Εφιαλτική εκτίμηση για τέταρτο κύμα πανδημίας τον Οκτώβριο
Μια καθόλου ευχάριστη πρόβλεψη έκανε ο καθηγητής Αιματολογίας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, που εκτίμησε πως από τον Οκτώβριο θα έχουμε 4ο κύμα κορονοϊού.
Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Γεροτζιάφας ανέφερε πως οι ειδικοί αναμένουν αναζωπύρωση και νέο κύμα της πανδημίας από τον Οκτώβριο.
Όπως είπε, χρειάζεται να αναπτυχθούν εμβόλια δεύτερης γενιάς, για να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις. Αυτό θα είναι κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας.
«Το self – test είναι εργαλείο αλλά όχι κύριο. Είναι σαν μια πυξίδα. Θα σου δείξει το σημείο, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό».
Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca τόνισε πως πράγματι προκαλεί θρομβώσεις. «Κάνει θρομβώσεις. Όταν εμβολιάζουμε τους ανθρώπους με ένα από τα υλικά του ιού που προκαλεί την πήξη του αίματος, αναμέναμε, το ξέραμε από τον Σεπτέμβριο, ότι μπορεί να προκαλέσει αντίδραση. Το πρόβλημα με την AstraZeneca είναι ότι πυροδότησε μια αλλεργία που προκάλεσε επιπλέον θρομβώσεις και μάλιστα επικίνδυνες. Ο κάθε πολίτης να ακολουθεί τις οδηγίες της χώρας του και να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση όσων νόσησαν με κορονοϊό».
Τόνισε μάλιστα, ότι η άποψη της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι ότι πρέπει να γίνεται καθολική χρήση των self – test στους χώρους εργασίας. «Για να έχουμε άνοιγμα της κοινωνίας, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, το αντίβαρο πρέπει να είναι τα τεστ. Αν αυτό γίνεται επαναλαμβανόμενα σε όσο το δυνατόν περισσότερο εργαζόμενους, θα είναι ένα όπλο, για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δραστηριότητες με την μεγαλύτερη ασφάλεια».
Στο ερώτημα, γιατί κάποιος εμβολιασμένος, ενόψει και του Πάσχα δεν μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα, σημείωσε πως «ξέρουμε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να αρρωστήσει βαριά. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο μπορεί να τον μεταδώσει τον ιό. Φέρει τον ιό, αλλά δεν τον μεταδίδει πολύ εύκολα».
Σχετικά με το ενδεχόμενο να μπορέσει να φύγει ο κόσμος για Πάσχα στο χωρίο, είπε ότι ένα από τα σενάριο που μελετώνται είναι να γίνει χρήση self – test «αλλά είναι νωρίς ακόμα. Να δούμε αν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.
Post a Comment