Δίαιτα “γιο-γιο”: Ο δρόμος για το “τέλειο” σώμα βλάπτει σοβαρά την υγεία


Το να κόψεις απότομα συγκεκριμένες τροφές από τη διατροφή σου, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει. Ειδικά, αν ο οργανισμός σου έχει συνηθίσει στην κατανάλωση των λίγο πιο λιπαρών τροφών και υδατανθράκων

Τώρα που το καλοκαίρι είναι εδώ και τα μέτρα έχουν πλέον χαλαρώσει αρκετά, υπάρχει μία αυξανόμενη πίεση για την επιστροφή στη φυσιολογική ζωή. Πριν μερικούς μήνες αγχωνόσουν για το πώς θα γυρίσεις στο γραφείο και θα βάλεις ξανά τζιν μετά από μία χρονιά με φόρμες και πυτζάμες. Σήμερα, αγχώνεσαι και για κάτι ακόμη: Ήρθε η ώρα να πας παραλία και να ξαναφορέσεις μαγιό.

Ακόμη και μετά από μία τόσο δύσκολη χρονιά υπάρχει μία πίεση προς τις γυναίκες να βγουν με το “τέλειο” σώμα στην παραλία

Εδώ μάλλον χρειάζεται να κάνουμε και μία διευκρίνιση. Τέλειο σώμα δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ. Τα σώματα είναι όλα ανθρώπινα και κανονικά, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους εκεί έξω. Ακόμη και με αυτήν την παραδοχή, υπάρχει το τελευταίο διάστημα μία ιδιαίτερη τάση προς γρήγορες δίαιτες που υπόσχονται και γρήγορα αποτελέσματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να χάσουν τα κιλά της καραντίνας. Η αγωνία τους όμως για το αν θα το καταφέρουν τελικά, φέρνει μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα. Κάπου μέσα σε όλο αυτό το στρες, παρατηρήθηκε και το φαινόμενο της δίαιτας “γιο-γιο”. Όπως φαίνεται και από το όνομα, πρόκειται για τη δίαιτα που ξεκινάς με υπερβολικούς ρυθμούς, σταματάς μετά από μία βδομάδα εξάντλησης και συνεχίζεις αργότερα ενώ στο ενδιάμεσο έχεις πάρει κι άλλα κιλά.

Μία τέτοια δίαιτα γιο-γιο μπορεί να αποδειχθεί αρκετά επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία

Το φαινόμενο γιο-γιο προωθεί την ανάκτηση περισσότερου λίπος από ό,τι είχαμε αρχικά χάσει. 
Το σώμα μας θέλει να ανακτήσει τους χαμένους μυς αλλά αυτό που επαναφέρει πρώτα είναι το λίπος,  έτσι η παρόρμηση να τρώει και να επιβραδύνει το μεταβολισμό συνεχίζεται μέχρι να ολοκληρωθεί εκ νέου το «χτίσιμο» των μυών. 
Αυτή η διαδικασία μπορεί με το πέρασμα του χρόνου να συμβάλλει στη συνολική αύξηση του βάρους. 
Καθώς το σώμα δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ μιας ηθελημένης δίαιτας και μιας ακούσιας πείνας λόγω έλλειψης τροφής, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους κάθε φορά που σταματά ο περιορισμός της τροφής από ό,τι θα έκανε στην περίπτωση που η πρόσληψη τροφής παρέμενε σταθερή.
Επιπλέον, αυτή η ανακύκλωση βάρους σε άτομα που έχουν ΔΜΣ στο  φυσιολογικό εύρος ή και κατώτερο,  φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, υψηλή πίεση του αίματος και καρδιακές παθήσεις.  

Πώς θα αποφύγεις τέτοιου είδους δίαιτες και τις διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία σου

Για αρχή, θα συμβουλευτείς κάποιον ειδικό. Το να χάσεις το περιττό λίπος του σώματος, μπορεί να αποδειχθεί εύκολη υπόθεση μερικές φορές. Με τη βοήθεια ενός διατροφολόγου, θα μετριάσεις ελάχιστες τροφές και θα διατηρήσεις μία ισορροπία. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις εφικτούς στόχους σε αυτή την περίπτωση. Μην επηρεάζεσαι από όσα ακούς και βλέπεις στα social media. Αν θες να χάσεις όντως κιλά, να τα χάσεις επειδή θα σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα μέσα στο σώμα σου. Χωρίς υπερβολές και χωρίς αυστηρή κριτική απέναντι στον εαυτό σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.