2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Ας μη γυρνάμε από την άλλη...
2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Η «Αβάλη», γονεϊκός φορέας για παιδιά, εφήβους και ενήλικους στο φάσμα του Αυτισμού, ετοίμασε ενημερωτικά βιντεάκια στα οποία μιλούν παιδιά που έχουν αδέρφια στο φάσμα του αυτισμού.
Πώς είναι να έχεις ένα αδερφάκι με αυτισμό; Σε ενοχλεί η στάση των άλλων απέναντί του; Σε πειράζει εσένα όταν το αδερφάκι σου λέει ή κάνει «βλακείες» μπροστά σε κόσμο; Αισθάνεσαι ότι θα κουβαλάς ένα βάρος για όλη σου τη ζωή; Αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα απαντούν μπροστά στην κάμερα τα δύο κορίτσια, εννέα και δεκαεννέα ετών αντίστοιχα, τα οποία έχουν αδέρφια στο φάσμα του αυτισμού στα σύντομα, ενημερωτικά και συγκινητικά βίντεο που γύρισε η «Αβάλη». «Αβάλη» σημαίνει μικρό απάνεμο λιμάνι, και έτσι λειτουργεί η ένωση, ή ο σύλλογος, σαν λιμάνι για τις οικογένειες που μεγαλώνουν παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.
Δείτε το μήνυμα:
"2 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό! 6 μηνύματα γεμάτα αλήθειες!
Φέτος, η Αβάλη επέλεξε να μιλήσουν και να ενημερώσουν τα αδέρφια. Αυτά που έχουν καταλυτικό ρόλο στη ζωή των αυτιστικών παιδιών μας! Η Φιλιώ και η Δέσποινα, μιλάνε με μεγάλη αγάπη για τους αδερφούς τους και τα αρνητικά, δικά τους συναισθήματα, που τους δημιουργούνται κυρίως από τα βλέμματα και τις αντιδράσεις των άλλων, των αγνώστων, αλλά και των γνωστών φίλων ή συγγενών.
Ντρέπεσαι για τον αδερφό σου; Μέσα στο σπίτι όχι, έξω από αυτό ναι! Όταν κάνει «βλακείες» λέει η μικρή Φιλιώ. Όταν μας κοιτάνε όλοι, λέει η Δέσποινα, θέλω να ανοίξει η γη να μας καταπιεί, αλλά αυτό είναι άδικο!
Στεναχωριούνται πολύ και οι δύο γιατί τους αγαπούν και ξέρουν όλα τα προτερήματά τους, που οι άλλοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να τα μάθουν!
Αυτό είναι και το μήνυμά μας! Εσείς, γονείς τυπικών παιδιών, τυπικοί άνθρωποι γενικά, μη φοβάστε και μην αισθάνεστε άβολα όταν συναντάτε τα αυτιστικά παιδιά μας. Δίνουν σκληρές μάχες για να «χωρέσουν» και να ενταχθούν σε έναν τυπικό κόσμο, που δεν είναι ούτε τέλειος, ούτε όμορφος για κανέναν! Μεγαλώνουμε ξεχωριστά πλάσματα, που αντιλαμβάνονται αυτόν τον κόσμο με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Αλλά τον αντιλαμβάνονται σίγουρα και ίσως, πολλά από αυτά, με πιο οξυμένες αισθήσεις! Μπείτε στον κόπο να μάθετε για αυτά, να τα στηρίξετε, να τα γνωρίσετε, να παίξετε μαζί τους εσείς και τα παιδιά σας και θα δείτε ότι αξίζει να τα αποδεχτείτε. Μόνο θετικά συναισθήματα και εμπειρίες μπορείτε να αποκομίσετε!
Αρχίστε βλέποντας και τα έξι μηνύματα που έφτιαξε η Αβάλη για την φετινή χρονιά για να ενημερώσει για τον αυτισμό. Ευχαριστούμε πολύ τον Dimitris Kapnoulas για τα γυρίσματα και την σκηνοθεσία, που χωρίς την βοήθειά του δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η δράση, την Elli Komninou για την στήριξή της συνολικά για το εγχείρημα, τον Kagileris Panagiotis που μας φιλοξένησε στον παιδοψυχαγωγικό χώρο «Ακροβάτης» και τον χορηγό επικοινωνίας nevronas.gr . Μα πάνω από όλα, ευχαριστούμε την Δέσποινα και την Φιλιώ που δέχτηκαν να εκτεθούν και να μιλήσουν."
Την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης απέναντι στον Αυτισμό απλώς ας ξέρουμε τι σημαίνει η ημέρα και, αν γίνεται, ας μη γυρνάμε από την άλλη μεριά επειδή νιώθουμε άβολα. Είναι κρίμα…
«Αβάλη», γονεϊκός φορέας για παιδιά, εφήβους και ενήλικους στο φάσμα του Αυτισμού. Παλλήνη, Αττική, 6973337500, 6944341052, facebook.com/avali.daf, zoumemazi.org
Από το 2008, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθιερώθηκε πως κάθε χρόνο, θα γιορτάζεται στις 2 Απριλίου η Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό.
Μια ημέρα που σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των ατόμων αυτών στην κοινωνία.
Περισσότερο είναι αφιερωμένη στο παιδί με αυτισμό. Είναι μια πραγματικότητα που όλοι φοβόμαστε καθώς η πάθηση αυτή έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ερευνες δείχνουν πως περίπου 1 στα 150 παιδιά είναι αυτιστικό.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε. Η ενημέρωση είναι το παν ώστε να μπορούν αυτά τα παιδιά που είναι όπως όλα τα υπόλοιπα, να ενταχθούν στην κοινωνία μας.
Σύμφωνα με το logotherapeia.com.gr, ο αυτισμός:
1. Είναι μια σύνθετη διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από δυσκολία στην επικοινωνία και/ή στις κοινωνικές δεξιότητες από την παιδική ηλικία.
2. Έως και σήμερα δεν υπάρχουν βιολογικές ενδείξεις ή ιατρικά τεστ για τον αυτισμό. Οι διαγνώσεις βασίζονται σε συμπεριφορές οι οποίες παρουσιάζονται σε συνδυασμούς κατά την πρώτη παιδική ηλικία.
3. Τα ποσοστά αυτιστικών ατόμων αυξάνονται συνεχώς και ραγδαία αγγίζοντας ο δεκαπλάσιο από το 1980 με 1 στα 88 παιδιά (στην Αμερική) να παρουσιάζουν κάποια συμπτωματολογία του αυτισμού.
4. Ο αυτισμός εμφανίζεται σχεδόν 4 φορές πιο συχνά στα αγόρια.
5. Η αιτιολογία του αυτισμού είναι ακόμη άγνωστη παρόλο που αρκετοί πλέον πιστεύουν ότι είναι πολύ-παραγοντική με συνδυασμό γενετικών παραγόντων και περιβάλλοντος.
6. Ενώ δεν μιλάμε για θεραπεία, μπορεί να υπάρξει τεράστια βελτίωση με την κατάλληλη παρέμβαση σε πρώιμη ηλικία. Η λεγόμενη «πρώιμη παρέμβαση» μας δίνει τη καλύτερη πρόγνωση σήμερα.
7. Ο αυτισμός έχει φάσμα. Τα τελευταία παγκόσμια διαγνωστικά κριτήρια μιλούν για ένα φάσμα συμπτωματολογίας (συμπεριφορών) οι οποίες χρειάζονται σωστό εντοπισμό και έπειτα παρέμβαση.
8. Τα παιδιά με αυτισμό δεν είναι απαραίτητα λιγότερο ή περισσότερο ευφυή από άλλα. Μπορούν να έχουν λιγότερες ή περισσότερες κλίσεις από τα παιδιά της ηλικίας τους με υψηλά ποσοστά σε μαθηματικά, μουσική ή στην οπτική αντίληψη.
9. Μετρούνται πολλές και διαφορετικές μέθοδοι παρέμβασης για τον αυτισμό. Κάθε μια από αυτές έχει/δεν έχει επιστημονικά δεδομένα να την υποστηρίζουν και κάθε μια έχει υποστηρικτές και αντιμαχόμενους.
10. Κάθε παιδί (ενήλικας) με αυτισμό, είναι διαφορετικό, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα παιδιά (ανθρώπους).
11.Η οικογένεια (περιβάλλον) παίζει τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη του αυτιστικού παιδιού. Έρευνες αποδεικνύουν τις πολλές ώρες εκπαίδευσης που χρειάζονται για την καλύτερη πρόγνωση γι' αυτό και η συμμετοχή της οικογένειας είναι καταλυτική.
12. Υπάρχουν αυτιστικοί άνθρωποι και παιδιά ανάμεσά μας που δεν μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε ως ανθρώπους με κάποια διαταραχή καθώς έχουν μάθει να διαχειρίζονται εξαιρετικά καλά τις δυσκολίες τους.
13. Τα παιδιά με αυτισμό μπορούν να μιλήσουν, μπορούν καταλάβουν, μπορούν να μάθουν. Δεν αμφισβητούμε τις δυνατότητες, μπορεί όμως να μη βρούμε εμείς τον τρόπο να τις επικοινωνήσουμε και να τις διδάξουμε.
14. Η οικογένεια του αυτιστικού ατόμου περνάει μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο κατά τη πρώτη διάγνωση και μέχρι τη συνειδητοποίηση της διαταραχής και της συμπτωματολογίας. Οφείλουμε να είμαστε υποστηρικτικοί και βοηθητικοί.
15. Ο αυτισμός μας αφορά όλους! Πρόκειται για άτομα με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας όπως όλοι μας. Είναι γείτονές μας, μαθητές μας, συμμαθητές των παιδιών μας, συνάδελφοί μας, συμφοιτητές μας, καθηγητές και προϊστάμενοί μας. Κάθονται δίπλα μας στο λεωφορείο, παίζουν στη παιδική χαρά της γειτονιάς μας, ψωνίζουν από το ίδιο σούπερ μάρκετ. Εχει περισσότερες πιθανότητες από όσες φαντάζεσαι να συναναστραφείς στη ζωή με ένα αυτιστικό άτομο, μη κλείνεις τα μάτια, ενημερώσου!
Post a Comment