Κορονοϊός - Εμβόλιο: Οι ενισχυτικές δόσεις «θα προκαλέσουν περισσότερους θανάτους παγκοσμίως»


Οι ηγέτες τις Δύσης δεν πρέπει να αγνοήσουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ανθρωπότητα εκτιμούν ειδικοί

Τα ενισχυτικά εμβόλια για τις πλούσιες χώρες θα προκαλέσουν περισσότερους θανάτους παγκοσμίως από κορονοϊό εκτιμούν ειδικοί.

Πολύ περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πεθάνουν από το κορονοϊό εάν οι δυτικοί πολιτικοί ηγέτες «απορρίψουν την ευθύνη τους απέναντι στην υπόλοιπη ανθρωπότητα» δίνοντας προτεραιότητα στις αναμνηστικές δόσεις εμβολίων για τους δικούς τους πληθυσμούς αντί να μοιραστούν τις δόσεις με φτωχά έθνη, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης.

Γράφοντας για τον Guardian, ο καθηγητής Sir Andrew Pollard και ο Seth Berkley, ο διευθύνων σύμβουλος της Gavi, της συμμαχίας εμβολίων γράφουν: «Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων».

«Η μεγάλης κλίμακας ενίσχυση σε μια πλούσια χώρα θα έστελνε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι χρειάζονται ενισχυτικά εμβόλια παντού. Αυτό θα απορροφήσει πολλές δόσεις εμβολίου από το σύστημα και πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν επειδή δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να πάρουν ούτε μία δόση. Αν ενισχυθούν εκατομμύρια εμβόλια ελλείψει ισχυρής επιστημονικής τεκμηρίωσης, η ιστορία θα θυμάται τη στιγμή κατά την οποία οι πολιτικοί ηγέτες αποφάσισαν να απορρίψουν την ευθύνη τους απέναντι στην υπόλοιπη ανθρωπότητα στη μεγαλύτερη κρίση της ζωής μας», γράφουν.

Ποιοι θα προχωρήσουν σε τρίτη δόση

Την Τρίτη, ο Sajid Javid δήλωσε ότι υπάρχουν σχέδια για να προσφερθεί σε όλους τους άνω των 50 ετών αναμνηστική δόση Covid ταυτόχρονα με το εμβόλιο της γρίπης. Ωστόσο, ο καθηγητής Adam Finn, ο οποίος είναι μέλος της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση, δήλωσε ότι μια τέτοια μαζική εξάπλωση μπορεί να μην είναι απαραίτητη, ενώ είναι πιο πιθανό να χρειαστούν ενισχυτικά μόνο για την προστασία ενός μικρού αριθμού των πιο ευάλωτων ατόμων.

Η Γερμανία, η Γαλλία και το Ισραήλ σχεδιάζουν ή χορηγούν ήδη ενισχυτικά εμβόλια για ηλικιωμένους πολίτες, αν και οι λεπτομέρειες επιλεξιμότητας διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η παύση των αναμνηστικών εμβολίων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα βοηθούσε να αμβλυνθεί η δραστική ανισότητα στη διανομή των εμβολίων μεταξύ πλούσιων και φτωχών εθνών. Οι ΗΠΑ ανέφεραν επίσης ότι δεν θα ακολουθήσουν την έκκληση του ΠΟΥ, χαρακτηρίζοντάς την ως «λανθασμένη επιλογή».

Όμως οι Pollard και Berkley γράφουν ότι ενώ τα εμβόλια έχουν φέρει ελπίδα και πιθανότατα θα σώσουν εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, χιλιάδες εξακολουθούν να πεθαίνουν από το Covid κάθε εβδομάδα και πολλές χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόγνωση, με τα νοσοκομεία τους να είναι υπερφορτωμένα.

«Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που θα πεθάνουν φέτος από το Covid θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν είχαμε κάνει το σωστό», λένε. «Ο εμβολιασμός όσων κινδυνεύουν παντού είναι προς το συμφέρον μας. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων παραλλαγών και θα ανακουφίσει τα συστήματα υγείας, θα ανοίξει τα ταξίδια, θα αναζωογονήσει την παγκόσμια οικονομία και θα αυξήσει το διεθνές κύρος των πολιτικών που είναι έτοιμοι να αναλάβουν μια τέτοια ηθική ηγεσία», προσθέτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.