Παπαευαγγέλου: Δεν ξέρουμε εάν θα είναι το τελευταίο lockdown
«Δεν ξέρουμε εάν είναι το τελευταίο lockdown, αυτό το οποίο διανύουμε», απάντησε ξεκάθαρα σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου, του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας.
Μία φράση, η οποία θα πρέπει να μας προβληματίσει. Και αυτό, διότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του το βράδυ της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου, όταν είχε εξαγγείλει το τρίτο απαγορευτικό, είχε τονίσει ότι αυτό είναι «Το τελευταίο μίλι πριν την ελευθερία μας».
«Η πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ένα σκληρό απαγορευτικό το οποίο ξεκίνησε από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το θέμα της συνέχισης του lockdown μετά τις 28 Φεβρουαρίου, θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, όπου τα μέλη της Επιτροπής, θα μελετήσουν διεξοδικά τα επιδημιολογικά στοιχεία, όπως τόνισε την Παρασκευή η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Παρασκευής, η κατάσταση σε όλη τη χώρα, φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετές περιοχές που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο, όπως Κάλυμνος, Κορδελιό Ευόσμου, Μύκονος, Εύβοια, Αχαΐα και Αττική.
Μάλιστα η Κάλυμνος και ο Εύοσμος, τίθενται σε πολύ αυστηρό απαγορευτικό.
Το χρονικό αυτό διάστημα, την Επιτροπή Επιδημιολόγων απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα των μεταλλάξεων του ιού, τα κρούσματα των οποίων, βρίσκονται δυστυχώς παντού. Η κυρία Παπαευαγγέλου, ανακοίνωσε ήδη μεγάλη διασπορά του βρετανικού στελέχους σε 32 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας και συγκεκριμένα 760 κρούσματα.
Ωστόσο, το RT (ο ρυθμός μετάδοσης) ευτυχώς βρίσκεται κάτω από το 1, όπως είπε και αυτό είναι μία πολύ θετική εξέλιξη. Έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου, όμως οι εμβολιασμοί θα βοηθήσουν σημαντικά στην μείωση των νοσηλειών σε μεγάλες ηλικίες, τόνισε, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα, έχουν υλοποιηθεί 650.000 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα, ποσοστό 6%.
Επίσης, καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 75 ετών.
«Την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφηκε μία ήπια αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, με περίπου 208 εισαγωγές στα νοσοκομεία την ημέρα και 2.200 όλη την εβδομάδα. Υπήρξαν επίσης και 148 νέες διασωληνώσεις, όμως μην ξεχνάμε ότι η μέση διάρκεια παραμονής σε μία κλίνη ΜΕΘ είναι 21 ημέρες», υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι τις προσεχείς ημέρες, αναμένεται να προστεθούν στο ΕΣΥ επιπλέον 38 νέες κλίνες ΜΕΘ, και εκτίμησε ότι η κατάσταση στο σύστημα υγείας, θα εκτονωθεί σύμφωνα με το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
ΕΟΔΥ: Υπό πίεση το ΕΣΥ με 1.460 νέα κρούσματα - 325 άνθρωποι στις ΜΕΘ
Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.460, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 177.494 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 49 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.615 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.249 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 325 (67.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 88.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.267 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 277 (ημερήσια μεταβολή +53.04%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 ασθενείς.
Post a Comment