Κορονοϊός: Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο. Συμπτώματα και τι να προσέχουν οι γονείς


Τα βρέφη ηλικίας έως ενός έτους, τα παιδιά άνω των δέκα ετών και κυρίως οι έφηβοι από 14-15 ετών και πάνω παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν βαρύτερα συμπτώματα κορονοϊού σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανήλικους, χωρίς, βέβαια, η σφοδρότητα του ιού να είναι σε αυτά τόσο ισχυρή όσο στους ενήλικες. Στα παιδιά ηλικίας 1 έως 5 ετών μειώνεται εξαιρετικά ο κίνδυνος να εμφανιστούν βαριά συμπτώματα κορονοϊού, ενώ σε αυτά που βρίσκονται στην ηλικία μεταξύ 5 και 10 ετών ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων Ελευθέρων Επαγγελματιών, Κωνσταντίνος Νταλούκας, σημειώνοντας ότι τα ηλικιακά όρια δεν είναι απόλυτα και ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για ποιο λόγο τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανήλικους.

Ο κ. Νταλούκας απευθύνει έκκληση στους γονείς των εφήβων να περάσουν το μήνυμα στα παιδιά τους ότι πρέπει να προσέχουν τη συμπεριφορά τους για τους επόμενους τρεις έως πέντε μήνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διασπορά και να απαλλαγούμε σε μεγάλο βαθμό από τον κορονοϊό.

«Έχω παρατηρήσει ότι η συμπεριφορά των εφήβων ηλικίας άνω των 14 ετών δεν είναι πολύ προσεκτική. Δε φορούν μάσκα ή τη φορούν στο πηγούνι και συγχρωτίζονται σε παρέες πέντε και έξι ατόμων. Το καταλαβαίνω ότι έχουν κουραστεί, αλλά βρισκόμαστε σε ένα διάστημα μεγάλης διασποράς. Οι γονείς τους θα πρέπει να τους περάσουν το μήνυμα ότι τους επόμενους τρεις, τέσσερις, πέντε μήνες θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο, ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να τελειώσουμε με αυτήν την ιστορία. Κατά τη γνώμη μου η διασπορά των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη συμπεριφορά μας», τονίζει ο κ. Νταλούκας.

Τα συμπτώματα στα παιδιά


Κατά τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων Ελευθέρων Επαγγελματιών, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σύμπτωμα, το οποίο να πιστοποιεί ότι κάποιο παιδί πάσχει οπωσδήποτε από κορονοϊό. Για παράδειγμα, ένας πονοκέφαλος μπορεί να προέρχεται από τον ιό, αλλά και από κούραση ή από πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης, ενώ ένας βήχας είναι σύμπτωμα του κορονοϊού αλλά μπορεί και να προέρχεται από κάποιον ερεθισμό του λαιμού.

Τα συμπτώματα του κορονοϊού, όπως εμφανίζονται στα παιδιά, είναι ίδια με αυτά της γρίπης, καθώς και των άλλων λοιμώξεων. Μπορεί τα παιδιά να παρουσιάσουν πονοκέφαλο, πυρετό, εμετούς, διάρροια, βήχα και συμπτώματα κακουχίας. Επειδή έχουμε σχεδόν μηδενική νοσηρότητα από άλλες λοιμώξεις, όταν εμφανίζονται τέτοια συμπτώματα, ο γονιός θα πρέπει να ανησυχήσει. Περισσότερο ανήσυχοι θα πρέπει να είναι οι γονείς των βρεφών ηλικίας έως ενός έτους, διότι έχουμε παρατηρήσει ότι αυτά μπορεί να νοσήσουν σοβαρότερα, να βρεθούν ακόμα και στην εντατική και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ακόμα και να πεθάνουν. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύουν όσο οι ενήλικες. Σχεδόν στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας με τα βρέφη βρίσκονται και οι έφηβοι ηλικίας άνω των 14-15 ετών. Στα παιδιά κάτω των πέντε ετών συνήθη συμπτώματα είναι οι εμετοί και οι διάρροιες», σημειώνει ο κ. Νταλούκας.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων Ελευθέρων Επαγγελματιών, μόλις οι γονείς δουν ότι το παιδί τους κάνει εμετό ή παρουσιάσει πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον παιδίατρο. Αν τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος ή πονόλαιμος, μπορούν να περιμένουν μια - δυο μέρες, μέχρι να επικοινωνήσουν με το γιατρό.

«Για να αποκλείσουμε τον κορονοϊό, όσα παιδιά εμφανίσουν συμπτώματα, θα πρέπει να κάνουν rapid test. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ώστε να προχωρήσουμε στην ιχνηλάτηση και να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μεγαλύτερης διασποράς στην οικογένεια. Συστήνω και τους συναδέλφους μου να συμβουλεύουν τους γονείς για διενέργεια rapid test, διότι δεν μπορούμε να ξέρουμε, αν ο πονοκέφαλος προέρχεται από covid-19 ή από κάποια κούραση. Αν υπάρχει στην οικογένεια άτομο ευπαθούς ομάδας, το rapid test είναι 100% απαραίτητο να γίνει άμεσα, ώστε να περιορίσουμε τη… φωτιά. Έχουμε σχεδόν μηδενικά περιστατικά γρίπης ή άλλων λοιμώξεων, οπότε, σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα σε παιδί, μάλλον έχει να κάνει με τον κορονοϊό. Περιστατικά γρίπης βλέπω περίπου ένα ανά είκοσι μέρες. Την περιόρισε πολύ ο εγκλεισμός στο σπίτι και η χρήση μάσκας, ενώ ο κορονοϊός είναι περισσότερο μεταδοτικός», υποστηρίζει ο κ. Νταλούκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.