown», σαν εκείνο του περασμένου Μαρτίου.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι αναλύσεις που φτάνουν στα χέρια του από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.

Έδωσε μάλιστα και στοιχεία του ΕΚΑΒ για τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τα οποία στις 6 Φεβρουαρίου οι διασωληνώσεις ήταν 231, την επόμενη μέρα έγιναν 245 και χθες 260. «Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Αναφερόμενος στην εμπειρία από το δεύτερο κύμα, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι με βάση την εμπειρία μας αυτή -και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- «έχουμε ήδη έναν μηχανισμό τέτοιο ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε μέρα – μέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα λοιμωξιολογικά στοιχεία, για να μπορούμε να επεμβαίνουμε εγκαίρως. Πλέον δεν έχει να κάνει με μία μάχη, η οποία δεν έχει ημερομηνία λήξης. Τα εμβόλια είναι εδώ. Δεν ήταν δεδομένο ειδικά μέσα σε ένα χρόνο. Δεν ήταν δεδομένο ότι θα έχουμε εμβολιάσει 410.000 συμπολίτες μας και θα οδεύουμε σε λίγες ημέρες να έχουμε εμβολιάσει μισό εκατομμύριο Έλληνες».


Επιστήμονες για «σκληρό» lockdown: Τουλάχιστον δυο εβδομάδες για να είναι αποτελεσματικό

«Αν είναι να κάνουμε lockdown, έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Κικίλιας. Το κάνεις τώρα, τώρα που ακόμη δεν έχει γίνει η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών πολύ μεγάλη», τόνισε ο Δημήτρης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής μιλώντας στον ΑΝΤ1. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε το καθολικό απαγορευτικό να διαρκέσει από δύο έως τρεις εβδομάδες.

Αντίστοιχη είναι η άποψη και του καθηγητή πνευμονολογίας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως για να είναι αποτελεσματικό ένα σκληρό lockdown, πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες κατά τις οποίες θα είναι όλα κλειστά και βέβαια θα πρέπει οι πολίτες να μην βρίσκουν τρόπους για να «ξεφύγουν».

Εκτίναξη κρουσμάτων δείχνουν τα λύματα της Αττικής

Νωρίτερα μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαίδης, τόνισε ότι η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής έφτασαν αυτή την εβδομάδα στο 205% και πως σύμφωνα με τα μοντέλα θα μπορούσε να μεταφράζεται σε περίπου 100.000 φορείς εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς ασυμπτωματικοί.

Στην ίδια εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε ότι στις αρχές Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού ενδέχεται να φτάσουν τα 2.500 και πρότεινε κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων στο Λεκανοπέδιο.

Απαντώντας στον κ. Τζανάκη, ο κ. Βασιλακόπουλος, είπε ότι εάν επιβεβαιωθεί πλήρως αυτό το σενάριο, είναι εντελώς διαφορετικό για το Σύστημα Υγείας να διαχειριστεί 2.500 κρούσματα τον Μάρτιο σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο διότι τον Μάρτιο σχεδόν όλοι οι άνω των 80 θα έχουν εμβολιαστεί και δεν θα κινδυνεύουν να πεθάνουν από κορονοϊό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.