Στα μπαλκόνια θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα. Τι θα εισηγηθούν οι ειδικοί
Από την αρχή της εβδομάδας όταν τα κρούσματα να ξεπέρασαν τα 2.000 ήταν ξεκάθαρο πως το lockdown θα πάρει παράταση, ενώ αναμένεται το ίδιο να ισχύσει και με τις ώρες απαγόρευσης των μετακινήσεων, δηλαδή τις καθημερινές 9 το βράδυ με 5 το πρωί και τα Σαββατοκύριακα 6 το απόγευμα με 5 το πρωί.
Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι από τους ειδικούς ζητούν 2 εβδομάδες παράτασης στα μέτρα και ρίχνοντας κάποιος μια ματιά στο ημερολόγιο θα δει δύο ημέρες που παραδοσιακά οι Ελληνες συγκεντρώνονται είτε σε σπίτια, είτε κάπου έξω για φαγητό. Πρόκειται για την Τσικνοπέμπτη στις 4 Μαρτίου και την Καθαρά Δευτέρα στις 15 Μαρτίου.
Η εστίαση είναι κλειστή και έτσι δεν θα μπορεί να υπάρξει μαζική έξοδος σε ταβέρνες και εστιατόρια, όμως οι συγκεντρώσεις στα σπίτια θα είναι ξανά μία δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να λύσει η κυβέρνηση. Οι ειδικοί από την πλευρά τους αναφέρουν πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή, τονίζουν πως Τσικνοπέμπτη θα κάνουμε στα μπαλκόνια, ενώ φέτος δεν θα πετάξουμε χαρταετό. Το αισιόδοξο είναι πως όλα δείχνουν ότι το φετινό Πάσχα δεν θα είναι σαν το περσινό. Θα μπορέσουμε να το γιορτάσουμε με μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, και με προσοχή στον αριθμό των ατόμων.
Η επιτροπή θα εισηγηθεί και θα ανακοινωθούν τα μέτρα το απόγευμα
Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει προκειμένου να καταλήξει στην εισήγηση που θα κάνει προς την κυβέρνηση με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για lockdown δύο εβδομάδων με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την έναρξη λειτουργίας του νέου 5ψηφιου sms 13032 για τις αγορές
Οι ειδικοί προβληματίζονται με τη αυξημένη διασπορά του κορονοϊού και ανησυχούν τόσο για τη βρετανική μετάλλαξη που όσο και για την ενδοοικογενειακή διασπορά. Στην πρώτη περίπτωση η μεγάλη διασπορά του βρετανικού στελέχους μεταφράζεται σε 990 κρούσματα σε 35 περιφερειακές ενότητες, κυρίως στην Αττική (563) και τη Θεσσαλονίκη (171).
Από την άλλη η διασπορά του ιού στα σπίτια συμβαίνει είτε επειδή κάποιος τη μεταφέρει τον κορονοϊό από την εργασία του, είτε από τις συγκεντρώσεις που συχνά πυκνά συμβαίνουν σε σπίτια. Αυτό οι ειδικοί για παράδειγμα θέλουν να αποφύγουν την Τσικνοπέμπτη.
Γρίφος το άνοιγμα των σχολείων
Μπορεί όλα να δείχνουν ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα πάρει παράταση, εκτός και αν τεθεί νωρίτερα από τις 15 Μαρτίου σε λειτουργία το click away, άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα ισχύσει για τα σχολεία. Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως προτεραιότητα δίνεται στους μαθητές του δημοτικού και της 3η Λυκείου, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στις τάξεις. Το πότε όμως παραμένει ακόμα γρίφος.
Παγώνη: Την Τσικνοπέμπτη μπορείτε να ψήσετε στο μπαλκόνι
«Στο μπαλκόνι την Τσικνοπέμπτη μπορείτε να ψήσετε. Θα μιλάτε και με τους διπλανούς σας και όλα θα είναι πολύ καλά», αυτό ανέφερε η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο Mega.
«Νομίζω ότι μια οικογένεια μπορεί να ψήσει και να περάσει ωραία. Επειδή ακόμα έχουμε 1.700 και κρούσματα, καλό θα ήταν να είμαστε προσεχτικοί. Μπορούμε να ψήσουμε και να περάσουμε καλά ως οικογένειες. Κάποιοι άνθρωποι επί ένα χρόνο δεν έχουν κάνει τίποτα, οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό», ανέφερε η κυρία Παγώνη.
«Για το Πάσχα, έχω πει εδώ και καιρό, ότι θα είναι με μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, και με προσοχή στον αριθμό των ατόμων. Όχι, δε θα είναι σαν το περσινό. Όλα θε εξαρτηθούν από το τι παρτίδες εμβολίων θα πάρουμε», ανέφερε για το Πάσχα.
Παυλάκης: Οποιαδήποτε χαλάρωση με μαθηματική ακρίβεια σε ορισμένες εβδομάδες θα είναι τσουνάμι
Κάθε σκέψη για άνοιγμα υπό τις τωρινές συνθήκες θα είναι ολέθρια, καθώς η κρίση στο λεκανοπέδιο της Αττικής δεν έχει αποφευχθεί, προειδοποίησε ο ιατρός και ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οποιαδήποτε χαλάρωση, με μαθηματική ακρίβεια σε ορισμένες εβδομάδες θα είναι τσουνάμι», σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Μάλιστα, ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε «μούφα» το lockdown λόγω της μη εφαρμογής του και όχι λόγω των μέτρων που προβλέπει.
«Αυτή τη στιγμή, αυτό που κρατάει την Ελλάδα σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό νομοταγών πολιτών και πειθαρχημένων», τόνισε ο καθηγητής προσθέτοντας πως είναι άδικο να πληρώνουν οι πολίτες την μειοψηφία που δεν ακολουθεί. Πρότεινε ακόμη περισσότερη τηλεργασία, προσοχή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ σε όσες δραστηριότητες είναι ανοιχτές -και είναι πολλές όπως σχολίασε- πρέπει να προστατευτούν οι μεροκαματιάρηδες που γυρίσουν στα σπίτια τους τον ιό, να κρατούν αποστάσεις. Ταυτόχρονα η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα για ήπια επιβολή των περιορισμών.
Post a Comment