15 Ιουνίου 2021: Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων - Η βοήθεια υπάρχει! Και είναι διαθέσιμη σε όλους!
Η πανδημία COVID-19 έβαλε στο επίκεντρο τους ηλικιωμένους, με ανησυχητικές αναφορές για περιπτώσεις κακοποίησης και παραμέλησης τους στα ιδρύματα μακροχρόνιας περίθαλψης. Τα ηλικιωμένα άτομα όχι μόνο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θνησιμότητας, αλλά επίσης στιγματίζονται μέσω κακοποιητικής γλώσσας τόσο στα συμβατικά όσο και στα κοινωνικά μέσα. Παρά την έλλειψη έγκυρων δεδομένων σχετικά με την πραγματική κλίμακα της κακοποίησης ηλικιωμένων στην κοινότητα όπου ζουν, έρχονται στην επιφάνεια μελέτες που αποκαλύπτουν τον υψηλό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 τόσο στην αύξηση των περιπτώσεων κακοποίησης όσο και στα εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες και προστατευτικά μέτρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για το 2020, η Εθνική Γραμμή SOS 10-65 δέχθηκε 455 κλήσεις για καταγγελίες κακοποίησης ηλικιωμένων.
Καταγγέλθηκαν 455 περιπτώσεις κακοποίησης ηλικιωμένων
• 105 περιπτώσεις αφορούσαν άνδρες
• 350 περιπτώσεις αφορούσαν γυναίκες
Η κακοποίηση προήλθε από:
• Σύντροφος: 55 περιπτώσεις
• Τέκνα: 215 περιπτώσεις
• ΜΦΗ: 35 περιπτώσεις
• Οικείο περιβάλλον: 68 περιπτώσεις
• Μη οικείο περιβάλλον: 57 περιπτώσεις
• Φροντιστές: 25 περιπτώσεις
Μορφή κακοποίησης:
• Παραμέληση: 195 περιπτώσεις
• Οικονομική εκμετάλλευση: 125 περιπτώσεις
• Ψυχολογική βία: 120 περιπτώσεις
• Σωματική βία: 160 περιπτώσεις
• Σεξουαλική κακοποίηση: 5 περιπτώσεις
Πριν από λίγες μέρες, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε από την ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, ο Εθελοντικός Οργανισμός κατέθεσε στον 4ο Πταισματοδίκη, για την δολοφονία ηλικιωμένης. Μηνυόμενοι είναι δημόσιοι λειτουργοί από διάφορες υπηρεσίες για ολιγωρία και παράβαση καθήκοντος.
Η ηλικιωμένη δολοφονήθηκε από τον εγγονό της, ενώ επανειλημμένα διακομίζονταν σε νοσοκομεία ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό. Ο εγγονός της και τελικά δολοφόνος της, έχει νοσηλευτεί σε ψυχιατρεία και τελικά κάθε φορά έπαιρνε εξιτήριο κρινόμενος ότι δεν είναι ικανός να βλάψει άλλους...
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Η ηλικία και η ανάγκη υποστήριξης δεν μπορούν ποτέ να είναι η αφορμή για επιβολή περιορισμών, αφαίρεσης ανθρώπινων δικαιωμάτων και αρχών ελευθερίας του ατόμου που ορίζονται από ένα δημοκρατικό σύνταγμα. Το προχωρημένο της ηλικίας σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τα ηλικιωμένα άτομα θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν και να αντιμετωπίζονται ίσα με τα υπόλοιπα μέλη μιας κοινωνίας και να προστατεύεται πάντα το απαράβατο δικαίωμά τους να απολαμβάνουν τις ελευθερίες τους.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες από τις συμπεριφορές κακοποίησης ενός ηλικιωμένου ατόμου αποτελούν ποινικό αδίκημα και όποιος το αντιλαμβάνεται έχει υποχρέωση να το καταγγείλει. Τις περισσότερες φορές και ο θύτης χρήζει βοηθείας.
Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζουν χωρίς τον φόβο πιθανής ή υπαρκτής κακοποίησης, παραμέλησης ή γενικότερα εκμετάλλευσης. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να νιώθουμε και να ζούμε με ασφάλεια.
Πελίνα Θεοδοσίου
Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
1065 - Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS για ηλικιωμένους
Πελίνα Θεοδοσίου
Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας
Post a Comment