Τι ισχύει για τις μετακινήσεις το Πάσχα – Η υπουργική απόφαση


Δημοσιεύτηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η Κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας ελαχιστοποιούνται οι εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού.
Σύμφωνα το κείμενο της απόφασης, κλείνουν τα «παραθυράκια» για την μετακίνηση από νομό σε νομό καθώς θα προβλέπεται πως για μετακίνηση για λόγους υγείας απαιτείται βεβαίωση από δημόσια δομή, ενώ είναι πιθανόν να υπάρξει διασταύρωση μέσω της ΕΡΓΑΝΗ για όσους επικαλούνται λόγους εργασίας για να ταξιδέψουν.

Όπως τονίζεται κατά τον χρόνο εφαρμογής της απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Η ισχύς της είναι έως τις 10 Μαΐου.

Ειδικά στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση απαγορεύεται: α) εκτός των ορίων της Περιφέρειας και β) από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

α) Μετακινήσεις σε άλλη περιφέρεια για λόγους υγείας θα επιτρέπονται μόνο με έγγραφο από δημόσια δομή.

β) Διαπεριφερειακές μετακινήσεις με βάση την δήλωση Ε9 και αιτιολογικό ότι οι πολίτες μεταβαίνουν στην μόνιμη κατοικία τους θα μπορούν να χρησιμοποιούνται εφάπαξ. Δεν θα επιτραπεί η επιστροφή τους στον τόπο προέλευσης.

Η συγκομιδή προϊόντων ως αιτία για υπερτοπική μετακίνηση καταργείται.

γ) Για μετάβαση σε άλλο νομό σε κηδεία συγγενικού τους προσώπου θα μπορούν να το πράττουν επιδεικνύοντας μόνο την ληξιαρχική πράξη θανάτου.

δ) Σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας η παραμονή σε άλλη περιφέρεια θα είναι αυστηρά 48 ώρες.

ε) Μέσω της ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν να εκδίδονται βεβαιώσεις για μετάβαση προς και από την εργασία μόνο για τους μισθωτούς που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ΚΥΑ

Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικώς στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση της περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες.

Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να κάνει χρήση της επιτρεπόμενης υπερτοπικής μετακίνησης της περ. γ) εντός του χρόνου εφαρμογής της παρούσας.

Για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

Προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από ΕΔΩ, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να κάνει χρήση της επιτρεπόμενης υπερτοπικής μετακίνησης της περ. α) εντός του χρόνου εφαρμογής της παρούσας.

Για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος. Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, δα) ληξιαρχική πράξη θανάτου και δβ) άδεια ταφής. Ο συνολικός χρόνος μετακίνησης κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες.
Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο μετακινούμενος γονέας κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου εα) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, εβ) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και εγ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Όπως αναφέρεται σε κάθε περίπτωση επιτρεπόμενης μετακίνησης:

α) η μετακίνηση περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο,
β) τα προσκομιζόμενα στοιχεία πιστοποιούν τόσο τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής,
γ) σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μεταφορικό μέσο, η συνδρομή επιτρεπόμενου λόγου μετακίνησης πιστοποιείται προσηκόντως ως προς καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.

Πρόστιμα και κυρώσεις

Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας του άρθρου 1, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ.

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στις 18:00 σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα μέτρα που θα ισχύσουν για όλη την Μεγάλη Εβδομάδα.

Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να γίνουν και οι ανακοινώσεις για το πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης από την Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Από σήμερα, Παρασκευή, εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εντείνονται οι έλεγχοι της Αστυνομίας, κυρίως στα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού.

Η Αστυνομία θα έχει ισχυρή παρουσία, εκτός των άλλων, όχι μόνο στα διόδια, αλλά και στους παραδρόμους εθνικών οδών, προκειμένου να αποτρέψει την μετακίνηση όσων θα προσπαθήσουν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό». Όποιοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για διαπεριφερειακή μετακίνηση θα κάνουν αναστροφή στα διόδια και θα γυρίζουν πίσω.

«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν:
«Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις».

Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το Πάσχα, θα υπάρχουν παράλληλα ελικόπτερα και drones.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.