Έρευνα: Έως 3 καφέδες την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιαγγειακού θανάτου
Ευχάριστα νέα για τους λάτρεις του καφέ φέρνει μια νέα επιστημονική έρευνα η οποία αναφέρει πως η κατανάλωση έως τριών καφέδων τη μέρα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού και θανατηφόρας καρδιαγγειακής νόσου.
Μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη μακροπρόθεσμη επίπτωση του στην καρδιαγγειακή υγεία για ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως.
Η μελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Γαλλία και κατέληξε σε καθησυχαστικά συμπεράσματα, ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 468.700 άτομα με μέση ηλικία 56 ετών, εκ των οποίων το 56% ήταν γυναίκες.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με την ημερήσια κατανάλωση καφέ (καθόλου το 22%, μισός έως τρεις καφέδες το 58% και πάνω από τρεις καφέδες το 20%).
«Πρόκειται, από όσο γνωρίζουμε, για τη μεγαλύτερη μελέτη που συστηματικά αξιολόγησε τις καρδιαγγειακές επιπτώσεις της τακτικής κατανάλωσης καφέ σε ένα πληθυσμό χωρίς διαγνωσμένη καρδιοπάθεια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζούτιτ Σίμον του Πανεπιστημίου Semmelweis της Βουδαπέστης.
«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ είναι ασφαλής, καθώς ακόμη και η υψηλή καθημερινή κατανάλωση δεν σχετιζόταν με αρνητική καρδιαγγειακή έκβαση ή θνησιμότητα κατά τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια. Αντίθετα, η κατανάλωση έως τριών καφέδων τη μέρα σχετιζόταν με μικρότερους κινδύνους για εγκεφαλικό, θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο ή άλλη αιτία», πρόσθεσε.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ, η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση σχετίζεται με 12% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 17% μικρότερο κίνδυνο θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας και 21% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η περαιτέρω μελέτη της καρδιάς 30.650 ατόμων μέσω μαγνητικής τομογραφικής απεικόνισης έδειξε, σύμφωνα με τη δρα Σίμον, ότι «σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καφέ, οι καθημερινοί καταναλωτές έχουν καρδιά με πιο υγιές μέγεθος και καλύτερη λειτουργία».
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ, η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση σχετίζεται με 12% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 17% μικρότερο κίνδυνο θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας και 21% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η περαιτέρω μελέτη της καρδιάς 30.650 ατόμων μέσω μαγνητικής τομογραφικής απεικόνισης έδειξε, σύμφωνα με τη δρα Σίμον, ότι «σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καφέ, οι καθημερινοί καταναλωτές έχουν καρδιά με πιο υγιές μέγεθος και καλύτερη λειτουργία».
Post a Comment