Παγώνη: Όχι Πάσχα στο χωριό. Μπορεί να δούμε 1.000 ασθενείς σε ΜΕΘ
Κατά του ενδεχόμενου ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό για το Πάσχα τάσσεται, μιλώντας στο CNN Greece, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Κατά τη γνώμη της δεν πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο και τονίζει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Ωστόσο, συμφωνεί με το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης με τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.
«Πρέπει να ανοίξουν τουρισμός και εστίαση με μεγάλη προσοχή και μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, τεστ και αποστάσεις. Οι τουρίστες θα πρέπει να ελέγχονται με τεστ για τη νόσο» λέει η κ. Παγώνη.
«Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, τόσο το καλύτερο», τονίζει η κ. Παγώνη και εκτιμά ότι θα αργήσουμε ακόμα να δούμε μείωση των κρουσμάτων:
«Τα κρούσματα βαίνουν προς σταθεροποίηση, αλλά η μείωση θα αργήσει λίγο γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε ασθενείς που νοσηλεύονται στις απλές κλίνες και ένα ποσοστό αυτών θα πρέπει να χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ. Γι΄αυτό είπαμε ότι μπορεί ο αριθμός ασθενών σε ΜΕΘ μπορεί να πλησιάσει και τους 1.000 ασθενείς».
Η κ. Παγώνη επισημαίνει την καθοριστική σημασία των εμβολιασμών και των τεστ για τον έλεγχο της πανδημίας στη χώρα μας.
Συνιστά μεγάλη προσοχή στα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτή όπως σημειώνει, θα προκύψει από τους εμβολιασμούς και τη διενέργεια των τεστ:
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί αν παρεκτραπούμε θα δούμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό και πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και τα τεστ καθώς με αυτά γίνεται ιχνηλάτιση των ασυμπτωματικών ασθένων που μεταδίδουν τον ιό».
«Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, τόσο το καλύτερο», προσθέτει η κ. Παγώνη.
Αναφορικά με τα περιστατικά θρομβώσεων και παρενεργειών που παρατηρήθηκαν έπειτα από εμβολιασμούς η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, σημειώνει, ότι στατιστικά πρόκειται για αμελητέα ποσότητα:
«Ένα περιστατικό στο ένα εκατ. δηλαδή επτά περιστατικά στα έξι εκατ. δεν είναι σημαντικά. Στατιστικά είναι αμελητέα η ποσότητα μπροστά σε αυτό που προκαλεί η νόσος. Όσο προχωράμε με τους εμβολιασμούς, τόσο σταματάμε τη μετάδοση του ιού και των μεταλλάξεων» υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να λυθεί και το ζήτημα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Post a Comment